Amnesty-film: Er dette en voldtekt?

Torsdag 28.juni lanserte Amnesty sin sterke kampanjefilm mot voldtekt.
Publisert: 14. jul 2012, kl. 22:50 | Sist oppdatert: 14. jun 2019, kl. 10:27
SE FILMEN OG DØM SELV: ER DETTE EN VOLDTEKT?

Den interaktive filmen er regissert av Hans Petter Moland, og er et ledd i voldtektskampanjen «Nei er nei». Den viser en typisk voldtekt på fest - som ikke ville blitt dømt som voldtekt i en norsk rettssal. Nå vil Amnesty endre den norske voldtektslovgivningen.

I dag presenterer også Regjeringen sin handlingsplan mot voldtekt.
- Det blir spennende å se om de nevner lovendringen blant sine 35 tiltak for å bekjempe voldtekt, sier Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty.
- Den som ikke respekterer et nei, begår en voldtekt, fortsetter Kaatee, og peker på hvordan vi trenger en lov som gir riktig moralsk veiledning.

Kjent scenario

I filmen blir vi vitne til en voldtekt på fest.
Gutten og jenta flørter, jenta blir med gutten inn på et rom, og han låser døren. Vi ser tydelig at jenta ikke vil ha sex og hun sier nei mange ganger. Men gutten hører ikke på henne, og gjennomfører samleiet likevel.

Ingen som ser filmen vil være i tvil om at dette er en voldtekt – selv om overgriperen ikke bruker vold. Men ifølge norsk lov er ikke dette voldtekt. Dette vil trolig komme som en overraskelse på mange.
Regissør Hans Petter Moland understreker at dette er et scenario mange vil kjenne seg igjen i:
-Jenta i filmen er i utgangspunktet nysgjerrig på gutten og ønsker å bli kjent med han. Hun misliker ikke gutten, men hun er tydelig på at hun ikke vil ha sex med han. På et tidspunkt respekterer han ikke hennes vilje.
Jentas stemme blir overdøvet av en pipetone hver gang hun åpner munnen for å si nei.
Gi jenta en stemme!
Ved å skrive under på aksjonen mot voldtekt kan du gi jenta en stemme. Dette er en interaktiv film. Signerer du, vil filmen spoles tilbake til første gang jenta sier "nei" og gutten fremdeles har et handlingsalternativ. Gutten hører henne, stopper opp og forlater henne før noe galt finner sted.
Bli med i kampen mot voldtekt! Lenk til filmen fra bloggen din, Facebook-profilen din og på Twitter, og vis at vi står sammen mot voldtekt.

Ved å spre filmen vil vi få nok underskrifter til å vise norske myndigheter at vi er mange som krever lovendring.

Har du mulighet kan du også ta et bilde av deg selv med en plakat hvor det står «Nei er nei!» - og poste på bloggen din. Send det gjerne til oss, så kan vi legge det ut på vår Facebook-side.
  • Selv om det kan bevises at en jente har sagt nei til å ha sex, så er ikke dette nok til å få en overgriper dømt for voldtekt.
  • Ifølge norsk lov er det ikke voldtekt hvis ikke overgriper bruker vold eller truende adferd. At jenta har sagt klart ifra at hun ikke ønsker sex er ikke nok i en norsk rettssal.
  • Amnesty kjemper for å endre loven. Et nei er et nei og skal respekteres - uansett! Derfor kjører vi nå en underskriftskampanje rettet mot regjeringen. Til dette trenger vi din hjelp.
  • Vi trenger en klar og tydelig lov som kan skape klare og tydelige holdninger mot voldtekt. Enhver har rett til å bestemme selv over egen sin kropp og seksualitet.
VOLDTEKT I NORGE
  • Mellom 8.000 og 16.000 kvinner i Norge utsettes for voldtekt eller voldtektsforsøk årlig (Voldtektsutvalget 2008).
  • Mer enn åtte av ti voldtektsanmeldelser henlegges.
  • Hver tredje voldtektssak ender med frifinnelse i retten (Riksadvokaten).
  • FNs Kvinnekomité har gjentatte ganger kritisert Norge for mangelfull innsats når det kommer til å forebygge, etterforske og straffe voldtekt.
  • Ofrene for overgrep sikres ikke nødvendig oppfølging og kompensasjon (FNs Kvinnekomités rapport februar 2012).

Les mer på amnesty.no