Bilde
AKSJON

Leder for Bahrain Centre for Human Rights: Fengslet for å kritisere regjeringen

Aksjonen er avsluttet

Del    
Nabeel Rajab er fengslet for å ha oppfordret til "illegale forsamlinger" og for å ha forstyrret offentlig orden. Den virkelige grunnen er mer sannsynlig hans utrettelige arbeid for menneskerettighetene i Bahrain.
Publisert: 23. Mai 2013, kl. 15:07 | Sist oppdatert: 2. Mar 2020, kl. 13:19
Nabeel Rajab er leder for to menneskerettighetsorganisasjoner i Bahrain, en av dem det mer kjente Bahrain Centre For Human Rights, som nylig mottok Raftoprisen for arbeidet sitt. Han har ledet flere demonstrasjoner mot myndighetene og kritisert regjeringen på blant annet Twitter. All protest har imidlertid vært fredelig.
Nabeel Rajab ble dømt til tre års fengsel for å ha forstyrret offentlig orden og for å ha oppfordret til "ulovlige forsamlinger" 16. august 2012. Etter en anke ble straffen redusert til to års fengsel 11. desember 2012. Tidligere samme år ble han dømt til tre måneders fengsel for kommentarer han skrev på Twitter om landets statsminister. Denne dommen ble senere opphevet, men først etter at han hadde sonet hele dommen ferdig. Han har flere ganger vært i myndighetenes søkelys fordi han har vært involvert i menneskerettighetsarbeid og har kritisert regjeringen i Bahrain.

Nabeel Rajab ble overfalt 6. februar 2012 da han demonstrerte for løslatelse av politiske fanger i Bahrain. Under protesten ble han angrepet av opprørspoliti som slo ham i ansiktet, hodet og ryggen med køller.

Nabeel Rajab lider av alvorlige ryggplager, men får ikke tilstrekkelig medisinsk behandling for dette i fengselet.

Samvittighetsfange
Amnesty International anser Nabeel Rajab å være en samvittighetsfange, fengslet utelukkende for fredelig utøvelse av sin ytrings- og forsamlingsfrihet. Amnesty mener at de ulike dommene han har fått, er et forsøk på å avskrekke ham fra hans menneskerettighets- og aktivismearbeid.

Gjentatt trakassering
Nabeel Rajab har vært utsatt for gjentatt trakassering blant annet gjennom svertekampanjer i media. I 2010 publiserte flere aviser i landet fotografier av ham, samtidig som han ble anklaget for forbindelser med 23 politiske opposisjonelle aktivister, som alle hadde blitt arrestert våren 2011.

Politiet oppsøkte Nabeel Rajab 31. mai 2011, og beordret han umiddelbart til å rapportere til den militære påtalemyndigheten. Der ble han avhørt om intervjuer han hadde gitt utenlandske journalister og om meldinger han hadde postet på Twitter.

Amnesty krever at:
  • myndighetene i Bahrain løslater Nabeel Rajab umiddelbart og betingelsesløst
  • myndighetene i Bahrain må i mellomtiden sikre at Nabeel Rajab får tilstrekkelig medisinsk behandling
  • myndighetene i Bahrain etterforsker rapporter om at Nabeel Rajab har blitt utsatt for mishandling i varetekt
Dette kan du gjøre
  • Signér aksjonen!
  • Tweet krav om løslatelse til justisministeren i Bahrain (se forslag til tweet til høyre)
  • Spre aksjonen i sosiale media!
  • Heng opp underskriftslisten på en felles oppslagstavle!
  • Send brev til kongen i Bahrain (du finner adresse og forslag til brev under Les kravene oppe til høyre)
  • Skap oppmerksomhet om saken på nett og i media, på skolen, på jobben og/eller på gaten!
  • Fortell andre hva du har gjort i kommentarfeltet under.


Foto: ABO3LOY

TAKKEMELDING FRA NABEEL RAJAB:
I want to thank all members of Amnesty International for their persistence in defending human rights and freedom. Thank you also for all your work and campaigns to have me released. Your work has given me hope for a better future for the whole world.
Les hele meldingen fra løslatte Nabeel her.

Bli med på å samle underskrifter!
Heng opp underskriftslisten på en felles oppslagstavle, legg listen i kantinen på jobb og skole, eller ta den med på møtet i idrettslaget i kveld.



OPPDATERINGER
10.06.2014
Nabeel Rajab takker Amnestys aktivister for støtten han opplevde de to årene han satt fenglset. - Det gjorde at jeg aldri følte meg alene, skriver han i en takkeblogg til Amnestys aktivister og støttespillere.
26.05.2014
Nabeel Rajab er løslatt etter endt soning! Han takket på Twitter for all støtte og oppfordret alle til å fortsette å støtte deres kamp for frihet, rettferdighet og menneskerettigheter.

20.05.2014
Nabeel Rajab skal løslates 24. mai etter å ha sonet to år i fengsel for å ha kritisert myndighetene. Amnesty International er med på å telle ned dagene til han løslates. Hjelp oss med å vise solidaritet med Nabeel og nedtellingen til frihet ved å bruke hashtagen #FreeNabeel i sosiale medier.
05.03.2014
Nabeel Rajab har kontaktet Amnesty for å takke Amnestys medlemmer for den innsatsen de har lagt ned i forbindelse med saken hans. Han setter stor pris på arbeidet.

26.09.2013
Bahrain Centre for Human Rights tildeles Raftoprisen for sitt langvarige og modige arbeid for fundamentale menneskerettigheter som ytringsfrihet og forsamlingsfrihet i Bahrain.
03.09.2013
Sumaya M. Rajab, kona til Nabeel Rajab, takker på vegne av seg selv og sin mann Amnesty og alle Amnesty medlemmene der ute for innsatsen rundt saken til mannen hennes.

01.09.2013
Nabeel Rajab har bursdag og blir 49 år.
Send ham en bursdagshilsen på Twitter til @NabeelRajab og bruk hashtag #nabeelrajab.
Foreksempel: .@NabeelRajab Gratulerer med dagen! Vi har ikke glemt deg #nabeelrajab
Skriv gjerne på norsk for å vise at han får støtte fra hele verden.

Eller send et bursdagskort
som kona kan ta med når hun besøker ham i fengsel. Send det til:
Nabeel Rajab
House 314
Road 3915
Block 539
Bani Jamrah
Kingdom of Bahrain
NB: Ikke bruk religiøse motiv. Amnesty kan nevnes i kortet om du vil.
11.06.2013
I dag har vi sendt brev signert av 11325 av dere til kongen av Bahrain, der vi krever at Nabeel Rajab løslates og at dommene mot ham frafalles.

23.04.2013
Nabeel Rajab har ikke fått behandling for ryggproblemene sine i fengsel. Han er avhengig av behandling av fysioterapeut, men har kun fått smertestillende. Den 18. april 2013 var tilstanden hans så dårlig at han ikke klarte å gå til fengselstelefonen for å snakke med sin kone. Amnesty International krever at myndighetene løslater Nabeel Rajab umiddelbart og betingelsesløst, og at de søreger for at Rajab får adekvat medisinsk behandling til han løslates.

Bruk din stemme:
Tweet krav om løslatelse til justisministeren i Bahrain:
@Khaled-Bin_Ali
Eksempel på tweet:
I call on @Khaled_Bin_Ali to drop the charges agains #NabeelRajab, as they relate to his legimate right to freedom of expression

MENNESKERETTIGHETSSITUASJONEN I BAHRAIN
Menneskerettighetssituasjonen i Bahrain har markert forverret seg siden starten av 2012 og mydighetene har vist stadig mindre hensyn til anbefalingene fra Bahrains uavhengige granskningskommusjon (BICI).

I 2012 ble det utstedt et totalforbud mot alle protester og menneskerettighetsaktivistene i landet har blitt utsatt for en økende trakassering og arrestasjoner. Menneskerettighetssituasjonen i landet er dermed svært kritisk.
Amnesty har enda en viktig aksjon på Bahrain, som omhandler 13 menneskeretighetsaktivister som er fengslet. Skriv gjerne under vårt opprop for dem også. Aksjonen finner du her.


MENNESKERETTIGHETER I MIDTØSTEN OG NORD-AFRIKA
Over hele Midtøsten og Nord-Afrika blir mennesker kneblet med arrestasjon, tortur og dødsstraff for å bruke sin ytringsfrihet. Delta i våre aksjoner for mennesker i Midtøsten og Nord-Afrika.

Qatar: Fengslet for frihetsdikt
Saudi-Arabia: Fengslet for nettsak
Tunisia: Fengslet for Facebook-post
Iran: Fengslet for å forsvare kvinneaktivister
Libya: Fengslet for å ha trykket sak om statlig korrupsjon

KRAV TIL MAKTHAVERNE
  • Respekter ytrings-, forsamlings-, og organisasjonsfrihet, stopp forfølgelse av kritikere.
  • Stopp arrestasjoner, tortur, forsvinninger og drap på demonstranter og aktivister.
  • Stopp diskriminering og sikre kvinners rett til å delta i politiske endringsprosesser.
  • Stopp henrettelser.

Les mer på amnesty.no

Se også

King of Bahrain, His Majesty Shaikh Hamad bin ‘Issa Al Khalifa

Shaikh Hamad bin ‘Issa Al Khalifa

Office of His Majesty the King

P.O. Box 555

Rifa’a Palace, Manama, Bahrain

Your Majesty,

I am writing you to express my concerns regarding Nabeel Rajab. He has lead many peaceful protests against the government and is currently imprisoned in al-Jaw prison. He was put in prison after being sentenced to three months over a libel case in relation to one of his tweets.

I am urging Your Majesty to immediately and unconditionally release Nabeel Rajab, and to quash Nabeel Rajab’s conviction for libel and his prison sentence.

Amnesty International considers Nabeel Rajab to be a prisoner of conscience held solely for peacefully exercising his rights to freedom of expression, association and assembly and believes that the various trials he is facing are part of an attempt to deter him from his human rights work and his activism.

I further urge you to drop the charges against Nabeel Rajab in the other trials he faces. I urge the Bahraini government to launche an independent and impartial investigation into reports that Nabeel Rajab was beaten during a protest in February 2012.

Yours sincerely,