Bilde
AKSJON

Mexico: Voldtatt av de som skulle beskytte henne

Aksjonen er avsluttet

Del    
Forestill deg at medlemmer fra hæren som er satt til å beskytte befolkningen i landet ditt, kidnapper deg, torturerer deg, voldtar deg og anklager deg for kriminelle handlinger du aldri har begått. Det er historien til Miriam López. 



30.06.2016: Denne aksjonen er avsluttet. Amnesty har gitt uttrykk for sine krav til myndighetene i landet, og vil fortsette å følge med på en eventuell utvikling i saken. Tusen takk til alle som har signert og engasjert seg!
Publisert: 5. nov 2013, kl. 09:15 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30
Dette er saken:
Den 2. februar 2011 hadde firebarnsmoren Miriam López akkurat levert barna på skolen, da to menn iført finlandshetter tvang henne inn i en hvit varebil og bortførte henne med bind for øynene og hendene fastbundet.

- Jeg visste ikke hvem de var eller noe, og da jeg spurte dem satte de en pistol mot hodet mitt og ba meg om å holde kjeft, ellers ville de blåse av meg hodet, forteller Miriam til Amnesty International.

Mennene viste seg å være meksikanske soldater, og tok henne med til en militærleir hvor hun ble holdt i en uke. Der ble hennes verste mareritt virkelighet.
- De torturerte meg: gjentatte ganger plasserte de en våt klut over ansiktet mitt og helte vann over den så jeg kunne ikke puste. De ga meg elektriske støt, forklarer hun. Gjennom uken ble hun også voldtatt gjentatte ganger av ulike soldater.

Soldatene prøvde å tvinge Miriam til å "tilstå" at hun smuglet narkotika. Hun har hele tiden benektet dette, men så seg under torturen tvunget til å skrive under en falsk forklaring der hun også navnga andre som hadde tatt del i operasjonene, navn hun aldri hadde hørt før.

Et mareritt
Etter syv dager med tortur ble Miriam tatt med til et varetektsfengsel i Mexico City. Der stoppet misbruket, men Miriam beskriver hvordan hun kvapp til av den minste lyd, og var livredd for at misbruket skulle fortsette.

- De første dagene var veldig vanskelige fordi jeg ikke visste om de skulle fortsette å slå meg, og om de kom til å fortsette med å misbruke meg. Den minste lyd fikk meg til å føle meg under angrep, Miriam López.
Miriam var varetektsfengslet uten tiltale i 80 dager, før hun ble siktet for narkotikarelaterte lovbrudd og overført til et fengsel i hjembyen Ensenada, nord i Mexico. Først da fikk hun mulighet til å snakke med mannen sin og fortelle ham om overgrepet hun hadde blitt utsatt for. Mannen hennes tok umiddelbart kontakt med en menneskerettighetsadvokat som tok på seg saken til Miriam.
I begynnelsen var sinnet mitt tomt, jeg kunne ikke huske noen ting. Ettersom tiden gikk, begynte jeg å slappe av litt, å huske, å prøve og rekonstruere alt de hadde gjort mot meg, og jeg begynte å fortelle ham [ektemannen hennes] det.

Miriam López ble endelig løslatt den 2. september 2011, etter at saken hennes ble avvist av retten for manglende bevis.

En av mange
Miriams advokat la frem saken for Mexicos nasjonale menneskerettighetskommisjon, som etterforsket saken og konkluderte med at Miriam hadde blitt utsatt for omfattende tortur. De krevde også at de skyldige skulle ansvarliggjøres. Men den offisielle etterforskningen beveger seg i sneglefart, og så langt har de ansvarlige for overgrepene mot Miriam ennå ikke blitt stilt for retten.

Miriams sak er dessverre ikke unik. Amnesty International har dokumentert flere lignende tilfeller, og opplever at de meksikanske myndighetene hyppig og rutinemessig benytter tortur mot mennesker som blir fanget på feil side av de militære operasjonene mot landets narkotikakriminalitet.

Anmeldelser av tortur og mishandling økte med 500 prosent i Mexico mellom 2006 og 2012. Mexicos nasjonale menneskerettighetskommisjon rapporterte nylig at kommisjonen i løpet av 2012 alene hadde mottatt hele 1921 klager på brudd på menneskerettighetene begått av landets væpnede styrker og 802 saker mot det nasjonale politiet.
Sikkerhetsstyrker over hele Mexico fortsetter å utpeke folk oppfattet som fienden, spesielt dersom de antas å ha forbindelser til narkotikasmugling, uten nødvendigvis å inneha noen reelle bevis. Dette har resultert i vilkårlige arrestasjoner, tortur, forsvinninger og ulovlige drap i hendene på landets sikkerhetsorganer.
Rupert Knox, Amnesty Internationals etterforsker i Mexico.

I dag kjemper Miriam fortsatt for å få rettferdighet, og for å forhindre at andre må gå igjennom det samme som henne.
Miriam har valgt å ta til ordet fordi hun ikke vil at andre kvinner skal skulle måtte gå gjennom hva hun opplevde.
Miriams advokat

Vær med på å kreve rettferdighet for Miriam.
Amnesty krever at:
  • Miriam Lopez oppnår rettferdighet og oppreisning for overgrepene hun har opplevd.
  • Kontoret til regjeringsadvokaten (Procuraduría General de la República - PGR) gjennomfører en full, rask og upartisk etterforskning i saken, offentliggjør resultatene, og bringer de ansvarlige for retten.
  • Forsvarsdepartementet (Secretaría de la Defensa Nacional, SEDENA) og andre etater innblandet i ulovlighetene Miriam Lopez lidd, gjennom rettslige skritt, gir Miriam oppreisning i henhold til hennes ønsker.
  • Forsvarsdepartementet og andre etater innblandet i overgrepene offentlig går ut og erkjenner dette tilfelle av tortur, tilbyr Miriam López en offentlig unnskyldning, og igangsetter tiltak for å sikre at man unngår at slike overgrep gjentas.
  • Amnesty krever også at myndighetene i Mexico vedtar og implementerer en handlingsplan for å begrense menneskerettighetsbrudd i landet, i tråd med internasjonale anbefalinger fra FN.
Hva du kan gjøre:
  • Signér vårt appellbrev som sendes til myndighetene i Mexico, og vær med på å kreve at de ansvarlige for voldtektene og torturen mot Miriam López blir stilt for retten.
  • Fortell alle du kjenner om saken! Del den gjerne på sosiale medier, på skolen eller på jobben.
  • Print ut appellbrevet med en underskriftsliste, heng den opp på en felles oppslagstavle og send den til oss eller direkte til de myndighetene i Mexico. Adressen finner du i appellbrevet som ligger til høyre på denne siden. Underskriftslisten finner du her.
  • Skap oppmerksomhet om saken i media og på gaten!
  • Fortell andre hva du har gjort i kommentarfeltet!
Signaturene sendes til riksadvokaten i Mexico City.

FØLGENDE ARTIKKEL FRA MENNESKERETTIGHETSERKLÆRINGEN ER BRUTT I DENNE SAKEN:

  • Artikkel 5: Ingen må utsettes for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

Oppdateringer

18.01.2017
Fare for økt straffefrihet for tortur:

Underhuset i Mexico har ferdigstilt sitt forslag til en generell torturlov. Denne versjonen har vesentlige endringer som, om den blir vedtatt, vil øke straffefriheten for torturister og undergrave rettssikkerheten for torturofre. Kongressen samles igjen 1. februar og lovforslaget skal opp til avstemning hos hele den lovgivende forsamlingen.

30.06.2016
Amnesty International har nylig publisert en rapport som avslører at kvinner som blir arrestert i Mexico rutinemessig blir seksuelt misbrukt av politi og sikkerhetstyrker. Les mer om rapporten her.

14.12.2015
President Enrique Peña Nieto har signert den nye loven som tar for seg tortur og et nytt lovforslag om tvungen forsvinninger. Kongressen har frem til 6. januar til å diskutere lovene, men det kommer sannsynligvis til å ta lengre tid.

04.12.2015
Gode nyheter fra Mexico! Meksikanske myndigheter har løslatt to torturofre, Adrián Vásquez og Cristel Piña, på grunn av ulovlig bevis. Amnesty har jobbet med begge sakene som en del av Stopp tortur-kampanjen. Det nytter! "Thank you very much to everyone at Amnesty. I feel very thankful, very happy. You have supported me so much and I send my best to everyone there." - Adrián Vásquez

08.09.2015
En standard protokoll på etterforskning av påstått tortur har blitt vedtatt ved Riksadvokatenes kontor. Protokollen inkluderer flere av Amnestys anbefalinger. Det som dessverre mangler er en overvåkningsmekanisme for protokollen. Det betyr at det er liten garanti for at vedtaket faktisk blir implementert.

25.08.15
Riksadvokat Arely Gómez fortalte Amnesty at hun har pålagt et departement å konsentrer seg om å etterforske tortur påstandene i rekke saker. Ineffektivitet og manglende politisk vilje er et vanlig problem ved riksadvokatens kontor, så dette kan være et skritt fremover. Det er imidlertid vanskelig å si før vi ser at dette er å ha noen reell innvirkning på enkeltsaker. Vi oppdaterer saken fortløpende!

18.08.15

Amnesty International Mexico overleverte i dag 112,374 signaturer til riksadvokaten Arely Gomez. Underskriftene, som er samlet inn fra en rekke land, deriblant Norge. Takk til alle som har signért aksjonen!

12.03.2015
En ny FN-rapport viser hvordan tortur er utbredt blant Mexicos politi og sikkerhetsstyrker. Myndighetene må løse denne avskyelige praksisen en gang for alle! Rapporten, som er skrevet av Juan E. Méndez FNs spesialrapportør på tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff, ble presentert for FNs menneskerettighetsråd mandag 9. mars 2015. Den beskriver hvordan tjenestemenn i Mexico ofte ikke etterforsker torturklager og hvordan rettsmedisinske leger som jobber for regjeringen ofte ignorerer tegn på tortur. Les mer her.

06.03.2015
I forrige uke var det møte i det britiske parlamentet om den kritiske menneskerettighetssituasjonen i Mexico. Parlamentsmedlem Cathy Jamieson benyttet anledningen til å sette fokus på sakene til Miriam López og Claudia Medina, og sa at hun hadde lest om og blitt så forferdet over disse tilfellene, at hun har tatt det opp i parlamentet med Europaministeren. Jamieson sa også at 2015 blir året da meksikanske-britiske forbindelser må settes på agendaen med et større press om å integrere menneskerettigheter. Dette er et inspirerende eksempel på hvordan Amnestys aktivisme direkte har ført til en parlamentarisk debatt om tortur og tvungen forsvinning i Mexico, i tillegg til at saken er blitt tatt opp med statsråden, samt en løpende forpliktelse om oppfølging fra parlamentsmedlem Cathy Jamieson (som ikke visste noe om tortur i Mexico tidligere).

05.03.2015
Vi har oppdatert brevet med kontakinformasjonen til den nye riksadvokaten.

26.01.2015
Amnesty International møtte Miriam Lopez igjen i september 2014. Møtet fant sted i Tijuana, på grensen til USA. Det var i forbindelse med lanseringen av rapporten “Out of control. Torture and other ill-treatment in Mexico”. Miriam fortalte Amnesty at hun fortsatt har håp om at saken hennes skal føre frem, og hun er takknemlig til alle som støtter henne. Siden da har vi vært i jevnlig kontakt via e-post og telefon, og gjennom advokaten hennes.

Offisielle rettsmedisinske leger fra riksadvokatens kontor (Procuraduría General de la República, PGR) undersøkte Miriam i mai 2013. De konkluderte med at det ikke finnes fysisk eller psykisk bevis for at Miriam ble torturert eller voldtatt av soldater mens hun var i forvaring i februar 2011. Denne konklusjonen er i strid med Miriams detaljerte redegjørelse av torturen, og med den rettsmedisinske undersøkelsen av den nasjonale menneskerettighetskommisjonen i 2012 som fastslo at hun hadde blitt torturert, inkludert voldtatt. PGR-rapporten ser ut til å ha alvorlige mangler og er ikke i samsvar med Istanbul-protokollen. Den lokale organisasjonen som støtter Miriam utfordrer PGR rapporten.

29.04.2014

Fantastiske prosjektledere har aksjonert for Miriam Lopez. Sammen har de laget et solidaritetsbanner som vi nå sender til henne. Takk for all innsats!

29.01.2014
Det er ingen umiddelbare endringer i Miriams sak, men Amnesty International tror at avslutningen av saken er et resultat av at Den nasjonale menneskerettighetskommisjonen i Mexicos (CNDH) utilstrekkelige vurdering av myndighetenes tiltak for å samarbeide. Beslutningen tar ikke for seg en vurdering av kvaliteten av etterforskningen.

Miriam var en av sakene vi jobbet med i forbindelse med Skriv for liv 2013. Hilsen og takk fra Miriam:
“The letter-writing marathon was very good. I think that the authorities must have felt the pressure. I saw the pictures on my Facebook page and I couldn’t believe that they were really coming from all over the world. It’s good to know that everyone knows about my case. They don’t just know about it, they are helping me with it. Knowing that people are supporting me feels very good.

It’s difficult for me to remember one action in particular, but I do remember the activity in Chile involving bicycles and one of the activities in Mexico City using lights. It was great to know that all this was coming from different countries and in different languages. Now I do think that my case is known worldwide.

It was moving to see so many signatures in my favour. All the comments I saw on the AI Mexico page were very positive, I did not see any negative comments.

My lawyer told me that there are many letters and cards waiting for me at her office. Luckily she will come to see me soon and will give me all those letters. I’m looking forward to that.
Thanks everyone for supporting my cause, for supporting me in my search for justice. Justice is never done 100 per cent, but we are trying anyway. I ask you all to carry on helping me. The authorities do not pay attention when it’s just about one person.”

05.12.2013
Den nasjonale menneskerettighetskommisjonen i Mexico (CNDH) har bestemt seg for å avslutte saken til Miriam López, en beslutning som har fått omfattende kritikk av sivile menneskerettighetskommisjoner i landet. En beslutning som setter Miriam i fare uttaler CMDPDH (Den meksikanske kommisjonen for menneskerettighets forsvar og formidling). Dette betyr at innsatsen til dere der ute vil bli ekstra viktig for å presse de meksikanske myndighetene til å sørge for rettferdighet i saken til Miriam!
Les mer på CMDPDHs hjemmesider her.

Bakgrunn

Siden de meksikanske myndighetene begynte sin krig mot landets narkotikakarteller i 2006 har rapporter om tortur og mishandling har økt betraktelig. Regjeringen har i stor grad benyttet seg av militære og politiet for å bekjempe de mektige narkotikakartellene. Minst 60 000 mennesker har blitt drept siden 2006, og mer enn 160 000 mennesker er internt fordrevne, hovedsakelig som følge av voldelige konflikter mellom ulike narkotikakarteller, men også som et resultat av sikkerhetsoperasjoner.

Amnesty International har dokumentert en kraftig økning i menneskerettighetsbrudd utført av offentlige tjenestemenn på nasjonalt, statlig og kommunalt nivå, inkludert ulovlige drap, forsvinninger, vilkårlig fengsling, overdreven bruk av makt og tortur. Spesielt bruken av 50.000 soldater fra landets hær og marine i politifunksjoner har bidratt til den kraftige økningen i rapporter om tortur og annen mishandling. Anklager mot militært personell i Mexico blir dømt av hæren selv i militære domstoler, og går dermed ikke for sivile domstoler. Amnesty International er så langt ikke kjent med at en eneste av tortur sakene organisasjonen har rapportert om har resultert i domfellelse for tortur.


BLI MED Å SAMLE UNDERSKRIFTER!
Print ut underskriftslisten og ta den med på jobb eller skolen!


Les mer på amnesty.no

Se også

Arely Gómez González

Federal Attorney General / Procuradora General de la República

Procuraduría General de la República (PGR)

Reforma 211-213, Col. Cuauhtémoc, C.P. 06500

Mexico City

Mexico     







 


Estimada Señora Procuradora,

I am extremely concerned about the case of Miriam López, a mother of four arrested in February 2011 by members of the Mexican armed forces. Whilst in detention Miriam was tortured and raped. Despite the fact that the torture and ill-treatment have been confirmed by Mexico’s National Commission for Human Rights (CNDH), and the fact that Miriam López has been able to recognise some of her torturers, no one has yet been made responsible for the gross violations of Miriam López' human rights.

I call on you to ensure that Miriam López receives justice and reparation for the human rights violations that she has suffered and to carry out a full, prompt and impartial investigation, make the results public and brings those responsible to justice. Miriam López should be provided with redress and reparations via legal proceedings in strict accordance with her wishes.
I further call on the Mexican government to adopt a comprehensive and effective action plan to implement the recommendations made by Amnesty International and the UN CAT in 2012. This action plan should include key measures such as:
  • Setting up an accurate, accessible, nationwide database on reports of torture and ill-treatment, prosecutions and convictions;
  • Strengthening and reforming the justice system so that all allegations of torture and ill-treatment are effectively investigated and prosecuted in accordance with international standards. This includes all cases in which public officials are implicated in collusion or acquiescence with criminal gangs committing torture;
  • Ensuring all persons detained are immediately presented to the public prosecutor and their detention promptly and accurately registered;
  • Ensuring immediate, full and impartial medical examinations of victims in line with international human rights standards and for the results to be made available to victim, relatives and legal representation;
  • Ensuring that criminal justice procedural reforms exclude in practice from judicial proceedings any evidence obtained under torture or ill-treatment, including confessions;
  • The abolition of pre-charge administrative detentions (arraigo);
  • Reforming the Military Code of Justice to end military jurisdiction for human rights cases and, pending this, the President must give immediate orders to the military authorities to decline jurisdiction in all such cases and cooperate fully with civilian authorities;
  • Introducing and supporting legal reforms in order to ensure that independent medical examinations and those carried out by the CNDH are granted full evidential status in court proceedings. Medical experts must be granted early and full access to suspects that make allegations of torture and ill-treatment.

Saludos cordiales,