Bilde
AKSJON: Iran

Stopp drapet på Saman Naseem

Aksjonen er avsluttet

Del    
Oppdatering 14. jul: Saman Naseem (22) ble i april 2013 dømt til døden etter en urettferdig rettssak, basert på en falsk tilståelse han ble torturert til å signere.
Publisert: 10. Feb 2015, kl. 13:10 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30

Iran må stanse bruk av dødsstraff og stanse dødsdommen mot Saman Naseem.

Oppdatering:
Dagen før den planlagte henrettelsen ble Saman overført til et ukjent sted, som nå har blitt bekreftet å være Zanjan-fengselet utenfor Teheran. Høyesterett har også godtatt Saman Naseems søknad om juridisk gjennomgang av saken. Det betyr at dødsdommen oppheves, og at han får en ny rettssak. Vi kommer til å fortsette å jobbe for at iranske myndigheter gir Saman en rettferdig rettssak, full tilgang til advokat, kontakt med slektninger og medisinsk hjelp hvis han trenger det.

Dette er hele saken:
Familien til Saman Naseem, som nå er 22 år gammel, fikk pålitelig informasjon om at han kom til å bli henrettet 19. februar. Såvidt Amnesty International vet, har myndighetene hindret Saman Naseems advokat fra å jobbe med saken hans og de har ikke tillatt ham å oppnevne en annen advokat.

Saman Naseem ble dømt til døden i april 2013 av straffedomstolen i Mahabad, som ligger nordvest i Iran. Han ble dømt for fiendskap mot Gud (moharebeh) og korrupsjon på jorden (ifsad fil-arz) som en følge av hans medlemskap i den kurdiske opposisjonsgruppa Party For Free Life of Kurdistan (PJAK), og for å ha deltatt i væpnede aksjoner mot revolusjonsgarden. Dødsdommen mot ham ble opprettholdt av høyesterett i desember 2013.

Ifølge rettsdokumenter skal Saman ha innrømmet at han skjøt mot revolusjonsgarden i juli 2011. Han trakk dette tilbake i den første rettssaken hvor han sa at han kun hadde avfyrt skudd opp i luften. Han sa at han ikke hadde vært klar over hva som stod i den skriftlige «tilståelsen» han var tvunget til å signere, siden han hadde hatt bind for øynene under avhørene.

Torturert under avhørene
Saman Naseem fikk ikke tilgang til sin advokat under de første avhørene og han har fortalt at han ble torturert ved å bli hengt oppned i lengre perioder. Han har også fortalt at de som avhørte ham trakk ut negler på hendene og føttene hans og at de slo ham gjentatte ganger i ryggen, på bena og i magen. Til tross for disse anklagene tillot retten at «tilståelsen» hans ble brukt som bevis. Les brevet fra Saman hvor han beskriver avhørene og torturen han har vært igjennom her.

Internasjonal rett fastsetter at barn som er under 18 år ved begått lovbrudd ikke skal bli dømt til døden. Amnesty International er imot dødsstraff i ethvert tilfelle, under enhver omstendighet, uavhengig av skyldspørsmål.

Amnesty International krever at:

  • De iranske myndighetene stanser henrettelsen av Saman Naseem umiddelbart og sørger for at saken hans blir vurdert på nytt
  • De iranske myndighetene husker at de har ratifisert både FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter og barnekonvensjonen som strengt forbyr bruken av dødsstraff mot mennesker som var under 18 år da forbrytelsen skjedde
  • De iranske myndighetene undersøker anklagene om at Saman Naseem ble torturert eller mishandlet og at de sørger for at «tilståelsen» som ble innhentet under tortur ikke brukes som bevis i retten.
Det DU kan gjøre:
  • Signér aksjonen!
  • Hjelp oss å spre saken - Del aksjonen på Facebook og på Twitter med hashtagen #StopTorture!
  • Skriv ut underskriftslisten og ta den med på jobben eller på skolen!
  • Send meldinger direkte på Twitter til Irans åndelige leder, Ayatollah Sayed ‘Ali Khamenei, og presidenten, Hassan Rouhani, via Twitter: @khamenei_ir / @HassanRouhani.
Her kan du finne flere måter du kan engasjere deg i saken til Saman på.

Signaturene sendes til Irans åndelige leder, ​Ayatollah Sayed ‘Ali Khamenei.

FØLGENDE ARTIKLER FRA MENNESKERETTIGHETSERKLÆRINGEN ER BRUTT I DENNE SAKEN:
  • Artikkel 5: Ingen må utsettes for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.
  • Artikkel 10: Enhver har krav på under full likestilling å få sin sak rettferdig og offentlig behandlet av en uavhengig og upartisk domstol når hans rettigheter og plikter skal fastsettes, og når en straffeanklage mot ham skal avgjøres.
  • Artikkel 11.1: Enhver som er anklaget for en straffbar handling har rett til å bli ansett som uskyldig til det er bevist ved offentlig domstolbehandling, hvor han har hatt alle de garantier som er nødvendig for hans forsvar, at han er skyldig etter loven.











Saman Naseem ble dømt til døden som 17-åring.

Oppdateringer

14.07.2015
Dagen før den planlagte henrettelsen ble han overført til et ukjent sted, som nå har blitt bekreftet å være Zanjan-fengselet utenfor Teheran. Høyesterett har også godtatt Saman Naseems søknad om juridisk gjennomgang av saken. Det betyr at dødsdommen oppheves, og at han får en ny rettssak. Vi kommer til å fortsette å jobbe for at iranske myndigheter gir Saman Naseem en rettferdig rettssak, full tilgang til advokat, kontakt med slektninger og medisinsk hjelp hvis han trenger det.

20.05.2015
Mandag 18. mai var det tre måneder siden Saman forsvant. Myndighetene hevder at henrettelsen ikke har blitt utført, men de nekter fortsatt å gi familien hans ytterligere informasjon om hvor han befinner seg nå. Han står i fare for tortur og hemmelig henrettelse.

Vi henvender oss direkte til lederen for Irans domstoler, Ayatollah Sadegh Larijani, for å kreve at myndighetene stopper henrettelsen av Saman Naseem, forteller hvor han befinner seg og gjennomgår saken hans på nytt:
#Iran must halt #SamanNaseem’s execution & end the #DeathPenalty for juvenile offenders #SaveSaman #StopTorture

10.03.2015
Det antas at Saman Naseem blir holdt i isolat i det nordvestlige fengslet Zanjan. Dødsdommen mot han er fremdeles i kraft og han kan bli henrettet når som helst.

I dagene fram til 19. februar ble en verdensomspennende internasjonal kampanje mobilisert for å stanse henrettelsen av Saman. Han ble flyttet fra Oroumieh-fengslet til et ukjent sted den 18. februar før den planlagte henrettelsen 19. februar. Familien hans etterlyste informasjon om hva som hadde skjedd med han, men myndighetene hevdet at de ikke visste noen ting. De ble senere bedt om å hente Samans eiendeler 21. februar. Familien levde i stor usikkerhet de påfølgende dagene hvor de ikke visste om Saman hadde blitt henrettet eller ikke. Den usikkerheten lever de fortsatt med. Spre aksjonen og se hva du kan gjøre her.

27.02.2015
Det sirkulerer motstridende informasjon om Saman Naseems henrettelse. Amnesty Internationals Iran-etterforskere jobber intenst for å få verifisert informasjon om hans situasjon. Iranske myndigheter driver et totalt uakseptabel hemmelighold rundt skjebnen til unggutten, noe som i seg selv er en enorm belastning for hans familie. Så lenge dette hemmeligholdet fortsetter, må presset på myndighetene i Iran opprettholdes. Vi ber derfor alle som har aksjonert for å stoppe henrettelsen av Saman Naseem om å fortsette å kreve svar fra iranske myndigheter. Del og RT inntil hans familie og alle vi andre har fått svar!

Where is #SamanNaseem? @khamenei_ir disclose his fate and whereabouts #Iran #SaveSaman #StopTorture

19.02.2015
Familien til Saman har fått beskjed om at henrettelsen ikke ble gjennomført i dag tidlig. Myndighetene vil ikke fortelle hvor han har blitt flyttet, men han har ikke blitt ført tilbake til cellen sin. Vi jobber med å innhente mer informasjon og oppdaterer saken fortløpende. Tusen takk til alle som har engasjert seg i saken! Det er viktig at vi fortsetter å holde presset oppe for Saman.

18.02.2015
Amnesty har fått beskjed om at Saman har blitt flyttet til isolat i forkant av morgendagens henrettelse. Vi har i kontakt med UD fått vite at Utenriksrådet befinner seg i Teheran for øyeblikket og de har tatt opp saken med de iranske myndighetene. UD bekrefter ovenfor Amnesty at de skal ta opp saken hans på nytt i dag. 29 542 signaturer har blitt overlevert til de iranske myndighetene.

Tweet fra Utenriksdepartement @Utenriksdept:
Norge har oppfordret #Iran til å oppheve #dødsstraff mot #SamanNaseem. Vi gjentar: stans henrettelser av mindreårige og avskaff dødsstraff.


17.02.2015
Amnesty har fått informasjon om at Saman Naseem ble banket opp i et forsøk på å tvinge ham til å «tilstå» på TV. Søndag 15. februar ringte Saman familien sin og fortalte at tidligere den dagen hadde han blitt fraktet til sikkerhetsavdelingen i fengslet av menn i vanlige klær, men Saman mistenkte dem for å være fra etteretningsdepartementet. De hadde med seg kamera og opptaksutstyr og banket han i flere timer for å få han til å tilstå på video. Saman nektet.

16.02.2015
Amnesty Norge skal møte med Irans ambassadør til Oslo på torsdag 19. februar for å diskutere saken til Saman Naseem. Vi har nå samlet inn i underkant av 28 000 signaturer som vil bli overlevert ambassaden.

12.02.2015
Takket være deres innsats har vi i dag sendt 22 273 signaturer til myndighetene i Iran, og signaturene fortsetter å tikke inn. Vi har også bedt om et hastemøte med den iranske ambassaden i Oslo. Tusen takk til alle som har engasjert seg! Vi oppdaterer saken fortløpende.

Vi har også sendt hastebrev til Børge Brende hvor vi ber om at Utenriksdepartementet protesterer mot den planlagte henrettelsen. Les brevet her.

Bakgrunn

BAKGRUNN:
Saman Naseem startet en sultestreik den 20. november 2014, sammen med 23 andre fanger fra Irans kurdiske minoritet, i protest mot forholdene i fengselsavdelingen hvor politiske fanger blir holdt. Som hevn truet myndighetene med å fremskynde henrettelsene av Saman Naseem og ni andre menn. Sultestreiken ble avsluttet etter 33 dager, etter at myndighetene lovet å imøtekomme kravene deres.
Leader of the Islamic Republic of Iran

Ayatollah Sayed ‘Ali Khamenei

The Office of the Supreme Leader

Islamic Republic Street - End of Shahid Keshvar Doust Street

Tehran, Islamic Republic of Iran



Twitter: @khamenei_ir


Your Excellency,

I am extremely concerned about the case of Saman Naseem, Iranian juvenile offender. He could be executed as early as 19 February 2015 for crimes allegedly committed when he was 17 years old. He was sentenced to death after an unfair trial.

Saman Naseem was sentenced to death in April 2013 by a criminal court in Mahabad, West Azerbaijan Province, for “enmity against God” (moharebeh) and “corruption on earth” (ifsad fil-arz) because of his membership of the Kurdish armed opposition group Party For Free Life of Kurdistan (PJAK), and for taking part in armed activities against the Revolutionary Guards. His death sentence was upheld by the Supreme Court in December 2013.

According to court documents, during early investigations Saman Naseem admitted firing towards Revolutionary Guards forces in July 2011. He retracted this during the first court session, saying that he had only fired into the air and had not been aware of the content of the written “confessions” he was forced to sign as he had been kept blindfolded while he was interrogated. Saman Naseem was allowed no access to his lawyer during early investigations and he said he was tortured by being hung upside down for a lengthy period of time.

Amnesty International opposes the death penalty in all cases without exception, regardless of the nature or circumstances of the crime, the guilt, innocence or other characteristics of the offender or the method used by the state to carry out the execution. The death penalty violates the right to life as proclaimed in the Universal Declaration of Human Rights. It is the ultimate cruel, inhuman and degrading punishment.

I urge you to:

  • stop the execution of Saman Naseem immediately and ensure that his case is subject to a judicial review;
  • keep in mind that Iran has ratified both the International Covenent on Civil and Political Rights and the Convention on the Rights of the Child, which strictly prohibit the use of the death penalty against people who were below 18 years of age at the time of the crime;
  • investigate the allegation that he was tortured or otherwise ill-treated and ensure that “confessions” obtained from him under torture are not used as evidence in court.


Thank you for your consideration on this serious topic.


Yours sincerely,