Behandling av transpersoner i Norge: Eneveldig og gammeldags

Esben Esther Pirelli Benestad mener Rikshospitalets monopol på behandling av transpersoner er diskriminerende og bryter internasjonale standarder.
Publisert: 5. Feb 2014, kl. 10:12 | Sist oppdatert: 12. nov 2014, kl. 17:21
Trans*personer ønsker å kunne identifisere seg på en trygg måte hvor og når som helst. I passkøen eller på postkontoret. På lik linje med andre og med norske myndigheter i ryggen. Slik er det ikke i dag.
- Det er dypt, dypt diskriminerende. For mennesker som ofte allerede er usikre og redde.

Professor i sexologi Esben Esther Pirelli Benestad opplever at Norge har kommet langt i forhold til hvordan samfunnet generelt ser på trans*personer, men at man møter en vegg når det kommer til behandlingssystemet og helsevesenet. Hen mener den rådende psykiatridelen av behandlingen og byråkratiet er et problem.


Diskriminerende monopol

I Norge er det er i dag bare Rikshospitalet som har myndighet til å gjennomføre kjønnsbekreftende behandling. Esben Esther mener dette monopolet er sårbart og fører til at transpersoner er prisgitt en behandlingskultur hos en liten gruppe med behandlere.

Hen mener bakgrunnen for Rikshospitalets monopolfunksjon er at transseksualisme har vært sett på som en meget alvorlig og psykriatrisk diagnose. Noe som ble oppfattet som spesielt og eksotisk.


Selektiv utvelgelse

I følge Benestad aksepterer Rikshospitalet i praksis bare såkalt ”early onset transexualism” (EOT). Det er de som har fremstått som kjønnsuvanlige fra de er 2-3 år gamle.

For å få behandling fra Rikshospitalet må man ha eller være i utdanning eller i jobb. Å være uføretrygdet eller deprimert er indikasjoner som kan veie mot en diagnostisering som «transseksuell». Dessuten nektes trans*personer som blir gitt andre diagnoser enn «transseksuell» behandling i Norge.
Når Norge sammenliknes med andre land man samarbeider med, er de som får diagnosen transseksualisme her til lands påfallende unge, påfallende ofte personer som ble født med kvinnekropp, men som føler seg som menn og påfallende sjelden har disse personene psykiatriske problem. Det siste sier Benestad, er fordi at dersom du for eksempel er deprimert fordi du føler deg fanget i en kropp som ikke bekrefter deg, blir du avvist med beskjed om å oppsøke behandler slik at du kan bli kvitt depresjonen, før du kan henvende deg til Rikshospitalet igjen.


Alt eller intet

Ifølge Benestad gjennomfører Rikshospitalet bare full objektiv, kjønnsbekreftende behandling. I hens tilfelle vil det si at kroppen skal kvinneliggjøres så mye som mulig. Det gir ikke mulighet til å justere i forhold til det hver enkelt mener han/hun/hen trenger.

- Her er det alt eller intet, og det er også diskriminerende. Fordi det diskriminerer de som egentlig har behov for mindre. Ved at de må gi fra seg kroppsdeler som de godt kunne beholdt, til fordel for å få noe som det er så viktig for dem å få, sier hen.


Norge bryter internasjonal standard

Professor Benestad er klar på at Norge bryter den internasjonal standarden for arbeid med trans*personer. The World Professional Association for Transgender Health (WPATH) har ”standards of care” (SOC) der det står hvordan man skal møte trans*personer i det offentlige.

- Det står at dette ikke skal sees på som noen psykiatrisk diagnose, men derimot at dette er en del av det menneskelige mangfold.

Hen forteller også at det er ganske stor enighet internasjonalt om at Norge ligger langt bak i køen. Ifølge Benestad har ikke Norge fått noen god omtale av verken European Comission for Human Rights og Human Rights Watch.

- Hvis du ser på hva internasjonale standarder sier om hvem som trenger hormonbehandling og eventuelt kirurgiske justeringer, så er det mange flere enn de tar inn på Rikshospitalet. Heldigvis har det norske helsebyråkratiet nedsatt et ekspertutvalg der hen selv er med, som skal gjennomgå helse- og identifiseringstilbudene til de trans*begavete. Det er mitt dyptfølte håp at dette vil gjøre Norge til et godt land å bo i, også for denne gruppen mennesker, avslutter Esben Esther Pirelli Benestad.


Ny Amnesty-rapport om transpersoners rettigheter i Europa:
  • Rapporten avdekker at transpersoner i Europa utsettes for en systematisk diskriminering i møte med det offentlige.
  • Rapporten retter også skarp kritikk mot norske myndigheter.
  • Esben Esther Pirelli Benested er en av de norske intervjuobjektene i rapporten.
Om Esben Esther:
  • Esben Esther Pirelli Benestad er lege og professor i sexologi.
  • Hen var den første trans*personen som stod frem offentlig i Norge i 1992.
  • Hen har startet Transkompetansegruppa, en behandlings-og støttegruppe for trans*personer i Norge.
Begrepsbruk:
  • Den psykiatriske diagnosen for transeksuell er F.64.0
  • Hen er pronomen for de som på samme tid er for mye kvinne og for mye mann til å være noen av delene i vanlig forstand.
  • Trans*person er en betegnelse for mennesker som enten gjennom diagnose, eller selvbeskrivelse kommer inn under trans-begrepet.


Les mer på amnesty.no