Landsmøtet 2014: Ber om økt innsats for syriske flyktninger

Amnestys landsmøtet ber om at Norge tar i mot minst 5000 overføringsflyktninger fra Syria, og lar et betydelig antall syrere få midlertidig beskyttelse i Norge. Regjeringen må stanse Dublin-returer av syrere.
Publisert: 26. okt 2014, kl. 12:11 | Sist oppdatert: 16. Mai 2019, kl. 10:13
Norge må ta et større ansvar for flyktninger. Det er budskapet i en av to landsmøteuttalelser fra Amnesty International i Norges landsmøte i helgen.

- Regjeringen har hittil vist manglende politisk vilje til å ta i mot mennesker som trenger den beskyttelsen og hjelpen vi kan gi dem. Amnestys landsmøte oppfordrer innstendig norske myndigheter om å ta ansvar for mennesker som virkelig trenger det. Et samfunn kjennetegnes av hvordan det behandler sine svakeste. Vi i Amnesty mener det er på sin plass at rike Norge setter sin stolthet i å vise nødvendig hjertevarme for folk på flukt fra Syria, sier styreleder Trygve G. Nordby.

LES hele uttalelsen om flyktninger fra Syria her

Amnestys landsmøte krever også at den norske regjeringen iverksetter umiddelbare tiltak for å forbedre rehabiliteringstilbudet for torturoverlevere i Norge.

- I år og 2015 er kampen mot tortur en av hovedprioritetene for hele den internasjonale Amnesty-bevegelsen. Her i Norge må regjeringen sørge for at torturoverlevere som kommer hit får en sjanse til et verdig liv, sier Nordby.

LES hele uttalelsen om torturoverlevere i Norge her


Nordby gjenvalgt som styreleder

Under Amnestys landsmøte ble Trygve G. Nordby gjenvalgt som styreleder, et verv han har hatt siden mars 2013. Nordby har blant annet tatt initiativ til å styrke det lokale medlemsarbeidet i Amnesty i Norge, gjennom å revitalisere menneskerettighetsundervisning og arbeidet med grupper.

- Medlemmene og aktivistene er fundamentet i Amnestys, og jeg brenner for å få enda flere til å være aktive. I en verden hvor vi daglig ser store menneskerettslige utfordringer, kjenner jeg meg ydmyk og stolt over å få fortsette å lede den norske Amnesty-bevegelsen i vårt livsviktige arbeid, sier Nordby. Nordby har lang fartstid fra organisasjonsarbeid og ledelse, blant annet som tidligere generalsekretær i Norges Røde Kors og Flyktninghjelpen. Fra 2001 til 2006 var han direktør for Utlendingsdirektoratet.


Egenæs fortsetter som generalsekretær

John Peder Egenæs' åremålsstilling går ut til neste år. Under helgens landsmøte vedtok styret å ansette ham for fire nye år.

- Jeg er stolt over og takknemlig for å ha blitt tilbudt å være generalsekretær i Amnesty i Norge i fire år til. Det er en jobb jeg går til med ydmykhet og stor motivasjon. Det er et privilegium å få lede et så dyktig og engasjert sekretariat i en medlemsorganisasjon bestående av folk som tar menneskerettighetsbrudd personlig, sier John Peder Egenæs.

NYTT STYRE
Se presentasjon av de nye styremedlemmene i Amnesty International i Norge.

Les mer på amnesty.no