Nobels fredspris: En pris til ettertanke og inspirasjon

Amnesty mener årets fredspris gir et viktig løft til demokratiarbeidet i Tunisia.
Publisert: 9. okt 2015, kl. 11:30 | Sist oppdatert: 9. okt 2015, kl. 11:54
Tunisia er det landet hvor det faktisk har skjedd positive endringer siden den arabiske våren. Det er uten tvil viktig å løfte opp et av de få lyspunktene som er i Midtøsten og Nord-Afrika nå. Det har Nobelkomiteen gjort ved å tildele årets fredspris til Den tunisiske dialogkvartetten.

- Dette er en pris til ettertanke og inspirasjon for en region i brann. Dette er en pris som kan være med på å gi håp, sier generalsekretær i Amnesty i Norge, John Peder Egenæs.

Amnesty i Norge slutter seg til det Nobelkomiteen sier i sin begrunnelse:

Tunisia står foran store politiske, økonomiske og sikkerhetsmessige utfordringer. Den Norske Nobelkomite håper at årets pris vil bidra til å trygge demokratiet i Tunisia og være til inspirasjon for alle som ønsker å fremme fred og demokrati i Midtøsten, Nord-Afrika og verden for øvrig. Mer enn noe annet er prisen ment som et håndslag til det tunisiske folk, som til tross for store utfordringer har lagt grunnlaget for en nasjonal forbrødring som komiteen håper vil tjene som et eksempel til etterfølgelse også i andre land.

- Vi håper at det ikke blir bare en klapp på skulderen, men at prisen kan være med på å skape gode og varige endringer, sier Egenæs.

For det er viktig å huske på at Tunisia er et land med flere menneskerettslige utfordringer. De kan man lese mer om i Amnesty årsrapport.


LES MER:
Om Tunisia i Amnestys årsrapport