Bilde
AKSJON

Egypt: Ansvarlige for drap må stilles for retten

Del    
To år etter at protestene startet i Egypt er sikkerhetsstyrkene fremdeles ikke stilt til ansvar for drapene de har begått.

 
Publisert: 11. Feb 2013, kl. 10:57 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30
Dette er saken:
Det er to år siden protestene startet i Egypt, men fortsatt er ingen overordnet offiserer i sikkerhetsstyrkene blitt dømt for å ha drept eller skadet demonstranter. Domstolene fortsetter å frifinne sikkerhetsoffiserer.

Amnesty International mener det må settes i gang uavhengig og effektiv granskning av drapene på hundrevis av demonstranter.

Til tross for veldokumenterte bevis for polititets voldelige maktbruk, har domstolene framholdt politimennenes rett til å forsvare seg selv.

Domstolene har også hevdet at det ikke finnes tilstrekkelig bevis for å dømme politimennene.

Amnesty International er bekymret for at politimenn som har vært involvert i etterforskningen har tilbakeholdt informasjon og tuklet med bevis for å beskytte sine kolleger.

Et steg i riktig retning
Kort tid etter innsettelsen i juni 2012 satte president Mursi ned en granskingskomité som skulle etterforske drapene og overgrepene mot demonstrantene.

Mursi utnevnte også en ny statsadvokat som lovet å foreta nye granskinger og gjenåpne rettssakene mot dem som var frikjent for drap av demonstranter på grunnlag av nye bevis. Dette er et steg i positiv retning, men rapporten fra granskingskomiteen må offentliggjøres.

Amnesty International krever
  • rettferdighet for de menneskerettighetsbruddene som er begått overfor demonstrantene
  • at alle saker hvor det er tilstrekkelig bevis for at politiet har brukt uforholdsmessig mye makt skal bringes for retten
  • at granskingskomiteens resultater og anbefalinger blir offentliggjort

Dette kan du gjøre:
Underskriftene blir sendt så snart en ny president er på plass i Egypt.

Bli med å samle underskrifter!
Heng opp underskriftslisten på en felles oppslagstavle, legg listen i kantinen på jobb og skole, eller ta den med på møtet i idrettslaget i kveld.



OPPDATERINGER

04.03.2014
Aksjonen er avsluttet. Takk til alle som signerte aksjonen. Signér også Egypt-aksjonen; Myndighetene må beskytte kristne fra religiøs vold.


05.07.2013
Grunnet den politiske situasjonen i Egypt avventer vi å sende signaturer. Vi fortsetter allikevel aksjonen, og sender signaturene så snart en ny president er på plass.

25.01.2013
Det er ventet store markeringer i forbindelse med toårsdagen for starten på demonstrasjonene. Amnesty følger utviklingen tett. Noe av diskusjonene på twitter gjør vi tilgjengelige gjennom den nystartete Twitterkontoen AktivistStemmer @MENAvoices

25.01.2013
Det er ventet store markeringer i forbindelse med toårsdagen for starten på demonstrasjonene. Amnesty følger utviklingen tett. Noe av diskusjonene på twitter gjør vi tilgjengelige gjennom den nystartete Twitterkontoen AktivistStemmer @MENAvoices

«25. JANUAR-REVOLUSJONEN»
25. januar 2011 startet de fredelige demonstrasjonene på Tahrir-plassen, Frigjøringsplassen, i Kairo.
Allerede 11. februar 2011 måtte Mubarak, Egypts diktator gjennom tretti år, gå av. I løpet av disse 18 dagene mistet 846 mennesker livet, og rundt 6000 ble skadet.

Det øverste militære rådet, SCAF, tok over makten etter Mubarak. Etter ett år ved makten avholdt de et fritt parlamentsvalg, men de er også ansvarlige for overgrep som i flere sammenhenger er mer omfattende enn under Mubarak.

President Mohamed Morsi

Office of the President

Presidential Palace

Heliopolis

Cairo, Arab Republic of Egypt



Your Excellency

Two years have passed since the “25 January Revolution” that claimed the lives of 840 protestors. But today, the families of those killed are still waiting for truth and justice.

■ I call on you to ensure that anyone against whom there is sufficient evidence of responsibility for unlawful killings and injuries as a result of excessive and arbitrary use of force in policing demonstrations is brought to justice in fair trials.

■ I also urge you to publish the results and recommendations of the Fact-Finding Committee to look into abuses against protestors.

Yours sincerely