‘Ambassador of Conscience 2013’: Amnesty-pris til Malala og Belafonte

Amnesty gratulerer Harry Belafonte og Malala Yousafzai som verdige vinnere av ‘Ambassador of Conscience’-prisen 2013. Malala er den yngste prisvinneren noensinne.
Publisert: 18. sep 2013, kl. 13:32 | Sist oppdatert: 20. Feb 2018, kl. 15:36

Malala, en pakistansk skolejente på 16 år, er en forkjemper for lik adgang til utdanning. Hun retter spesielt fokus mot jenters rett til skolegang. Harry har ved siden av musikkarrieren dedikert livet sitt til humanitært arbeid, – alt fra borgerrettighetsbevegelsen til den vanskelige situasjonen for syriske barn under den væpnede konflikten. Felles for dem begge ligger et dypt engasjement for å fremme menneskerettigheter.


- Harry og Malala er virkelig ambassadører for universelle rettigheter, rettferdighet og menneskeverd, og inspirerer andre til å følge deres eksempel, sa Shalil Shetty, Amnestys internasjonale generalsekretær.

Prisen er Amnesty Internationals høyeste utmerkelse og blir gitt årlig til individer som har promotert og styrket arbeidet for menneskerettigheter. Prisutdelingen ble i år holdt ved Mansion House i Dublin tirsdag 17. september.


Malala – 16 år og prisvinner


Malala Yousafzai er ikke bare den yngste som mottar Amnestys ambassadørpris. Til tross for hennes unge alder, har hun posisjonert seg internasjonalt som en tydelig forkjemper for utdannelse og kvinners rettigheter.

Allerede i 2009 publiserte BBC dagboken hennes hvor hun uttrykte frustrasjon over Talibans ordre om å legge ned alle jenteskoler i hjemlandet Pakistan. Da var hun bare 12 år gammel. I 2012, som 15-åring, ble Malala og to venner angrepet av Taliban på vei hjem fra skolen. Hun ble skutt i hodet, pådro seg alvorlige skader og fikk behandling på et britisk sykehus. På 16-årsdagen holdt hun en brennende tale i FN og tok til motmæle mot Taliban som ønsket å stilne hennes krav om utdannelse for jenter. Boken hennes "Jeg er Malala" har også fått strålende kritikker.


- Jeg vil takke Amnesty International for deres utrettelige arbeid for å beskytte menneskerettigheter og for å gi meg denne prisen for vår globale kampanje for jenters utdanning, sa Malala da hun mottok prisen.

Hun gav uttrykk for et sterkt ønske om å leve i en verden med gratis og obligatorisk utdanning overalt – tilgjengelig for etthvert barn.


Bono og Harry hyller Malals innsats

Bono, vokalist i det verdensberømte bandet U2 og tidligere prisvinner, stilte opp på prisutdelingen – i år som i fjor. Han er svært imponert over den unge jentas arbeid og pågangsmot.


- Det Malala har utrettet allerede, med sine få og dyrebare år, for jenter, for gutter, for sitt land – for alle sammen, er å bevege oss fremover. Hennes mot beveger oss fremover i vår reise for likestilling. Historien til hele menneskeheten er den reiser – den erstatter menneskelig urett med menneskelige rettigheter, sa han under prisutdelingen.


Også Harry Belafonte har stor respekt for sin medvinner.


- Jeg er spesielt beæret over å motta ‘Ambassador of Conscience’-prisen fordi jeg har æren av å dele dette med Malala Yousafzai, en ekte helt av vår tid. Min beundring for henne er uendelig, sa han.

Hun har vekket mange i den globale familien til et engasjement i kampen mot tyranni. For alt dette forblir jeg evig takknemlig.

Harry Belafonte om medvinner Malala Yousafzai.



Malala Yousafzai og Harry Belafonte slutter seg til rekken av innflytelsesrike personer som tidligere har vunnet ‘Ambassador of Conscience’-prisen, blant annet Nelson Mandela og Aung San Suu Kyi.

Ambassador of Conscience

  • ‘Ambassador of Conscience’-prisen gis årlig til mennesker som viser eksepsjonelt lederskap i kampen for å beskytte og fremme menneskerettigheter og menneskeverd. Prisens mål er å fremme arbeidet til Amnesty gjennom livet, arbeidet og eksempelet som sine ‘ambassadører’ setter.
  • Prisutdelingen ble arrangert for første gang i 2003.
  • Prisen er opprinnelig inspirert av diktet ‘From the Republic of Conscience’ som ble skrevet for Amnesty International av Seamus Heaney.
  • Tidligere prisvinnere inkluderer store navn som Nelson Mandela, Daw Aung San Suu Kyi, U2 med Paul McGuinness og Peter Gabriel.


Les mer på amnesty.no