Erna Solberg om Operasjon Dagsverk: Din kropp – din kjærlighet

Statsminister Erna Solberg er selv tidligere leder for Operasjon Dagsverk. Les hvorfor hun mener årets prosjekt er svært viktig. 
Publisert: 13. okt 2015, kl. 13:49 | Sist oppdatert: 13. okt 2015, kl. 13:52
Kronikken er skrevet av statsminster Erna Solberg (H) og sto først på trykk i temaheftet til Operasjon Dagsverk.

Ingen andre skal bestemme hvem du skal elske. Ikke når du skal gjøre det heller. Årets Operasjon Dagsverk har et viktig tema. Noen tenker kanskje dette er en selvfølge for alle her i Norge. Det er det ikke. Mange norske jenter og gutter synes det er vanskelig å sette grenser.

De føler seg presset til å ha sex for tidlig eller med feil person. Fortsatt er det noen som skammer seg over å bli forelsket i en av samme kjønn. Men likevel – vi har vi kommet lengre enn mange andre land på disse områdene. Norske ungdommer får seksualundervisning på skolen, og prevensjon er lett tilgjengelig.

Alle mellom 16 og 19 år har rett på støtte til prevensjonsmidler. Norske kvinner har lovbestemt rett til abort før uke 12. Stadig flere unge bruker prevensjon. Stadig færre unge tar abort. Heldigvis!

Mange har spørsmål knyttet til kropp og seksualitet når de er unge. Mange er usikre på hva de egentlig vil og hva som er riktig. Mange unge opplever press
knyttet til sex og seksualitet. Slik er det i Norge. Slik er det i hele verden. Derfor er det så viktig at unge mennesker får kunnskap om seksuell helse og hvilke rettigheter de har. De som deltar i årets Operasjon Dagsverk er med på å gi unge mennesker i Argentina, Chile og Peru denne kunnskapen. Det er bra!

Seksuelle rettigheter hører til menneskerettighetene. Det er en menneskerett å kunne bestemme over egen kropp. Alle skal ha frihet til å bestemme om de vil være seksuelt aktive eller ikke. Alle skal ha frihet til å velge om de vil ha barn eller ikke. Alle skal ha frihet til å velge sin partner. Mange av disse spørsmålene er omstridt internasjonalt.

Derfor er det viktig at vi er tydelige og uredde forkjempere for disse rettighetene internasjonalt. Å styrke seksuell og reproduktiv helse og rettigheter er ikke bare med på å sikre grunnleggende menneskerettigheter. Det er også helt avgjørende for at jenter og kvinner skal kunne delta i samfunnet.

Derfor støtter Norge en rekke organisasjoner og initiativer for å styrke disse rettighetene. Vi samarbeider tett med flere FN-organisasjoner, blant dem Verdens
helseorganisasjon, FNs befolkningsfond og FNs organisasjon for likestilling og kvinners rettigheter.

I Argentina, Peru og Chile er tilgangen til trygg og lovlig abort begrenset. Kvinner dør etter aborter under utrygge forhold. Prevensjonsmidler er lite tilgjengelig. Mange unge jenter blir uønsket gravide og må avslutte utdanningen sin – tenåringsgraviditeter fører til at jenter faller ut av utdanning. Vi vet at jenter som tar utdanning får færre barn, føder senere og gifter seg senere. Jenter som tar utdanning har bedre mulighet til å klare seg økonomisk fordi de får en bedre tilknytning til arbeidslivet, og de kan være med på å bidra til å løfte sine land økonomisk. Derfor er utdanning så viktig.

Jeg har selv vært leder for Operasjon Dagsverk. Det var sterkt å møte jevnaldrende ungdommer som ikke hadde samme framtidsutsikter som meg selv. Det er dette Operasjon Dagsverk handler om: Å gi ungdommer som ikke har samme rettigheter som en selv en mulighet til et bedre liv.

Å gi dem kunnskap som hjelper dem til å bestemme selv. Hvem de skal elske. Og når de skal gjøre det.


OPERASJON DAGSVERK:

Les mer på amnesty.no