Bilde
AKSJON

Bulgaria: Syriske flyktninger fanget i EUs asylpolitikk

Del    
Flyktninger og migranter fra Syria må leve under umenneskelige forhold i flyktningleiren i Harmanli i Bulgaria. Krev at forholdene bedres og at europeiske ledere ikke returnerer asylsøkere til Bulgaria.
Publisert: 23. Jan 2014, kl. 14:58 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30
Myndighetene i Bulgaria har mottatt sterk kritikk etter manglende respons på situasjonen til flyktninger og migranter som krysser den tyrkisk-bulgarske grensen.

Etter kritikken har det vært minimal bedring i boforholdene og flyktningene fortsetter å lide på grunn av utilstrekkelige mottaksforhold og svikt i Bulgarias asylprosedyrer. Situasjonen forverres ved at flere europeiske land stadig sender asylsøkere i retur til første ankomstland, noe som gjør at antallet asylsøkere i Bulgaria vokser.

Amnesty International krever at bulgarske myndigheter sikrer at flyktningene og migrantenes boforhold er i samsvar med internasjonale menneskerettighetsstandarder og at europeiske land ikke returnerer asylsøkere til Bulgaria! Signér kravbrevet til høyre i aksjonen.


929 mennesker deler 6 dusjer

Flyktningene må sove i telt, falleferdige bygninger og containere og er uten tilgang til sanitært utstyr som toalett, vask og dusj. Selv om bulgarske myndigheter har oppgradert boforholdene i Harmanli noe, er oppgraderingen langt fra tilstrekkelig. I januar 2014 delte 929 mennesker totalt 6 dusjer. Forholdene er fortsatt helsefarlige. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har satt i gang en kriseoperasjon der de deler ut et måltid mat om dagen til beboerne i Harmanli, og Leger uten Grenser har satt opp et helsesenter.

- Det er maktpåliggende at bulgarske myndigheter umiddelbart iverksetter systematiske tiltak for å håndtere alle flyktningene og migrantene som ved slutten av 2013 talte 11 600 mennesker, understreker Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty i Norge.

- Mange av dem trenger beskyttelse. De umenneskelige forholdene har særlig alvorlige konsekvenser for de som har pådratt seg skader i krigen, men også for gravide kvinner, barn og spedbarn, sier Ekeløve-Slydal.

Det bulgarske asylsystemet svikter når det det gjelder å sikre uhindret tilgang for flyktningene til å søke asyl. Flyktninger blir behandlet som irregulære migranter og blir ikke effektivt registrert eller får asylkravene vurdert.
- Det er totalt uakseptabelt at flytkningen med dette fratas sin rett til å søke asyl og få behandlet sin asylsøknad, sier Ekeløve-Slydal.
Krav til norske myndigheter

På grunn av disse forholdene og de omfattende svakhetene i mottaksforholdene og asylprosedyrene i Bulgaria, mener UNHCR at EUs medlemsland og de øvrige europeiske land ikke bør returnere asylsøkere til Bulgaria, selv om det er det første ankomstlandet til flytkningene. Ifølge Dublin-avtalene er det første landet asylsøkerene kommer til vanligvis ansvarlig for å behandle deres asylsøknad.

Norge har så langt ikke noe regulativ om ikke å returnere flyktninger til Bulgaria.
- Amnesty oppfordrer norske myndigheter på det sterkeste om å følge høykomissærens anbefaling, sier Ekeløve-Slydal i Amnesty i Norge.

Amnesty International krever at:
  • bulgarske myndigheter sikrer at flyktningene og migrantenes boforhold i samsvar med internasjonale menneskerettighetsstandarder.
  • norske myndigheter følger FNs høykommissær for flyktningers (UNHCR) anbefaling om at EUs medlemsland og de øvrige europeiske landene ikke returnerer asylsøkere til Bulgaria, selv om det er det første ankomstlandet.

Dette kan du gjøre:
  • Signér aksjonen!
  • Del aksjonen med vennene dine på Facebook og Twitter og oppfordre andre til å signere!

Underskriftene vil bli sendt til myndighetene i Bulgaria og i Norge i februar.


BLI MED Å SAMLE UNDERSKRIFTER!
Print ut underskriftsliste og ta den med på jobb eller skole!



OPPDATERINGER:
17.02.2014
I dag sendte vi 1141 signaturer til bulgarske myndigheter. Tusen takk til alle som har signért så langt. Neste runde med signaturer sendes 14.03!

DUBLIN-AVTALENE
Dublin-forordningen er en avtale mellom EU-landene, Norge og Island om at asylsøkerne vil få søknaden sin behandlet i det første europeiske landet de kommer til. Det betyr at ansvaret spesielt faller på land som Spania, Bulgaria, Hellas og Italia på grunn av geografisk beliggenhet.
Les mer
Stans retur av asylsøkere til Bulgaria

Amnesty Internationals rapport fra desember 2013 forteller i detalj om grensepolitiets vold mot flyktninger, de mangelfulle mottakssentrene og det bulgarske asylsystemets svakheter.

Les mer på amnesty.no

Minister of Interior

Tsvetlin Yovchev

Ministry of Interior

29, Shesti Septemvri Str.

Sofia 1000

Bulgaria

 
Dear Minister,

Amnesty International is concerned about the inadequate living conditions at an “emergency centre” for asylum-seekers in the Bulgarian town of Harmanli. There have been some improvements in the living conditions, however, refugees and migrants, many of whom are fleeing the Syrian armed conflict, continue to suffer due to inadequate reception conditions and deficiencies in asylum procedures.

I urge the Bulgarian authorities to ensure Syrian refugees and migrants timely and unimpeded access to asylum procedures.

I also urge you to ensure that the living conditions of refugees and migrants in Bulgaria meet the international human rights standards.

Sincerely,