#FreeRaif: - Dere gir Raif håp

- Jeg takker hver og en av dere, sa Ensaf Haidar, Raif Badawis kone, til aktivister som har stått på barrikadene for Raif hver uke gjennom hele vinteren og våren.
 
Publisert: 4. jun 2015, kl. 15:33 | Sist oppdatert: 9. jun 2015, kl. 13:51
Hun fortalte at når hun får snakke med Raif på telefonen og forteller om demonstrasjonene foran Saudi-Arabias ambassader, blir han glad.
- Det at dere står her gir Raif håp, sa Ensaf Haidar til et hundretalls demonstranter som ropte "Free Raif Badawi!" mot nedrullede gardiner i den saudiske ambassaden i Oslo 19. mai.

Ensaf sa at hun var kommet til Oslo for å oppleve at verden står sammen med henne og Raif. Hun beskrev at møtet med de norske aktivistene ga henne en helt spesiell følelse som hun aldri før hadde opplevd utenfor Sherbroke i Canada der hun har bodd med sine tre barn siden høsten 2013.

- Helt ærlig, føler jeg meg ikke alene. Når jeg ser dere som demonstrerer, føler jeg at dere er nær meg. Jeg føler at jeg har kjent dere lenge, at dere har blitt en del av oss og står sammen med oss, sa Ensaf Haidar før hun stilte seg sammen med demonstrantene og rettet megafonen mot ambassaden og ropte: "Free Raif Badawi!".

Kjærlighetshistorie

Senere møtte Ensaf Haidar og May Romanos fra Amnestys Saudi-Arabiateam i London en fullsatt sal på Litteraturhuset. Også der ble møtet mellom Raif Badawis kone og de norske aktivistene varmt og nært. Ensaf åpnet opp og fortalte en vakker kjærlighetshistorie om henne og Raif som ble kjærester mot alle odds.

- Raif og jeg møtte hverandre tilfeldig, eller rettere, ved en feiltakelse, begynte Ensaf fortellingen om feiloppringningen som ble til en telefonsamtale som varte en hel natt. De to som aldri hadde møtt hverandre og som heller ikke hadde lov til å ha kontakt, endte med å åpne seg fullstendig for hverandre i denne første telefonsamtalen.

Det ble til mange samtaler, hemmelige telefoner, glimt i dørsprekker og roser kastet ut av vinduer. De fikk hverandre tross stor motstand fra begge familier og en lykkelig tid begynte:

- Vi fikk tre barn, to jenter og en gutt. Livet vårt var helt fantastisk vakkert. Raif har stor medfølelse og er en fantastisk ektemann, sa Ensaf. Hun beskrev et helt usedvanlig samliv i Saudi-Arabia der Raif tok den nære og myke rollen overfor barna, mens hun påtok seg ansvaret for å sette grenser og oppdra dem.

Fiendtlige familier

Problemene startet da Raif Badawi inviterte til en samtale på nettet om kvinners rettigheter og om alle menneskers frihet. Da begynte både saudiske myndigheters rettsforfølgelse og trakassering fra omgivelsene. Deres egne familier ble noen av deres verste motstandere. Ensafs familie forsøkte å få henne tvangsskilt fra Raif fordi han angivelig skulle ha forlatt islam, mens Raifs far offentlig uttalte at hvis ikke myndighetene tok livet av ham, skulle han gjøre det selv.

Nå har Raif Badawi sonet nesten tre år av en straff på ti års fengsel og har blitt pisket offentlig. Ensaf har måttet flykte til Canada med barna, men likevel nøler hun ikke et øyeblikk når hun blir spurt om hun i dag ville bedt Raif være mer forsiktig i sin kritikk:

- Raif har aldri sagt noe galt. Jeg ville støttet ham hvis han ønsket å gjøre det samme igjen.

Politiske samtaler

Ensaf Haidar og May Romanos møtte også norske myndigheter på sitt tettpakkede todagers besøk i Oslo. Både Utenrikskomiteen på Stortinget, stortingsrepresentantene som har nominert Raif Badawi og hans advokat, Waleed Abu al-Khair, til fredsprisen, og Morten Høglund, statssekretær i Utenriksdepartementet.

Oslo var Ensaf Haidars første stopp på en rundreise i Europa der hun også var innom Berlin, Brüssel og Paris.