Irak: 38 henrettelser på fire dager

Den siste uken har vært dyster i forhold til Iraks dødsstraffstatistikk. 38 henrettelser skal ha blitt gjennomført på kun fire dager. 
Publisert: 23. Jan 2014, kl. 15:01 | Sist oppdatert: 14. des 2015, kl. 13:15
Den 21. januar annonserte Iraks justisdepartement at myndighetene sist søndag hadde henrettet 26 menn. En av disse var Adel al-Mashehadani som ifølge justisdeparmentet hadde begått en rekke sekteriske angrep.

Gjennom uavhengige kilder har Amnesty International fått bekreftet at minst 12 menn til ble henrettet i hemmelighet 22 januar.
Dette betyr at totalt 38 mennesker har måttet bøte med livet i løpet av fire korte dager.
Den økende bruken av dødsstraff i Irak bidrar bare til å nøre opp under enda mer voldsbruk, for mange av de henrettede er ofte blitt dømt etter svært urettferdige rettssaker, sier Said Bourmedouha, nestelder i Amnestys Midt-Østen og Nord-Afrikaprogram.
Tortur og tilståelser
Amnesty International har tidligere meldt om omfattende bruk av tortur under avhør som resulterer i tvungne tilståelser. Disse tilståelsene har ved flere anledninger blitt vist på irakisk tv, ofte før en rettsak har funnet sted.
I 2013 lagde Amnesty denne videoen om tvugne tilståelser som ender i henrettelser i Irak.
- Den eneste måten å komme trusselen mot landet sikkerhet til livs er at irakiske myndigheter tar opp til vurdering landets svært mangelfulle juridiske system der bl.a.tilståelser under tortur blir brukt som bevis i domstolene. og der henrettelse av fanger er en rutinesak, fortsetter Bourmedouha.
De fleste av dem som ble henrettet søndag var irakiske menn, og de ble dømt for terrorisme i henhold til antiterror-loven av 2003.
Hundrevis i fare
Amnesty International er videre kjent med at samme dag som de 12 henrettelsene fant sted godkjente presidentens kontor ytterligere 200 nye dødsdommer.
I Irak må presidentens kontor godkjenne alle dødsdommer før en eventuell henrettelse kan finne sted.
Amnesty er nå dypt bekymret for at 200 innsatte nå står i fare for å bli henrettet.
Kritikk fra FN
Amnesty International frykter at irakiske myndigheter bruker den pågående volden i al-Anbar som påskudd for å sette fortgang i henrettelsene for ved dette å vise at de er i stand til å beskytte sivile mot terror og angrep fra væpnete grupper på en effektiv måte.
Les mer om det økende konfliktnivået i al-Anbar-provinsen på BBCs nettsider.

Henrettelsene på søndag skjedde mindre enn en uke etter at FNs generalsekretær Ban Ki-moon under sitt besøk i Irak ba irakiske myndigheter om å innføre moratorium, dvs. henrettelsesstans, i landet.

Ban Ki-moons henstilling ble sterkt avvist av Iraks statsminister, Nuri al-Maliki. I en felles pressekonferanse uttalte statsministeren at irakiske myndighetene mener «at man ikke kan respektere rettighetene til personer som dreper mennesker».
Kraftig økning i henrettelser
Amnesty har lenge vært bekymret over en stadig økning i antall henrettelser i Irak de siste årene.
Mellom 2011 og 2012 var det nær en dobbling i antall henrettelser fra 68 til 128. Tallene fra 2013 er ikke klare, men det ser ut til at det igjen var en økning. Pr. oktober 2013 hadde minst 83 mennesker blitt henrettet, 23 av disse ble gjennomført i september alene.


FAKTA:
  • Etter USAs invasjon av Irak i 2003 ble bruken av dødsstraff midlertidig suspendert.
  • I 2004 ble dødsstraff gjeninnført som straff.
  • Saddam Hussein ble selv dømt til døden og henrettet ved henging i 2006.
  • I 2011 ble minst 68 mennesker henrettet i Irak, dette tallet økte til minst 128 i 2012
  • Amnesty Internationals kilder viser at 735 dødsdommer har blitt utdelt mellom 2009 og 2011.
  • Irak blir ofte kritisert for bruk av tortur under avhør i saker som fører til dødsstraff