Amnesty kastet på dør av russisk ambassade

I tillegg dumpet den russiske ambassaden i Washington 70.000 underskrifter for Pussy Riot på fortauet. Fredag demonstrerer norske aktivister. 
Publisert: 15. aug 2012, kl. 15:48 | Sist oppdatert: 16. aug 2012, kl. 16:22
Amnesty i USA hadde tirsdag en avtale med den russiske ambassaden i Washington for å snakke om angrepene på ytringsfriheten i Russland og rettssaken mot Pussy Riot. Der skulle de også overlevere 70 000 underskrifter.

Kastet ut
Etter det Amnesty USA beskriver som "en vanskelig og opphetet diskusjonen", skal Amnestys representanter aggressivt ha blitt eskortert ut av ambassaden.

Over 12 750 personer i Norge har så langt gitt sin støtte til gruppa. Her kan du signere for Pussy Riot. Underskrifter og SMS-er fra den norske aksjonen fakses nå til den russiske riksadvokaten.

Fredag demonstrerer norske Amnesty-aktivister utenfor Den russiske ambassaden i Oslo. Les mer på vår Facebook-side om aksjonen. I et tilsvar til en kommentar i Dagbladet, skriver den russiske ambassaden på sin hjemmeside at "Pussy Riots handlinger skal kvalifiseres som ekte bølleopptreden".

Ville gi sin støtte
Michelle Ringuette, kampanje- og programsjef for Amnesty International i USA, sier følgende om møtet mellom Amnesty International og representanter fra Den russiske ambassaden:

- Nå som Pussy Riot-dommen nærmer seg, ville Amnesty International vise sin støtte til de tre kvinnene ved å gi den russiske ambassaden mer enn 70.000 underskrifter som oppfordrer russiske myndigheter til å umiddelbart og uten forbehold løslate kvinnene. Vi er dypt bekymret over den forlengede forvaringen og den mulige dommen mot Maria Alekhina, Ekaterina Samutsevich og Nadezdha Tolokonniva, som fredlig demonstrerte ved å framføre en politisk protestsang.

Dumpet underskrifter på fortauet
På ambassaden ble Amnestys krav ikke godt mottatt.
- Dessverre var seniorrådgiveren på en russiske ambassaden ikke villig til å delta i en dialog om menneskerettigheter, som ytringsfrihet, organisasjonsfrihet i det sivile samfunn, rettigheter til LHBT-aktivister og den ulovlige forvaringen av Pussy Riot, sier Ringuette.

- President Putins representant og myndighetene avviste ikke bare Amnesty International ønske om å ta våre bekymringer videre til Moskva, han kastet også underskriftene på fortauet. Hvis dette og andre handlinger begått av russiske myndigheter er tegn på Putins visjon for landet, viser det at det er en visjon om et fullstendg sammenbrudd av et fritt og rettferdig samfunn.

I kveld spiller Madonna i Oslo, en av artistene som har gått ut og støttet jentene. Flere verdensstjerner har vist sin støtte til Pussy Riot, som Patti Smith da hun besøkte Oslo.

Les mer om Pussy Riot-saken her.

- Løslatelse lite sannsynlig
Maria Sereda, etterforsker på Amnestys Moskva-kontor, håper jentene vil bli løslatt fredag, men ser det som lite sannsynlig.

- Den internasjonale støtten har endret noe viktig, den har hjulpet oss til å få saken opp i den offentlige debatten, den har hjulpet Nadia, Masha og Katia i vanskelige tider og har vist russiske mydigheter at det internasjonale samfunnet og folk verden rundt bryr seg, sier Sereda.

Saken deler Russland
Sereda mener saken har ført til den største offentlige debatten på tiår:

- Jeg er ikke i tvil om at dette er den bredeste og mest opphetede offentlige diskusjonen Russland har sett i løpet av de siste 10-15 årene. Det er nesten ingen som ikke har har hørt om rettsaken mot Pussy Riot, i hovedsak fordi så mange offentlige personer har snakket om den, og det er en stor bredde i hva folk mener. Denne saken fører til at landet mitt begynner å tenke og snakke om forholdet mellom religion og stat, ytringsfrihet, toleranse, lovhåndtering og retten til en rettferdig retterdom, sier Sereda, som mener det er spesielt viktig at folk ser at saken får internasjonal oppmerksomhet.

- For første gang på mange år kan folk i Russland se hva internasjonal solidaritet handler om. Ikke alle klarer å tro på det, de fortsetter å spørre "hvem var det som betalte Madonna for å si dette?", men det betyr ikke noe. Hele verden har støttet jentene og alle kunne se det.

- En milepæl for Russland
- Jeg håper at retten vil komme til en mer human avgjørelse 17. august selv om det er få som tror at saken ender med frifinnelse. Men det viktigste har allerede skjedd. Hvis du så videoen der jentene snakket den siste dagen i retten, kunne du se hvor modige og sterke de var. Dette er også fordi de kan føle støtten de har, sier Sereda, som understreker at saken har markert noe viktig i russisk offentlighet.

- Alle som har deltatt i solidaritetsaksjoner for Pussy Riot rundt om i verden må vite at det de gjorde var ekstremt viktig for det russiske sivile samfunnet, for jentene og for alle som håper at folk i dette landet fritt kan utøve sine rettigheter. Kanskje er det for mye patos i de ordene jeg sier nå, men denne rettssaken har vært en ekstremt viktig milepæl for Russland, sier Maria Sereda.

- Farse av en rettssak
Den russiske ambassaden i Oslo skriver i en pressemelding på sine hjemmesider at de ikke er sikre på om reaksjonen fra det norske samfunnet hadde vært noen andre dersom det samme hadde skjedd her, i en kirke eller en moské.

- I Norge ville man ikke hatt en rettssak som er politisk motivert og manipulert, sier Patricia Kaatee, rådgiver i Amnesty.

Amnestys politiske rådgiver tror dommen blir på mellom to og tre års fengselsstraff for de tre musikerne.
- Tiltalen mot de tre kvinnene er politisk motivert, og et tydelig uttrykk for at president Putin nå vil bringe alle former for politisk opposisjon til taushet. Rettsaken har vært en farse, gjennomført i strid med grunnleggende rettsikkerhetsprinsipper. Den måten kvinnene ble behandlet på under rettsaken – uten nødvendig tilgang på mat og søvn, innestengt i et glassbur, omgitt av glefsende hunder til og fra rettslokalet - må betegnes som en form for nedverdigende og ydmykende behandling i strid med FNs Torturkonvensjon, sier Kaatee.
- Forbrytelsen kvinnene er tiltalt for, «hooliganisme basert på religiøst hat», har en strafferamme på syv år. Aktor har bedt om tre år. Det er grunn til å tro at aktors påstand ble lavere enn opprinnelig fryktet fordi Putin i et intervju med internasjonale media har uttalt at han mener kvinnene ikke skal dømmes for hardt. Det avslører hvordan rettsapparatet ikke har den nødvendige uavhengigheten i forhold til presidenten og den utøvende statsmakt som en rettsstat forutsetter, sier Kaatee.
- Prosessen mot Pussy Riot er politisk motivert. Den skal skremme og vise hva som skjer med dem som kritiserer Putin og hans støttespillere, inkludert den russisk-ortodokse kirken, avslutter hun.


AMNESTY I NORGE DEMONSTRERER FOR PUSSY RIOT