Aktivister i fare i Bahrain: Bruk Twitter til å fortelle om maktmisbruk!

Nabeel Rajab oppfordrer alle til å bruke sosiale medier for å fortelle om myndighetene i Bahrains omfattende brudd på menneskerettighetene.
Publisert: 17. sep 2014, kl. 14:46 | Sist oppdatert: 25. Mar 2015, kl. 11:53
Selv ble Nabeel Rajab løslatt fra fengsel i mai i år, etter å ha sittet inne i to år. Som leder av menneskerettighetsorganisasjonen Bahrain Centre for Human Rights (BCHR), har Rajab i årevis kommet med sterk kritikk av myndighetene i Bahrain.

Slikt gjør man ikke ustraffet i et land hvor ytringsfriheten blir stadig mer innskrenket, og kritiske røster risikerer fengsling og tortur.
- 95 prosent av menneskerettighetsforkjemperne i Bahrain er i fengsel. Jeg har alltid snakket på vegne av andre, men nå er jeg selv et offer for menneskerettighetsbrudd, sier Rajab, som nylig besøkte Amnesty-kontoret i Oslo.

Amnesty International anså Rajab som en samvittighetsfange, og over hele verden ble det aksjonert for å få ham løslatt. For BCHR er sosiale medier et svært viktig virkemiddel i kampen for frihet, og Rajabs Twitter-konto ble holdt aktiv under hele fengselsoppholdet.

- Internasjonale medier har ikke adgang til Bahrain. Ingen menneskerettighetsforkjempere får reise inn i landet. Media er kontrollert av kongefamilien. Vårt eneste verktøy for å få ut informasjon er sosiale medier. Fortsett å tweete! Vi trenger at dere er hørbare! De som ikke har en Twitter-konto, få en i dag, sier Rajab, og legger til:

- Alle dere har en måte å utøve innflytelse på.

Strategiske selfies

Etter løslatelsen har han ikke kastet bort tiden. Rajab har reist rundt i Europa, og fylt timeplanen med møter med politkere og organisasjoner. Alt for å sette fokus på bahrainernes mangel på blant annet ytringsfrihet. I Norge møtte han blant annet statssekretær Hans Brattskar ved det norske utenriksdepartementet.

Det er en bevisst strategi å legge ut bilder fra alle slike møter i sosiale medier. Tanken bak er at jo mer synlig Rajab er, særlig hvordan han blir lyttet til av fremtredende politikere og organisasjoner, jo verre blir det for bahrainske myndigheter å fengsle ham igjen.

- Jeg ønsker å gjøre det så vanskelig for dem, som overhodet mulig, sier Rajab.

Vil være i Bahrain
Han kunne valgt å søke politisk asyl i et annet land. Men det er ikke noe alternativ for Rajab nå.
- Jeg kommer til å dra tilbake til Bahrain. Kampen har sin pris. Demokrati har sin pris. Jeg er villig til å betale den prisen for å oppnå det. Jeg tror jeg gir folk håp, det er derfor man ønsker å bli værende innenfor landets grenser, sier Rajab.

Men han er smertelig klar over risikoen han utsetter seg for. Selv ble han isolert under sitt fengselsopphold, og fikk kun møte fanger som ikke snakket samme språk som ham. Myndighetene var redd for at han skulle påvirke folk i "gal" retning.

- Dessuten gikk jeg fra å være en respektert mann, til å bli ydmyket, fornærmet. Det var vanskelig å akseptere den virkeligheten, forteller Rajab. Han ble også frarøvet muligheten til å si et siste farvel til sin egen mor. Da hun ble syk, fikk ikke Rajab permisjon til å besøke henne. Ei heller lov til å delta i begravelsen.

Kjemper for kollegaene

Tidligere leder av BCHR, danskbahraineren Abdulhadi al-Khawaya, soner en livstidsdom og helsetilstanden er prekær. Det var al-Khawaya og Nabeel Rajab som sammen dannet BCHR.
- Min venn Abdulhadi kommer til å dø når som helst. Han har 36 skruer og 12 stålplater i ansiktet på grunn av den systematiske torturen han er blitt utsatt for, sier Rajab.

Nylig ble Abdulhadis datter Maryam al-Khawaya også fengslet, etter at hun forsøkte å besøke sin dødssyke far. Hun slapp ut av fengselet torsdag 18. september, og Amnesty følger saken hennes videre. Maryam al-Khawaya har fungert som leder for BCHR mens faren og Rajab begge satt fengslet. Amnesty anser Abdulhadi al-Khawaya som en samvittighetsfangee, og du kan signere aksjoner for hans og flere andre bahraineres løslatelse her: www.amnesty.no/aksjon/bahrain.

Rajab vet at han risikerer samme skjebne som sin venn Abdulhadi al-Khawaya.
- Men jeg står i dette for at det skal bli lettere for generasjonene etter meg, for barna mine, sier Rajab.

OPPDATERING:
  • Det vi alle fryktet, skjedde. Under et døgn etter at Rajab hadde returnert til Bahrain, så ble han arrestert. I går ble han varetektsfengslet i syv dager, i påvente av videre etterforskning. Han anklages for å ha fornærmet myndighetene på Twitter, og han kan risikerer tre års fengsel. Amnesty krever at Rajab løslates umiddelbart, og vi følger saken nøye. Les mer i denne saken, og følg @NabeelRajab på Twitter for løpende oppdateringer. Foreløpig oppfordres alle til å støtte Nabeel Rajab via sosiale medier, ved å bruke hashtaggen #FreeNabeel.

BAHRAIN:
  • Menneskerettighetssituasjonen i Bahrain har markert forverret seg siden starten av 2012 og mydighetene har vist stadig mindre hensyn til anbefalingene fra Bahrains uavhengige granskningskommusjon (BICI).
  • I 2012 ble det utstedt et totalforbud mot alle protester og menneskerettighetsaktivistene i landet har blitt utsatt for en økende trakassering og arrestasjoner. Menneskerettighetssituasjonen i landet er dermed svært kritisk.

NABEEL RAJAB:
  • Nabeel Rajab er leder for to menneskerettighetsorganisasjoner i Bahrain, en av dem det mer kjente Bahrain Centre For Human Rights, som nylig mottok Raftoprisen for arbeidet sitt. Han har ledet flere demonstrasjoner mot myndighetene og kritisert regjeringen på blant annet Twitter. All protest har imidlertid vært fredelig.
  • Nabeel Rajab ble dømt til tre års fengsel for å ha forstyrret offentlig orden og for å ha oppfordret til "ulovlige forsamlinger" 16. august 2012. Etter en anke ble straffen redusert til to års fengsel 11. desember 2012. Han ble løslatt 25. mai i år.