Aksjonsveiledning

Her er tips til hvordan du kan være med å stille Shell til ansvar. 300 aktivister skal aksjonere på tilsammen 60 Shell-stasjoner. Blir du med?
Publisert: 27. okt 2009, kl. 12:52 | Sist oppdatert: 20. Mai 2021, kl. 09:55

Denne aksjonsveiledningen er ikke lenger aktuell. Finn flere aksjonsmuligheter her.

Kjære Amnesty-aktivist,

I Nigeria har 31 millioner mennesker levd med massive oljeutslipp, hvert år, i femti år. Oljen ødelegger drikkevannet og jorda som innbyggerne bruker til å dyrke mat. Oljeselskapene, med Shell i spissen, tar ut olje og gass for milliarder av kroner.
Men størstedelen av lokalbefolkningen tjener ikke noe på dette. De blir presset ut i stadig dypere fattigdom etter hvert som jorda blir forurenset og fisken dør. Shells forurensning ødelegger livsgrunnlaget til hundretusener av mennesker. Shells forurensing fører til brudd på grunnleggende menneskerettigheter.
Hadde slike oljeutslipp skjedd i England, eller Frankrike, eller langs norskekysten ville det blitt ropt om skandale for lenge siden. Men dette skjer i Nigeria og svært få mennesker utenfor Nigeria kjenner til dette katastrofeområdet.
Nok er nok. Amnesty International mobiliserer nå over hele verden. Vi skal vise Shell at vi vet hva de gjør. De skal bli tvunget til å lytte til oss og starte oppryddingen.
I denne aksjonsveiledningen kan du lese mer om bakgrunnen for Shellaksjonen og hvordan du kan bidra. Bli med på høstens Shellaksjon – vi trenger deg!

Hilsen John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge
Bakgrunn for kampanjen
Amnesty krever at bedrifter tar samfunnsansvar. Bedrifter som er direkte eller indirekte ansvarlig for menneskerettighetsbrudd må stilles til ansvar.
Vi har valgt å fokusere spesielt på Shell, fordi:
  • Shell er største operatør på land og deres virksomhet har ødelagt livsgrunnlaget til hundretusener av mennesker i Nigerdeltaet
  • Menneskene i Nigerdeltaet har levd med enorme oljeutslipp årlig siden 1960-tallet
  • Menneskene som bor der er blitt fratatt retten til helse og retten til en akseptabel levestandard
  • Ytringsfriheten knebles. Lokalbefolkningen har opplevd overgrep når de har protestert mot oljeindustrien.
  • De fattige rammes hardest
Amnesty Internationals ferske rapport ”Petroleum, Pollution and Poverty in the Niger Delta”, viser hvordan oljeindustrien, med Shell i spissen, systematisk beriker seg av Nigerdeltaets ressurser på bekostning av innbyggernes livsgrunnlag.
Rapporten setter søkelyset på hvordan enorme utslipp og miljøødeleggelser knyttet til oljeindustrien drastisk påvirker de grunnleggende rettighetene til menneskene som lever i Nigerdeltaet. Verden tier og lar oljeselskapene slippe unna sine forpliktelser til å rydde opp etter seg, kompensere for alvorlige menneskerettighetsbrudd og forhindre lignende overtramp i fremtiden.

Lær mer om Shells menneskerettighetsbrudd i Nigerdeltaet
På bloggen vår, www.ytringsfrihet.amnesty.no, kan du lære mer om menneskerettighetsbruddene i Nigerdeltaet og lese siste nytt om Shell-aksjonen.
I blogginnlegget http://ytringsfrihet.amnesty.no/2009/09/09/hvorfor-shell/ finner du:
  • Amnestyrapporten “Petroleum, Pollution and Poverty in the Niger Delta” som er bakgrunnen for Shell-aksjonen.
  • Tre filmer om aksjonen: En film som viser menneskerettighetsbruddene i Nigerdeltaet, en annen der generalsekretær John Peder Egenæs forklarer hvorfor vi fokuserer på Shell i høst og en film fra en aksjon på en Shellstasjon i Frankrike. Bli inspirert!
Hva er Amnestys krav? Come Clean!
  • Shell må gjennomføre grundig opprydding etter oljesøl og forurensning de har forårsaket. De må også iverksette tiltak for å unngå oljesøl og avfallsdumping i fremtiden.
  • Shell må opprette reell dialog med lokalsamfunnet, kartlegge de sosiale og menneskerettslige konsekvensene av virksomheten og offentliggjøre informasjon om sine planer og konsekvensene av disse.
  • Shell må gi kompensasjon og oppreisning til mennesker som har vært utsatt for menneskerettighetsbrudd
Hva kan du gjøre?
Amnesty aksjonerer nå mot Shellstasjoner i flere land, og vi trenger flest mulig til å bli med på Shellstasjoner også i Norge. På denne måten vil vi vise Shell at mennesker over hele verden er med på våre krav om opprydding i Nigerdeltaet.
På Shellstasjonene skal vi samle underskrifter og spre kunnskap om menneskerettighetsbruddene Shell er ansvarlig for. Kan du sette av et par timer til å være med på din lokale Shellstasjon?
Aksjonene starter 29. oktober og fortsetter til torsdag 10. desember. Du bestemmer selv hvilken dag du vil ha aksjon på din stasjon. Meld fra når og hvor du vil delta til din regionsleder.
Vi lager en turnéliste som viser alle Shellaksjonene i landet. Turnélisten legges ut på www.amnesty.no, og som bevis på at du har vært med får du en spesialdesignede t-skjorte med turnelisten bakpå.
Finnes det ikke en Shellstasjon i nærheten av der du bor? Da kan du selvfølgelig samle underskrifter ved å ha en stand. Det produseres også en brosjyre til å legge på vindusruter. Denne er fin å bruke for eksempel på parkeringshus eller andre steder hvor mange parkerer.
Når du melder deg på Shell-aksjonen får du en aksjonspakke. Aksjonspakken innholder postkort, brosjyrer, klistremerker og aksjonsutstyr: hvite dresser, gule vester og gummihansker.
Aksjonspakken inneholder også bannere som effektivt forklarer aksjonen. Materiellet vil vekke interesse, også hos media, samt skape gjenkjennelse siden vi bruker dette i flere land.
Dersom du trenger flere drakter kan du bestille dette hos ditt regionskontor.
Meld deg på i dag!
16. oktober er frist for bestilling av materiell dersom du ønsker det tilsendt i forkant av 29. oktober. Materiell kan bestilles løpende etter det. Bestillingen sendes til [email protected], med kopi til din regionleder.

Har du spørsmål? Ønsker du å diskutere en aksjonsidé?
Kontakt din regionleder:
Region Nord: Ole Gunnar Solheim, 412 19 837/[email protected]
Region Midt: Gro Herefoss Davidsen, 908 689 26/[email protected]
Region Vest: Tanja Clifford, 992 26 488/[email protected]
Region Sør: Camilla Andersson, 920 24 307/[email protected]
Region Øst: Ane Aamodt, 970 89 102/[email protected]

På regionsidene finner du informasjon om hvilke steder som inngår i hvilke regioner.

Vis verden hva dere gjør!
En viktig del av Shellaksjonen er å spre informasjon om den på nett og i ulike sosiale medier. Vi håper derfor at du kan:
  • Sende et MMS-bilde av aksjonen til Randi Hagen Eriksrud på tlf. 994 85 264. Hun vil legge bildene ut på Twitter, Facebook og andre sosiale medier med en gang.
  • Snakk med din regionleder om lokalt/regionalt mediearbeid.
  • Lever signerte postkort til din regionleder eller send dem til oss. Vi videresender til Shell. Vår adresse er Amnesty International Norge, P.O Box. 702 Sentrum, 0106 Oslo.
Åtte grunner til at du bør delta:
  • Shell har ødelagt livsgrunnlaget til hundretusener av mennesker i Nigerdeltaet
  • Shell har vært klar over menneskerettighetsbruddene i mange år uten å ha gjort noe med dem. Vi må vise at vi ikke finner oss i det og at de må rydde opp.
  • Det er på tide at Shell igjen opplever styrken i forbrukermakten, slik de gjorde da forbrukere over hele verden protesterte mot Shells samarbeid med apartheidregimet i Sør-Afrika.
  • Du blir en del av en global Amnestykampanje! Aksjoner mot Shell gjennomføres i mange land. Vi må være synlig mange steder over hele verden for å stoppe menneskerettighetsbruddene i Nigerdeltaet.
  • Aksjonen er blitt godt mottatt i andre land, og forbrukere setter stor pris på å få delta.
  • Det tar deg bare et par timer
  • Du får aksjonspakke fra oss med alt du trenger
  • Du får en kul spesialdesignet t-skjorte som viser turnélista for Shellaksjoner i Norge


”Because of oil exploration there are no more fisheries… We experience the hell of hunger and poverty. Plants and animals do not grow well, the fish have died…”


Jonah Gbemre

Iwerhekan Community, Ughelli South Local Government Area of Delta State, april 2008