Blogger fengslet for blasfemi

I 2007 ble studenten og bloggeren Karim Amer dømt til fire års fengsel for å ha lagt ut kritiske tekster om islam og den egyptiske presidenten Mohamed Hosni Mubarak på internett.
Publisert: 9. aug 2010, kl. 15:32 | Sist oppdatert: 2. sep 2013, kl. 14:25
Han ble dømt til tre års fengsel for det første lovbruddet og ett år for det andre. Tre uker senere ble dommen opprettholdt av ankedomstolen, i det Amnesty International beskrev som ”enda et slag i ansiktet på ytringsfriheten i Egypt.” Amnesty International anser Karim Amer som en samvittighetsfange, fengslet utelukkende for å ha brukt sin ytringsfrihet på en fredelig måte.

Tidligere arrestasjoner
Karim Amer ble første gang anholdt på grunn av bloggen sin i oktober 2005, og han ble holdt i varetekt i 12 dager. Han hadde skrevet om islam og om sekteriske opptøyer som nylig hadde funnet sted i Moharram Bek distriktet i Alexandria, etter meldinger om at et opptak av et skuespill som var antatt å være anti-islamsk ble vist i en koptisk kirke i området.

I mars 2006 ble Karim Amer, som studerte jus, utvist fra Kairos Al-Azhar universitet. Universitetets disiplinærråd hadde funnet ham skyldig i blasfemi mot islam.

Han ble arrestert for andre gang i Alexandria den 7. november 2006 etter at universitetet overleverte en klage på ham. Han ble holdt i varetekt frem til han ble domfelt.

Fengselsforhold
Karim Amer soner dommen i Alexandrias Borg Al-Arab fengsel. Den første tiden satt han sammen med småkriminelle, og skrev i et brev til en av advokatene sine at han ble banket opp den 24. oktober 2007.

Han skrev at han hadde blitt slått og sparket av en annen fange og en fangevokter under ledelse av en fengselsbetjent. En av tennene hans ble slått ut og han ble kraftig mørbanket. Etterpå ble han ført til en disiplinærcelle for vanskelige fanger hvor han ble slått igjen, denne gangen iført håndjern og med beina bundet, av de samme to mennene etter ordre fra samme fengselsbetjent.

Han ble undersøkt av fengselslegen, som ikke nevnte den ødelagte tannen i rapporten. Etter dette ble han plassert i isolasjon frem til 2. november i en disiplinærcelle, hvor han bare fikk et måltid om dagen og mindre vann enn nødvendig, og han fikk ikke lov til å skrive brev. Han ble flyttet tilbake til den opprinnelige fengselsavdelingen 7. november 2007.

I midten av 2008 ble han flyttet til en del av fengselet reservert for politiske fanger. Han får nå tilgang til TV, radio og aviser, i tillegg til lengre besøk i luftegården og lengre besøk fra advokaten.

Ved hjelp fra advokaten fikk Karim Amer sendt en klage til den offentlige anklageren om mishandlingen han angivelig har blitt utsatt for, men dette førte ikke til noen etterforskning.

Brukt som eksempel
Fengslingen av Karim Amer satte presedens og representerer en trussel mot andre egyptiske bloggere, nå som internett har blitt et svært viktig virkemiddel for å uttrykke kritiske meninger om egyptiske myndigheter og avsløre menneskerettighetsbrudd i landet.

Bloggere i Egypt har spilt en stor rolle ved å publisere videoer av tortur og annen mishandling utført på politistasjoner.

Begrenset ytringsfrihet
Retten til ytringsfrihet og organisasjonsfrihet er begrenset i Egypt. Noen ikke-statlige organisasjoner møter motstand når de søker om å registrere og motta lovlig status, og journalister blir truet, trakassert og fengslet på grunn av sitt arbeid.

Selv om Karims syn på islam kan regnes som krenkende av enkelte muslimer, kan likevel ikke rettsforfølgelsen og fengslingen forsvares ut fra egyptisk straffelov.

Vage formuleringer
Straffeloven inneholder vagt formulerte forbrytelser forbundet med publisering som klart begrenser ytrings- og pressefriheten, ved å foreskrive fengselsstraffer for dem som offentliggjør materiale som hisser til vold mot samfunnet, eller ærekrenkelser som ”forstyrrer den nasjonale freden.” Den foreskriver også fengselsstraff for å fornærme Egypts president.

Egyptiske myndigheter kritiseres av FN-arbeidsgruppe
Eksperter fra FNs menneskerettighetsråd har konkludert med at egyptiske myndigheters fengsling av bloggeren Karim Amer for å bruke sin ytringsfrihet på internett var vilkårlig.

Nektet besøk fra advokater
Karim Amer har flere ganger blitt nektet å motta besøk fra advokatene sine, uten at noen grunn har blitt oppgitt.

10. januar 2010 ble en av advokatene fra "the Arabic Network for Human Rights Information (ANHRI) nektet å besøke Karim Amer, til tross for at han hadde tillatelse fra statsadvokatens kontor i Alexandria.



Aksjonèr for Karim Amer

Skriv til Karim Amer