Bilde
AKSJON

Militærkuppet i Thailand: Hundrevis risikerer vilkårlig fengsling

Aksjonen er avsluttet

Del    
Militærkupp og unntakstilstand truer rettssikkerheten i Thailand. Folk er vilkårlig fengslet og plassert i full isolasjon for å ha brukt ytringsfriheten og forsamlingsfriheten sin. 
Publisert: 27. Mai 2014, kl. 09:32 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30
Dette er saken:
Rundt 250 mennesker har blitt beordet til å melde seg til det thailandske militæret etter at det erklærte unntakstilstand 20. mai. To dager etter kunngjorde militæret at det også tok over administrasjonen av landet. Mange av de som har meldt seg til militæret har allerede blitt plassert i forvaring. De som ikke føyde seg etter ordren risikerer nå arrestasjon og tiltale. Fredelige demonstranter er også satt i forvaring etter å ha krevd sivilt styre.

Myndighetene har begynt å straffeforfølge sivile i militære domstoler på anklager linket til nasjonal sikkerhet, krenkelser mot monarkiet og å ikke ha adlydet orderet om å melde seg til militæret.
Blant de som må møte i militær domstol er Prasit Chaisisa som var medlem av parlementet fra det tidligere regjerende partiet. Han er siktet for å ha krenket monarkiet - en siktelse datert før militærkuppet. Den tidligere utdanningsministeren Chautron Chaisaeng skal også straffeforfølges i militærdomstolen for å ha uttalt seg negativt om den nåværende politiske situasjonen og for å ikke ha adlydet orderet om å melde seg til militæret.

Meldinger tyder på at mange som sitter i forvaring holdes i fullstendig isolasjon - uten tilgang til advokat, rettssystemet eller familie. De skal også være hemmelig plassert, noe som strider mot internasjonal menneskerettighetslov. Blant de som er blitt anholdt er fremtredende akademikere, journalister og mennesker som offentlig har debattert bruken av lovgivning for å begrense ytringsfrihet og majestetsfornærmelse i Thailand.

Militæret i Thailand krever at media ikke skriver om kritikk av militærets handlinger eller intervjuer mennesker som kritiserer militæret eller den nåværende politiske situasjonen.
Amnesty International krever:
  • At myndighetene ikke anholder noen for å ha brukt sin ytringsfrihet, forsamlingsfrihet eller organisasjonsfrihet på fredelig vis eller på grunn av deres politiske tilhørighet.
  • At mennesker anholdt av militæret enten siktes på grunnlag av en kriminell handling eller løslates umiddelbart og ubetinget.
  • At alle menneskene i forvaring får umiddelbar tilgang til advokater, til en uavhengig sivil rett som kan fastslå om de er arrest på lovlig grunnlag, til familie og til medisinsk behandling.
  • At myndighetene umiddelbart lager en offentlig liste med navnene på de som sitter i forvaring og hvor de er blitt plassert.
  • At myndighetene ikke legger til krav eller restriksjoner av rettigheter ved løslatelse fra forvaring.
Dette kan du gjøre:
  • Signér aksjonen!
  • Del aksjonen i sosiale medier som Facebook og Twitter!
  • Skriv ut underskriftslisten og heng den opp på skolen eller på jobben!
Signaturene sendes til lederen for det nasjonale freds- og ordensrådet i Thailand.


Bli med å samle underskrifter!
Print ut underskriftslisten og ta den med på jobb eller skolen!



OPPDATERINGER:

05.09.2014

Amnesty International Norge har oversendt 514 nye signaturer til myndighetene i Thailand.

03.06.2014
Mange av de som er blitt løslatt fra forvaring har blitt tvunget til å skrive under på at de ikke skal delta på politiske aksjoner eller aksjoner myndighetene anser for å være "provoserende". Dersom de bryter med dette risikerer de straff på opptil to år i fengsel og/eller bot. Noen av de løslatte har også måttet be myndighetene om godkjennelse for å kunne reise utenlands eller innenriks i Thailand.

Bakgrunn:
Thailand har sluttet seg til den internasjonale konvensjonen om sivile og politiske rettigheter, og er derfor juridisk forpliktet til å ikke vilkårlig frarøve menneskers frihet. Under unntakstilstand har militærmakten derimot relativt få begrensninger. De er blant annet ikke nødt til å kompensere de som blir utsatt for ulovlige handlinger av militært personell. Militærmakten kan også straffeforfølge sivile i militære domstoler for brudd på sikkerheten, opprør, demonstrasjoner og for å ikke ha adlydet orderen om å melde seg til militæret.
Gen. Prayuth Chan-ocha

Royal Thai Army Headquarters

Rachadamnoen Nok Road,

Bangkok 10200

Thailand
Dear General,
I am writing to express my concern with the recent events in Thailand following the imposition of martial law.

I am calling on the Thai authorities to not detain anyone solely for peacefully exercising his or her rights to freedom of expression, peaceful assembly or association, including on the basis of their political affiliation.

I also call on all those detained by the military to either be charged with a recognizably criminal offence or to be immediately and unconditionally released from detention.

Furthermore, I urge that all individuals in detention are given immediate access to lawyers, to an independent, civilian court to determine the legality of their arrest, to their families and to any medical care they may need.

Finally I call on the authorities to immediately make public a list of those in detention and their whereabouts.

Sincerely,