Bilde
AKSJON

Iran: Stans henrettelsen av Razieh Ebrahimi!

Aksjonen er avsluttet

Del    
Razieh Ebrahimi har i lengre tid hatt en dødsdom hengende over seg og står stadig i fare for å bli henrettet.
Publisert: 1. jul 2014, kl. 11:52 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30
Razieh Ebrahimi var 14 år da hun ble gift, og ektemannen misbrukte henne mentalt og fysisk over en lengre periode. Ifølge Razieh Ebrahimi er dette grunnen til at hun i 2010 tok livet av ham. Hun sitter nå fengslet i Sepidar fengsel, sør i Khuzestan i Iran.

Dømt til døden
I 2010 ble Razieh Ebrahimi dømt til døden etter den iranske loven om qesas av en domstol i Ahvaz. Hun ble funnet skyldig i å ha drept mannen sin, og drapet fant sted da hun var 17 år. Razieh skal ha innrømmet å ha drept mannen mens han sov.

Qesas er en praksis i den islamske straffeloven, som tillater at de pårørende etter et drap kan be om at gjerningspersonen henrettes som hevn for deres eget tap.

Kilder har fortalt at henrettelsen av Razieh Ebrahimi skulle funnet sted for noen måneder siden, men at den ble stoppet da Razieh fortalte myndighetene at hun var 17 år da den kriminelle handlingen fant sted.

Advokaten til Razieh sendte inn en anmodning om ny rettssak til Høyesterett, med begrunnelsen at hun var under 18 år og dermed mindreårig da ugjerningen fant sted. Høyesterett avviste forespørselen.
Amnesty International krever at:
  • Iranske myndigheter umiddelbart stanser henrettelsen av Razieh Ebrahimi. Iran har tilsluttet seg FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter og FNs barnekonvensjon, som begge forbyr bruk av dødsstraff mot personer som er dømt for forbrytelser begått da de var under 18 år. I henhold til artikkel 6 (4) i FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter, har dessuten alle personer som er dømt til døden rett til å søke om benådning eller omgjøring av straffen.
  • Iranske myndigheter snarest sørger for at saken til Razieh Ebrahimi etterforskes og at eventuelle formildende omstendigheter knyttet til volden hun ble utsatt for fra ektemannens side blir tatt med i vurderingen.
Det DU kan gjøre:
  • Signér aksjonen!
  • Del aksjonen på sosiale medier - husk at hver signatur teller!
  • Print ut underskriftslisten og heng den opp på skolen eller på jobben!
  • Send en twittermelding til Ayatollah Khamenei (@khamenei_ir) og krev at han stanser henrettelsen av Razieh Ebrahimi.


FØLGENDE ARTIKLER FRA MENNESKERETTIGHETSERKLÆRINGEN ER BRUTT I DENNE SAKEN:
  • Artikkel 3: Enhver har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet.
  • Artikkel 5: Ingen må utsettes for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

Oppdateringer

26.09.2014
Den 13. august 2014 godtok Høyesterett forespørselen til advokaten til Razieh om å revurdere saken hennes. Saken ble overført tilbake til straffedomstolen i Ahvaz, og vil bli tatt opp på nytt. Razieh Ebrahami står fortsatt i fare for å bli gjendømt til henrettelse. Advokaten til Razieh Ebrahimi har fortalt Amnesty at arbeidet som er gjort har hatt en svært positiv effekt på klientens sak. Tusen takk til alle som har signért aksjonen så langt!

16.07.2104
Takk! Amnesty International i Norge har nå sendt et brev til iranske myndigheter, signert av 24203 personer. Takk for at såpass mange signerte aksjonen for å stanse henrettelsen av Razieh Ebrahimi! Vi sender neste runde med signaturer torsdag 28. juli.

16.07.2014
Amnesty International i Norge sendte i går et brev til utenriksminister Børge Brende, med kopi til statssekretær Bård Glad Pedersen. I brevet ber Amnesty om at utenriksministeren og norske myndigheter bruker alle tilgjengelige kanaler og innflytelse til å forhindre henrettelsen av Razieh Ebrahimi. Se brevet Amnesty sendte her.

Bakgrunn

BLI MED Å SAMLE UNDERSKRIFTER!
Print ut underskriftslisten og ta den med på jobb eller skolen.


BAKGRUNN
Iran er det landet i verden, etter Kina, som henretter flest mennesker. Iranske myndigheter sier at staten henrettet 369 personer i 2013, men i følge pålitelige kilder er tallet minst 704. Rapporter viser at minst 11 av disse var under 18 år da de utførte den påståtte forbrytelsen.

Dødsstraff i 2013
Les rapporten og se interaktivt kart over bruk og utbredelse av dødsstraff i verden.

Amnestys posisjon mot dødsstraff
Amnesty International er motstander av dødsstraffen i alle tilfeller uten noen unntagelse. Dødsstraff er det mest dyptgripende brudd på menneskerettighetene som tenkes kan. En henrettelse er et kaldblodig og overlagt drap utført av en stat. Retten til liv er nedfelt i FNs Verdenserklæring for menneskerettigheter, og dødsstraff er et brudd på denne retten. Dødsstraff er en umenneskelig straff, den er grusom og fornedrende.

Press nytter!
Amnesty har lenge jobbet med saken til Sakineh Ashtiani, som var dømt til døden i Iran. I april 2014 kom nyheten om at straffen er omgjort til fengsel. Flere titalls tusen norske aktivister engasjerte seg og sendte underskrifter. Det nytter!
Leader of the Islamic Republic

Ayatollah Sayed ‘Ali Khamenei

The Office of the Supreme Leader

Islamic Republic Street- End of Shahid KeshvarDoust Street

Tehran, Islamic Republic of Iran
Your Excellency,

I am deeply concerned about the case of Razieh Ebrahimi. Razieh Ebrahimi is sentenced to death for murdering her husband in 2010, a murder committed when she was 17 years old.

I wish to remind you that Iran is a state party to the International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR) and the Convention on the Rights of the Child (CRC), both of which prohibit the use of the death penalty against people convicted of crimes committed when they were under 18. Under Article 6(4) of the ICCPR, anyone sentenced to death shall have the right to seek pardon or commutation of the sentence.

I am urging you to immediately halt the execution, and I am calling on you to ensure her case is reviewed urgently, with a view to overturning her death sentence. Any extenuating circumstances relating to allegations of domestic violence should be considered.

Regards,