Nådeløs FN-kritikk av Shell i Nigerdelta

En ny FN-rapport viser at Shell har forsømt oljesøl i Nigerdelta i mange år. Rapporten bekrefter også Amnestys funn om at oljeforurensningen har katastrofale konsekvenser for miljø og livsgrunnlag for befolkningen i deltaet.
 
Publisert: 5. aug 2011, kl. 13:39 | Sist oppdatert: 8. aug 2011, kl. 13:42
Det er FNs miljøprogram (UNEP) som sent i går lanserte den omfattende rapporten om effekten av oljeforurensning i regionen Ogoniland i Nigerdeltaet. Rapporten bekrefter at utslippene har grusomme konsekvenser for miljøet og livet til menneskene som bor i området.

Den konstaterer også at oljeselskapene ikke har renset opp etter seg i de forurensede områdene. Shell er den største operatøren i området. Rapporten avslører at de systematisk har mislyktes med å håndtere oljesøl i mange år, og at områder Shell har påstått å ha renset opp viser seg å fortsatt være forurenset.

Slipper unna ansvaret
Amnesty International har lenge jobbet for å få Shell til å ta ansvar for skadene.
- Denne rapporten bekrefter at Shells drift har hatt katastrofal påvirkning på miljøet og menneskerettighetene for de som lever i Nigerdeltaet, men har sluppet unna ansvaret ved å fornekte det i flere tiår, sier Amnesty International i Norges generalsekretær John Peder Egenes.

Amnesty har gjort egne undersøkelser i området, og har på bakgrunn av dette krevd at Shell rydder opp etter seg.
- Det er et viktig steg i riktig retning for de berørte områdene og menneskene der at FNs rapport nå støtter våre funn og konklusjoner, fortsetter han.

Stort omfang
Rapporten fra FN er den første av sitt slag. Den baserer seg på to års vitenskapelige undersøkelser. Undersøkelsene har vist at oljeforurensning er utstrakt og alvorlig, og at folket i Nigerdeltaet har blitt utsatt for alvorlig forurensning i flere tiår. Utslippene har ført til grusomme skader på miljøet og forårsaket grove brudd på menneskerettighetene som retten til vann, mat, helse og livsopphold.

Nigerdeltaet er en av regionene i Afrika med størst biologisk mangfold. Rapporten gir klare bevis for at oljesølet har gjort alvorlig skade på landbruk og fiske, som igjen har ødelagt livsgrunnlag og matkilder. Ifølge FN-rapporten er mer enn 60 prosent av menneskene i Nigerdeltaet avhengig av naturmiljøet for å opprettholde sitt livsgrunnlag. Mer enn 6 800 utslipp har vært registrert i perioden 1976 – 2001, med utslipp av omtrent 3 billioner fat olje. Mange eksperter mener at de faktiske tallene er mye høyere, på grunn av underrapportering.

Et av de mest alvorlige fakta som blir belyst er omfanget av forurenset drikkevann, som har utsatt samfunnene for alvorlig helserisiko. FNs Miljøprogram har anbefalt krisetiltak for å advare lokalsamfunn mot faren med drikkevannet.

Shell lukker øynene
Shell har ikke tidligere villet ta ansvaret for disse utslippene, men i stedet skyldt på blant annet sabotasje. Amnesty International og Friends of the Earth klaget selskapet inn for OECD i 2010.

- Shell må stå til ansvar, og innse at de må ta seg av skadene de har påført. Å prøve å gjemme seg bak andres handlinger, når Shell er den mektigste aktøren på området, holder simpelthen ikke, sier Egenæs.

- Det finnes ingen løsning på oljeforurensningen i området så lenge Shell fortsetter å fokusere på å beskytte sitt image på bekostning av sannheten, og på bekostning av rettferdighet, fortsetter han.

Statenes ansvar
Amnesty mener at nigerianske myndigheter må også ta sin del av skylden. De har sviktet menneskene i Ogoniland og Nigerdetaet. Myndighetene har vært en alt for stille partner til oljeindustrien, og har totalt feilet i å regulere de multinasjonale oljeselskapene. Slik at de latt en jevn strøm av misbruk få fortsette.
- Nigerianske myndigheter i Nigerdeltaet framstår som sikkerhetsstyrker for å beskytte oljeselskapene, sier Egenæs.

Nigerianske myndigheter, oljeselskapene, og landene der de opererer som Storbritannia og Nederland, har alle i større eller mindre grad profittert på oljeutvinningen i Nigerdeltaet. Amnesty International mener derfor at de alle nå bør støtte en sosial og miljømessig rehabilitering av området.

Krever kompenseasjon
FN-rapporten understreker behovet for en opprydding av forurensningen, men hevder at miljømessig opprydding er ikke nok. Det må komme en seriøs prosess for å rehabilitere og kompensere samfunnene som har blitt ødelag, og dette må oljeselskapene og myndighetene betale for.
Rapporten anbefaler å etablere et fond, med et startkapital på 1 billion US dollar. Dette er imidlertid kun for Ogoniland, og det er mange andre berørte områder og mange billioner vil trengs for å få gjennomført en ordentlig opprydding.

- Dette er en ”wake-up call” til Shell og nigerianske myndigheter. Nå er det på tide at de tar et oppgjør med fortiden, rydder opp etter seg og rehabiliterer miljøet og samfunnene rundt utslippene, sier John Peder Egenæs.

Les hele FN-rapporten
UNEP: Environmental assessment of Ogoniland

Aksjon:
I 2009 aksjonerte aktivister over hele Norge for at Shell skulle rydde opp i oljeforurensning i Nigerdelta. Les mer om aksjonen Shell, rydd opp!

Bildeserie: Amnesty krever at Shell rydder opp