Økende homofobi i Ukraina

Amnesty International ber den ukrainske regjeringen om å innføre lover som kan forhindre diskriminering og angrep på grunn av seksuell orientering og kjønnsidentitet.
Publisert: 16. Mai 2013, kl. 10:30 | Sist oppdatert: 4. jun 2013, kl. 17:18
Etter en rekke voldelige angrep mot enkeltpersoner kommer Amnesty International i dag med en ny rappport om den økende homofobien i Ukraina.
I tillegg til nye lover, må man også sette en stopper for ny foreslått lovgivning som kriminaliserer «homopropaganda». Disse lovene er nå under debatt i parlamentet.

- Folk er blitt banket opp, og en er drept på grunn av seksuell legning eller antatt seksuell legning. De fleste av disse forbrytelsene er ikke blitt godt nok gransket, og de skyldige hgår fri, sier Max Tucker, Amnestys Ukraina-ekspert.

- Muligheten for at LHBT-personer kan bli angrepet, blir faktisk jevnlig brukt som unnskyldning for å frata dem retten til å uttrykke seg og arrangere fredelige, offentlige arrangementer, fortsetter Tucker.

Ny Amnesty-rapport
Amnestys nye rapport "Nothing to be proud of: Discrimination against LGBTI- people in Ukraine" avslører en omfatende diskriminering av lesbiske, homofile, bifile og transpersoner fra myndighetenes og samfunnets side. Stereotype holdinger kommer til uttrykk gjennom diskriminerende uttalelser fra regjeringsmedlemmer og kirkeledere. og er med på å nøre opp under angrepene mot denne gruppen.

Istedenfor å ta opp diskriminering av LHBT-personer, diskuterer nå nasjonalforsamlingen lover som kriminaliserer «homopropaganda». Dette vil begrense LHBT-personers grunnleggende menneskerettigheter, som retten til ytrings- og forsamlingsfrihet.

Manglende lovverk
Anti-diskriminerende og anti-hatkriminalitets-lover som er på trappene omfatter ikke diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering eller kjønnsidentitet. Som eksempel kan nevnes loven av 2013 om forebygging og bekjempelse av diskriminering i Ukraina. Den nevner ikke forbud mot diskriminering på grunn av seksuell orientering eller kjønnsidentitiet.

Ukrainske myndigheter sørger heller ikke for skikkelig etterforskning eller rettsforfølgelse av vold motivert av slike fordommer. Politifolk, advokater og myndighetspersoner kommer regelmessig med uttalelser som avslører fordommer mot LHBT-personer. Det kan settes spørsmålstegn ved myndighetenes vilje til å sikre LHBT-personer nødvendig vern mot hatkriminalitet.

Slått ned og brukket nesen
I 2012 mottok en ukrainsk organisasjon 29 meldinger om angrep av LHBT-personer, og 36 meldinger om trusler om vold. De mottok også 49 meldinger om menneskerettighetsovergrep mot LHBT-personer begått av politiet, blant annet ulovlig fengsling, utpressing, tortur og mishandling.

Armen Ovcharuk, en ung homofil mann, ble slått i hodet da han forlot en homobar tidlig om morgenen den 22. oktober 2012. Tilskuere ringte ambulansen. Vennene hans anmeldte hendelsen neste dag, og etterforskningen startet. Armen døde av skadene den 27. oktober, men så langt Amnesty vet er det ikke kommet noe svar fra innenriksdepartementet om status i saken, eller om saken i det hele tatt er registrert og etterforsket som hatkriminalitet.

Den 2. mars 2013 var Mykola Lebed og vennen hans sammen i en bar i Rivne. Der ble Mykola angrepet av en gruppe svært berusete menn ved nabobordet. Nesen hans brakk, og han fikk blåmerker rundt øynene etter flere slag mot hodet. Da politiet kom, ble angriperne snakket til rette, men de ble ikke arrestert. Mykola ble fortalt at angriperne var del av et «høyere lag» - en setning som antyder at de var tjenestemenn fra statsadvokatens kontor.

Amnesty aksjonerer for LHBT-personers rettigheter i hele 2013. Les mer om kampanjen ved å klikke her.



KIEV PRIDE 2013:
  • Etter planen skal det arrangeres en homoparade i Kiev 25. mai. Hittil har det aldri blitt arrangert noen pride-marsj i Ukraina. Den planlagte marsjen i mai i fjor ble avlyst i siste minutt på grunn av trusler om vold, og fordi politiet ikke hadde greid å få på plass sikkerhetstiltak for å beskytte deltagerne i marsjen.
  • KREV AT KIEV PRIDE BLIR GJENNOMFØRT - SKRIV UNDER AKSJONEN HER!
  • Rett etter avlysningen av marsjen og i de påfølgende månedene ble noen av arrangørene av marsjen angrepet med tåregass på grunn av sin tilknytning til arrangementet. Det foreligger ikke noen konklusjon i etterforskningen.
  • Andre offentlige LHBT-arrangementer er blitt angrepet av ekstremister, og politiet har ikke bare unnlatt å beskytte disse, de har i stedet reist tiltale mot LHBT-aktivistene som prøvde å utøve sin rett til fredelig forsamling.

DETTE MENER AMNESTY:
  • Politiet må grantere tilstrekkelig beskyttelse for LHBT-grupper som søker om å få holde en fredelig demonstrasjon. Politiet har ved å unnlate å beskytte deltagerene og arrangørene av fjorårets pridemarsj i Kiev forbrutt seg mot deltagernes rett til forsamlingsfrihet.
  • Politiet må sørge for profesjonell beskyttelse av den pride-marjsen som er planlagt 25. mai i Kiev og tilse at den får gå uhindret.
  • Nok en fadese fra politiets side når det gjelder å beskytte LHBT-gruppenes rett fredelig forsamling varsler ikke godt for Ukrainas målsetting om å nærme seg EU. Forutsetningen for at Ukrainas regjering skal nå dette målet er at de sørger for at landets lovgivning bringes i tråd med EUs menneskerettighetsstandarder. Den må gi garantier for at hele befolkningen, også LHBT-personer, blir behandlet likt.