Qatar: Et steg i riktig retning for FIFA

FIFA ser ut til å ta grep for å få bukt med utnyttelsen av VM-arbeidere i Qatar. 
Publisert: 19. Apr 2016, kl. 13:16 | Sist oppdatert: 22. Apr 2016, kl. 13:59
FIFA kunngjorde i dag at de skal etablere et nytt overvåkningsorgran som skal overvåke og sikre at migrantarbeidernes rettigheter blir ivaretatt. Amnesty Internationals etterforsker på rettighetene til migranter i Gulf-området, Mustafa Qadri, mener dette er et steg i riktig retning:

– Endelig ser det ut til at FIFA er i ferd med å innse at med mindre de gjør konkrete tiltak, vil VM i Qatar i 2022 være bygget på blod, svette og tårer av migrantarbeidere, sier Qadri.

Han fortsetter: – Kunngjøringen av et slikt kontrollorgan og Infantinos innrømmelse av at FIFA må ta menneskerettighetene på alvor er et steg i riktig retning. Amnesty har allerede avslørt menneskerettighetsbrudd på Khalifa stadion og området kalt Aspire Green Zone. Dette viser at FIFAs overvåking av menneskerettigheter ikke bare trengs på stadioner, men inkluderer alle aktiviteter knyttet til turneringen.

Nylig besøk i Qatar

FIFAs nye president, Gianni Infantino, var selv nylig i Qatar, og ble på forhånd oppfordret av Amnesty International til å utnytte muligheten til å vise at så lenge han er president vil FIFA promotere menneskerettigheter.
– Dersom engasjementet ikke starter nå, vil sannsynligvis hver eneste fotballfan som besøker Qatar i 2022 møte migrantarbeidere - på hotell, sportsarrangementer, butikker - hvis menneskerettigheter har blitt brutt, sier Mustafa Qadri, Amnesty Internationals etterforsker på migranters rettigheter i Gulf-området, sa Mustafa Qadri før besøket.

Nå ser det altså ut til at FIFA og Infantino har innsett situasjonen og tar grep.

31. mars publiserte Amnesty International en rapport som viste utnyttelsen av konstruksjonsarbeidere som bygger Khalifa International Stadium i Doha i Qatar. Dette er stadionet hvor en av semifinalene skal spilles på i 2022. FIFAs respons var sjokkerende likegyldig til overgrepene, som i noen tilfeller kunne regnes som tvangsarbeid. Entreprenørene nevnt i rapporten var ikke klar over at selskapene som jobbet på deres stadion utnyttet sine arbeidere. Noen av selskapene var også ignorante til det faktum at arbeiderne hadde betalt enorme avgifter for å jobbe i Qatar, og at de fikk dårligere betalt enn først lovet.

Rapporten sa at FIFA må kreve at qatarske myndigheter publiserer en tidsplan for en systematisk reform før antallet arbeidere topper seg i midten av 2017. Da vil antall arbeidere sannsynligvis være 36.000.

14. april publiserte John Ruggie, professor ved fra Harvard's Kennedy School, en rapport på FIFAs praksis, på oppdrag fra FIFA selv. På tross av at rapporten overordnet tar for seg menneskerettslige tiltak, tar den ikke spesifikt tak i problemene i Qatar.




Les John Ruggies rapport fra 14. april her.

Les Amnesty Internationals rapport fra 31. mars her.