Bilde
AKSJON: Marokko

Utlevert og grovt torturert

Aksjonen er avsluttet

Del    
Anklaget for terrorisme ble Ali Aarrass utlevert til Marokko fra Spania i 2010. Utleveringen skjedde trass i gjentatte advarsler fra FNs menneskerettighetskomité om at han kom til å bli utsatt for tortur. Tusen takk til alle som har signert aksjonen og engasjert seg på vegne av Ali Aarrass. Grunnet oppdatering i Ali sak har vi opprettet ny aksjon med nye krav.
Publisert: 7. Apr 2014, kl. 14:51 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30
Utsatt for tortur i Marokko:
I 2006 dro belgisk-marokkanske Ali Aarrass tilbake til fødestedet Melilla i Spania for være nærmere foreldre sine. Tilbake i Spania ble han mistenkt og etterforsket for terrorisme, men myndighetene fant ingen bevis. To år senere krevde marokkanske myndigheter at han skulle utleveres på mistanker om terrorisme. I 2010 ble han utlevert til tross for gjentatte advarsler om at han kom til å bli torturert når han returnerte til Marokko.
Utsatt for grov tortur
I tolv dager ble Ali torturert av representanter fra myndighetene. Han ble holdt i isolasjon ved et hemmelig forvaringssenter i Témara i Marokko der han har forklart at han ble slått på fotsålene, fikk elektrisk støt i testiklene og ble hengt etter håndleddene i lengre perioder.

Etter å ha blitt offisielt arrestert, ble Ali overført til Salé II fengselet. De andre fangene ble sjokkert da de så hvor traumatisert han var og alle torturmerkene han hadde på kroppen.

Dømt på utilstrekkelig bevis
19. november 2011 ble Ali dømt for ulovlig bruk av våpen og deltakelse i en gruppe som planla terrorisme. Han ble dømt til 15 år i fengsel, som ble redusert til 12 år etter anke. Dommen ble i stor grad basert på informasjon innhentet under tortur.

Sultestreiket
Fra 10. juli til 7. august ifjor demonstrerte Ali mot mishandlingen han opplevde i fengselet ved å sultestreike. Streiken ble avsluttet etter at Marokkos nasjonale menneskerettighetsråd kom på besøk. Mishandlingen fortsetter likevel senere, og Ali har beskrevet at fengselsvakter har tvunget ham til å kle seg naken i cellen sin og at han har blitt nektet å sove om natten. Marokkanske myndigheters respons på torturmistankene har hittil vært utilstrekkelig, til tross for krav fra Alis familie, advokatene hans og Amnesty.
Amnesty International:
  • Krever at marokkanske myndigheter åpner en uavhengig etterforskning av anklagene om at Ali Aarrass ble utsatt for tortur etter utleveringen i 2010. Etterforskningen bør også bestå av en rettsmedisinsk undersøkelse i tråd med Istanbul-protokollen.
  • Krever at marokkanske myndigheter gjenopptar Alis sak og revurderer dommen uten å ta i bruk bevisene som ble innhentet under tortur.
  • Krever at forvaringsforholdene til Ali Aarrass forbedres.
Det DU kan gjøre:
  • Signér aksjonen!
  • Hjelp oss å spre saken - Del aksjonen på Facebook og på Twitter med hashtagen #StopTorture!
  • Skriv ut underskriftslisten og ta den med på jobben eller på skolen!
  • Skriv et solidaritetsbrev og send det til Ali Aarrass i fengselet!


FØLGENDE ARTIKLER FRA MENNESKERETTIGHETSERKLÆRINGEN ER BRUTT I DENNE SAKEN:
  • Artikkel 5: Ingen må utsettes for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.
  • Artikkel 10: Enhver har krav på under full likestilling å få sin sak rettferdig og offentlig behandlet av en uavhengig og upartisk domstol når hans rettigheter og plikter skal fastsettes, og når en straffeanklage mot ham skal avgjøres.
Brudd på prinsippet om non-refoulement
FNs menneskerettighetskomité advarte Spania mot å utlevere Ali til Marokko da det var fare for at han kom til å bli torturert, men brøt med internasjonal rett og utleverte han til tross for advarslene. De brøt også med non-refoulement-prinsippet som er nedfelt i FNs flyktningekonvensjon fra 1951 og skal sørge for at mennesker ikke returneres eller overleveres til land der de risikerer forfølgelse eller tortur.

Oppdateringer

08.05.2017
Vi har fått nyheter fra advokaten til Ali Aarrass om at ankesaken hans har blitt avvist i øverste ankedomstol. Det vil si at dommen hans opprettholdes og at han er uten flere ankemuligheter.

28.03.2017
Det er nå fire år siden Ali Aarrass anket saken sin. Den 29. mars 2017 skal ankesaken behandles i den høyeste ankedomstolen. I følge det Marokkanske rettssystemet tar ikke denne ankedomstolen stilling til bevis i saken, men kun om dommen er i tråd med lovverket.

Den 10. Oktober 2016 ble Ali Aarrass flyttet fra et fengsel i byen Salé til et fengsel i Tifelts. Etter at han ble flyttet har Aarrass blitt holdt i isolat i en mer eller mindre tom fengselsavdeling. I følge advokatene og familien sover han på en steinhelle uten tilstrekkelig dekke, han får kun én time per dag i luftegården, én dusj i uke og han får ikke tilstrekkelig med mat. Isolasjonen har gått hard utover helsen til Aarrass. Allerede før isolasjonen har han sittet fengslet i seks år. Nå som han er helt avskåret fra kontakt med andre har tilstanden hans forverret seg.

I 2011 og 2014 etterforsket juridiske myndigheter i Marokko anklagene om tortur mot Aarrass og konkluderte med at dette ikke hadde foregått. Eksperter fra Det internasjonale råd for rehabilitering av torturofre (IRCT) slo imidlertid fast at undersøkelsen som var gjort av Aarrass ikke fulgte internasjonal standard. FNs spesialrapportør mot tortur og en uavhengig rettsmedisinsk sakkyndig undersøkte Aarrass i 2012 og konkluderte med at han viste tegn til å ha vært utsatt for tortur.

I 2013 krevde FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling at Marokkanske myndigheter umiddelbart skulle løslate Ali Aarrass, dette etter at de hadde konkludert med at han hadde blitt dømt utelukkende på informasjon innhentet under tortur.

06.02.2015
Det tok fem måneder før de marokkanske myndighetene utførte den medisinske undersøkelsen av Ali Aarass, selv om de allerede i mai 2014 besluttet at de skulle gjenåpne etterforskningen av torturanklagene. Ali og hans advokat fikk lite innsyn i etterforskningen og heller ingen advarsel før de medisinske undersøkelsene.

Da Ali ble besøkt av en rettsmedisiner 30. oktober 2014 ville legen starte den medisinske undersøkelsen med en gang i besøksrommet i Salé-fengselet. Ali nektet og krevde at en uavhengig rettsmedisiner skulle være til stede. Både Amnesty International og advokaten hans formidlet umiddelbart en liste over internasjonale, uavhengige rettsmedisinske eksperter som kunne reise til Marokko i løpet av veldig kort tid for å observere den medisinske undersøkelsen. Til tross for dette ble undersøkelsen utført uten en internasjonal og uavhengig ekspert til stede. Rettsmedisineren besøkte Ali igjen den 6. november 2014 som det første besøket som ble gjort av flere forskjellige leger i løpet av 16 dager.

Ali har fortalt Amnesty at den medisinske undersøkelsen tok lang tid og etterlot han svært opprørt. Til tross for dette var han villig til å gjennomgå det hvis det innebar at han oppnådde rettferdighet. Han sa at han kastet opp ved en anledning som en følge av stresset undersøkelsene hadde medført og han har gått ned i vekt siden da.

Ingen av vitnene eller de som Ali har pekt ut som gjerningsmennene har blitt avhørt. Ali fortalte nylig sin søster at to av fengselsvaktene som hadde vært involvert i torturen av han nylig har begynt å jobbe i fengselet igjen og de har truet han ved flere anledninger. De har blant annet ransaket cellen hans hvor flere av eiendelene hans ble tatt eller skadet, inkludert vasken hans og ovnen han bruker til å varme opp vann i løpet av den kalde og fuktige vinteren. Hans søster fortalte Amnesty at den siste hendelsen gikk hardt inn på han og førte til at han gjennomførte en kort sultestreik før vaktene ga tilbake eiendelene hans og sverget på at noe lignende aldri skulle skje igjen.

05.08.2014
I dag sendte vi 16590 signaturer til vårt hovedkontor i London for felles overleverelse. Tusen takk til alle som har signert så langt. Vi fortsetter å aksjonere for Ali Aarrass.

23.05.2014
I følge marokkanske medier har landets myndigheter åpnet en gransking av påstandene om at Ali Aarrass har vært utsatt for tortur. En slik gransking har vært en av Amnestys viktigste krav i denne saken.

Bakgrunn

Ali Aarrass er gift med Houria og har en datter på 8 år. Familien hans i Belgia forsøker å straffeforfølge belgiske myndigheter for at de ikke har gitt Ali konsulær bistand. Ali er belgisk statsborger av marokkansk etnisitet, men har selv aldri bodd i Marokko.


STOPP TORTUR
I mai 2014 lanserer Amnesty en verdensomspennende kampanje mot tortur. Les mer og aksjonér for å stanse tortur
her. Kampanjen Stopp tortur fokuserer på tortur og annen mishandling utført av statlige tjenestemenn under alle former for forvaring. Amnesty krever at alle regjeringer får på plass og praktiserer slike beskyttelsesmekanismer mot tortur, og mener at dette er nøkkelen til løsning.

BLI MED Å SAMLE UNDERSKRIFTER!
Print ut underskriftsliste og ta den med på jobb eller skole!
SKRIV ET SOLIDARITETSBREV!
Nå kan du skrive et personlig brev eller postkort til Ali.

Send brevet til:
Amnesty International v/kampanjeavdelingen
P.O. Box 702 Sentrum
N - 0106 Oslo
Norge

Forslag til tekst:
We stand in solidarity with you Ali, and are denouncing the torture and unfair trial you have been subjected to.
Ali, nous sommes à tes côtés et dénonçons la torture et le procès inéquitable que tu as subi.
Minister of Justice

Mustafa Ramid

Ministry of Justice and Liberties

Place El Mamounia – BP 1015

Rabat, Morocco

Dear Minister,


I am calling for justice for Ali Aarrass and survivors of torture.
Ali Aarrass reported being tortured for 12 days by officials of the General Directorate for the Surveillance of the Territory (DST) while held incommunicado in a secret detention center in Témara, Morocco, after he was extradited from Spain in December 2010.
United Nations Special Rapporteur on torture Juan Mendez confirmed the torture after a visit to Ali Aarrass with an independent forensic doctor, and the United Nations Working Group on Arbitrary Detention said that he was convicted on the sole basis of a confession extracted under torture.
I urge you to abide by the decision of the Committee against Torture and ensure the torture of Ali Aarrass is independently and impartially investigated, and to ensure that those responsible are brought to justice. I also call on you to implement the decision of the UN Working Group on Arbitrary Detention calling for his immediate release.

Additional recommendations:
The Moroccan judiciary must investigate all reports of torture and other ill-treatment in custody of the security forces, and disregard any police interrogation reports tainted by torture.
Safeguards against torture and ill-treatment, including the presence of lawyers and video-recording during police interrogation, must be put in place in the context of Morocco’s judiciary reform.
When detainees carry visible marks of torture or report torture, judicial authorities must order forensic medical examinations in line with the Istanbul Protocol.
In order to end incommunicado detention, authorities must keep register of detainees accessible to relevant parties at all times.

Yours sincerely,