Bilde
AKSJON: Filippinene

Kvinne grovt torturert av politiet

Aksjonen er avsluttet

Alfreda Disbarro ble løslatt fra fengsel i januar 2020 etter at dommen mot henne ble forkastet av ankedomstolen. 

 

Del    
Alenemoren Alfreda Disbarro fikk alvorlige skader etter grov tortur av politiet. I oktober 2013 ble hun arrestert i en sak hun sier er fabrikkert. Krev at de som torturerte henne blir dømt.



Oppdatering 24.08.15: 

Det filipinske National Politets (PNP) Internal Affairs Service (IAS) sin etterforskning av Alfredas torturpåstander, som startet i mars 2014, er nå avsluttet. Granskingsrapporten og anbefalinger ble videresendt PNP Disiplin Law and Order (DLOD) kontor tidligere i år. Alfredas sak er dermed under revisjon hos DLOD og fortsatt oppe til vurdering. Vi samler derfor ikke inn flere signaturer på dette tidspunktet. Det er likevel mulig å sende solidaritetsbrev til Alfreda Disbarro. 

 
Publisert: 25. Feb 2014, kl. 16:09 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30
Dette er saken:
Den 3. oktober 2013 i Manila ble Alfreda Disbarro anholdt av tre politimenn og anklaget for å selge narkotika. Hun ble kroppsvisitert på stedet, men politiet fant kun en mobiltelefon og noen mynter. Øyenvitner bekrefter at hun ikke hadde narkotika på seg.

Alfreda Disbarro jobbet i en kort periode som informant for politiet, og politiet hevder at hun utnyttet deres navn for å tjene penger.

Grov tortur
Under pågripelsen rettet en av politimennene en pistol mot Alfreda, mens en annen slo henne hardt i brystet. De tok henne med til politistasjonen, hvor Alfreda ble tatt med inn på et lukket rom.

Han [en av politimennene] satt en flaske med alkohol på hodet mitt, og siktet på den med pistolen sin. Han sto en og en halv meter unna meg og sa han skulle skyte flasken av hodet mitt. Han skøyt ikke, men jeg var så utrolig redd, forteller Alfreda.

Senere på dagen ble Alfreda tatt med inn på kjøkkenet på politistasjonen, hvor en betjent sparket og slo henne med en batong. Han forsøkte å tvinge en tilståelse ut av henne ved å stikke fingrene i øynene hennes og slå hodet hennes mot en vegg. Torturen varte i flere timer.
Før Alfreda fikk møte søsteren sin dagen etter, truet politiet henne og sa at hun ikke skulle fortelle noe til søsteren. Tiltross for at søstrene møttes i et mørkt rom, strengt bevoktet av flere politimenn, klarte Alfreda diskré å vise søsteren noen av sårene hun var blitt påført.

Helsetilstanden til Alfreda var svært dårlig. Hun hadde pustevansker og problemer med å bevege seg.


Fabrikkerte bevis i saken
Alfreda forteller at hun noen dager etter arrestasjonen ble tatt med til en landsby. Der skal hun ha blitt tvunget til å signere et blankt ark, og posere foran et kamera mens hun holdt 300 pesos og en veske med metamfetamin.

Alfreda er tiltalt for salg og besittelse av narkotika. Hun har erklærte seg ikke skyldig. Påtalemyndigheten har blitt satt til å presentere bevisene mot henne, men fremleggelsen har blitt utsatt to ganger. Alfreda sitter nå fengslet, mens hun venter på at rettssaken skal begynne.


Amnesty International:
  • Krever at det åpnes en uavhengig etterforskning av anklagene om at Alfreda Disbarro ble utsatt for tortur i oktober 2013.
  • Krever at Alfreda får tilgang til både medisinsk hjelp og rettslig hjelp til å få opp tortursaken hennes i retten.
  • Krever at de skyldige politimennene dømmes, dersom etterforskningen viser at Alfreda Disbarro ble utsatt for tortur.
Det DU kan gjøre:
  • Signér aksjonen!
  • Hjelp oss å spre saken - Del aksjonen på Facebook og på Twitter med hashtagen #StopTorture!
  • Skriv ut underskriftslisten og ta den med på jobben eller på skolen!
Signaturene sendes til myndighetene i Filippinene.

FØLGENDE ARTIKLER FRA MENNESKERETTIGHETSERKLÆRINGEN ER BRUTT I DENNE SAKEN:

  • Artikkel 5: Ingen må utsettes for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.
  • Artikkel 10: Enhver har krav på under full likestilling å få sin sak rettferdig og offentlig behandlet av en uavhengig og upartisk domstol når hans rettigheter og plikter skal fastsettes, og når en straffeanklage mot ham skal avgjøres.
  • Artikkel 11.1: Enhver som er anklaget for en straffbar handling har rett til å bli ansett som skyldig til det er bevist ved offentlig domstolbehandling, hvor han har hatt alle de garantier som er nødvendig for hans forsvar, at han er skyldig etter loven.

Oppdateringer

28.04.2017
Ombudsmannens kontor har nå kommet med en anbefaling om at det skal tas ut siktelse mot politimennene som er ansvarlig for torturen mot Alfreda Disbarro. En tidligere avgjørelse fra den nasjonale politikommisjonen besluttet å degradere politimennene fremfor å straffeforfølge dem. Den nye anbefalingen fra ombudsmannen er derfor et viktig fremskritt i saken.

28.08.2015
Gode nyheter! Som et resultat av Amnesty Internationals kampanje mot tortur, fikk vi endelig den gode nyheten om at et vedtak er fattet vedrørende Alfreda Disbarro. Vi har nå fått bekreftet at de to politimennene som ble identifisert av Alfreda er funnet skyldig i alvorlig forsømmelse. Begge ble nedgradert en rang.

29.05.2015
Etterforskningen av Alfredas torturanklager, som startet i mars 2014, er nå avsluttet. Ettersom etterforskningen er avsluttet skal vi ikke rette ytterligere krav mot det filippinske politiet før anbefalingene fra etterforskningen har blitt vedtatt. Vi sender derfor ikke flere signaturer på dette tidspunktet. Vi oppfordrer fortsatt alle til å sende solidaritetsbrev. Vi oppdaterer saken fortløpende.

26.06.2014
Gode nyheter: Det pågår nå en etterforskning av anklagene om at Alfreda Disbarro ble utsatt for tortur! Etterforskningen foretas av IAS, en disiplinær enhet innen det filippinske politiet som blant annet gjennomfører inspeksjoner av politifolk, undersøker klager og samler bevis. Vi har mottatt informasjon om at Generalinspektøren i IAS mottok et brev fra Amnestys medlemmer, og at det er på dette grunnlaget at de besluttet å sette i gang en etterforskning i saken. Press nytter! Takk til alle som har signért aksjonen så langt. Vi fortsetter å aksjonere for Alfreda Disbarro!

Bakgrunn

Straffefrihet for tortur og annen mishandling forblir et kritisk menneskerettighetsproblem i Filippinene. Til tross for regjeringens uttalelser om at de ønsker å løse dette problemet, er ingen tiltak satt i verk.

Amnesty Internationals etterforskning viser at politiinformanter eller uoffisielle "hjelpere" av politiet, som faller ut av politiets tjenester, er kjent for å ha blitt arrestert, torturert og noen ganger henrettet av politiets offiserer.
Kvinner, både kvinnelige informanter, såkalte "hjelpere" og arbeidere i sexindustrien er også spesielt utsatt for menneskerettighetsbrudd, inkludert tortur og annen mishandling.

Alfreda Disbarro er alenemor med to barn, en sønn på 8 og en datter på 15. Søsteren til Alfreda har tatt saken hennes til den nasjonale menneskerettighetskommisjonen som fortsatt etterforsker saken, men som har konstatert at skadene ble påført av et skarpt objekt 7-14 dager fra undersøkelsen. Alfredas familie har blitt forfulgt og mottatt en rekke trusler og har følt seg nødt til å flytte i skjul i et annet hus i Manila.


STOPP TORTUR
I mai 2014 lanserer Amnesty en verdensomspennende kampanje mot tortur. Les mer og aksjonér for å stanse tortur
amnesty.no/stopptortur Kampanjen Stopp tortur fokuserer på tortur og annen mishandling utført av statlige tjenestemenn under alle former for forvaring. Amnesty krever at alle regjeringer får på plass og praktiserer slike beskyttelsesmekanismer mot tortur, og mener at dette er nøkkelen til løsning.

BLI MED Å SAMLE UNDERSKRIFTER!
Print ut underskriftslisten og ta den med på jobb eller skolen.

Send et brev til Alfreda Disbarro!
Nå kan du skrive et personlig brev eller postkort til Alfreda.

Send brevet til:
Amnesty International v/kampanjeavdelingen
P.O. Box 702 Sentrum
N - 0106 Oslo
Norge


Forslag til tekst:
I am writing to you from Norway. We have heard about the very difficult experience you have had in the hands of Philippine police officers. You are in our thoughts, and we hope that you are safe and no longer experiencing any torture or other ill-treatment where you are now detained.We will be campaigning for you and others who have experienced torture, and we will continue to watch out for any developments in your case. You have been so brave to report your experience. Be strong and continue fighting for justice.

Alfreda Disbarro etter arrestasjonen:

Foto: Privat.

Amnesty Internationals ekspert på Filippinene, Hazel Galang-Folli, har skrevet et innlegg på philSTAR.com hvor hun blant annet beskriver hvordan politiet i Filippinene fabrikkerer bevis og torturerer under avhør. Les hele innlegget her.
Police Director Alexander Roldan, Acting Inspector General

Internal Affairs Service,

Philippine National Police Compound,

Camp General Crame,

Quezon City,

Metro Manila,

Philippines 1100

Dear Inspector General,

I urge you to open an investigation into the allegations of torture and other ill-treatment suffered by Alfreda Disbarro in October 2013 while in custody at the Paranaque Police Headquarters, and ensure that this investigation is prompt, impartial, effective and efficient.

If the investigation confirms the torture allegations, I urge you to refer the case for public prosecution and cooperate with further investigations as needed by the court.

I urge you to take immediate administrative measures against any police officers who are found to have been involved in the torture and other ill-treatment of Alfreda Disbarro.

I ask you to provide a safe space for whistleblowers within the PNP who wish to report their personal knowledge of torture by their colleagues, including in the case of Alfreda Disbarro.

Sincerely,