Fengslet etter OL-kritikk

Hu Jia er en av Kinas mest kjente menneskerettighets-, miljøvern- og HIV/AIDS-aktivister. Han har flere ganger blitt nominert til Nobels fredspris, og vant i 2008 Europaparlamentets Sakharovpris. Han var med på å starte den Beijing-baserte NGO’en Loving Source.
Publisert: 10. aug 2010, kl. 16:49 | Sist oppdatert: 2. sep 2013, kl. 14:25
18. mars 2008 ble Hu Jia stilt for retten i Beijing, tiltalt for å oppfordre til å undergrave statsmakten i henhold til artikkel 105 i den kinesiske straffeloven. Både kona og faren ble hindret i å delta i rettssaken. Flere av hans medaktivister ble også hindret i å møte og flere ble flyttet med makt ut av Beijing i perioden rettssaken pågikk. Hans advokater fikk kun tre arbeidsdager til å forberede seg.

3. april 2008 ble Hu Jia dømt til tre år og seks måneders fengsel, samt at han i ett år mister sine politiske rettigheter.

Tidligere straffet
Siden 2004 har Hu Jia blitt vilkårlig anholdt av politiet flere ganger.

I 2006 ble han holdt fengslet og isolert fra all kontakt med omverdenen i 41 dager, trolig på grunn av at han engasjerte seg for å løslate den blinde mennskerettighetsadvokaten Chen Guangcheng. Hu ble løslatt i mars 2006, men satt nærmest uavbrutt i husarrest helt fram til han ble arrestert i desember 2007.

I november 2007 talte Hu Jia via webkamera til en parlamentarisk høring i EU. Han hevdet blant annet at kinesiske myndigheter ikke har holdt sine løfter om å forbedre menneskerettighetssituasjonen i landet fram mot OL i Beijing.

Arrestert
Om ettermiddagen den 27. desember 2007 brøt 30 sivilklede politifolk seg inn i hjemmet til Hu og Zeng. Hu Jia ble arrestert, og ti av politimennene ble igjen ved boligen for å overvåke Zeng Jinyan. De sperret telefon og fax, konfiskerte et videokamera og sperret parets bankkonto.

Zeng fikk først besøke sin mann i fengselet 13. februar 2008. Etter arrestasjonen ble hun nektet å ta imot besøkende hjemme i leiligheten, noe som gjorde det umulig for henne å få tak i morsmelkerstatning til datteren. Hun fikk heller ikke lov til å ta med datteren ut på tur i frisk luft.

Lange og utmattende avhør
Etter arrestasjonen ble Hu Jia nektet kontakt med advokater og familien i flere uker. Han har senere fortalt sine advokater at han ble utsatt for 47 langvarige avhør i løpet av de to første månedene han var innsatt. Hvert avhør varte mellom 6 og 14 timer og de fant for det meste sted om natten.

Hu Jia skal ha sagt at han synes avhørene var overveldende og at de fikk ham til å føle seg isolert og utmattet. Etter å ha besøkt ham, har familien uttrykt bekymring for at Hu var blek, virket stresset og snakket som om han ramset opp innøvde replikker fra et skuespill.

Hu Jia er alvorlig syk
Hu Jia har fått påvist svulst på leveren, men får ikke den medisinske hjelpen han trenger i fengselet.

I mars 2010 fikk familien til Hu Jia telefon fra fengselet om at det er oppdaget en godartet svulst i leveren hans. Fengselsledelsen mente imidlertid at det ikke var nødvendig å holde ham på sykehuset. Han er nå tilbake på cella.

30. mars i år ble Hu Jia overført til fengselssykehuset etter å ha vært syk med feber og diaré i lenger tid. Familien sier til Amnesty at de tror fengselslegen bagatelliserer situasjonen og frykter at Hu Jia har kreft. Fengselet nekter å utlevere legejournalen.

Familien tror ikke at Hu Jia vil få den hjelpen han trenger i fengselet, og ber om at han må prøveløslates på medisinsk grunnlag, slik kinesisk lov åpner for. To tidligere søknader om prøveløslatelser har blitt avslått av fengselsledelsen.

Blogget om ektemannens fangenskap
Hu Jias kone, Zeng Jinyan, ble kjent over hele verden for bloggen hun skrev mens Hu var fengslet og isolert. Zeng satt i husarrest sammen med mannen. Selv etter at bloggen ble blokkert i Kina, fortsatte Zeng å oppdatere den ved hjelp av andre metoder helt til hennes internettforbindelse ble brutt.

Husarrest under OL
Under de olympiske leker i Beijing ble Zeng Jinyan og datteren satt i husarrest på et hotell, hvor hun ble nektet tilgang til nyheter og kontakt med venner og familie. Moren og tanten hennes fikk imidlertid lov til å bli med for å hjelpe henne med barnet. Dette ble gjort for at hun ikke skulle kunne uttale seg til utenlandske journalister som kom i forbindelse med OL.

Laget film om opplevelser
Zeng og Hu har jevnlig informert utenlandske journalister og menneskerettighetsorganisasjoner om menneskerettighetsbrudd i Kina.

I mars 2007 ga de ut en dokumentarfilm kalt "Prisoners in Freedom City" om tiden de satt i husarrest. I mai samme år ble de nektet utreise da de skulle til Europa for å møte europeiske organisasjoner og grupper for å informere om sine erfaringer som menneskerettighetsforkjempere i Kina.

Restriksjoner på internettilgangen
De kinesiske myndighetene har alltid begrenset ytringsfrihet for å undertrykke opposisjonen og de har brukt brutale metoder for å slå ned på de som gir uttrykk for protest i media. Flere journalister har blitt fengslet for å ha skrevet om sensitive saker. Som svar på den økende populariteten til internettkommunikasjon og blogging har myndighetene lagt flere restriksjoner på internettilgangen.

Kina har signert, men ikke ratifisert, FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter (ICCPR) og er nå medlem av FNs nye menneskerettighetsråd. I artikkel 19 av ICCPR står det at ” Enhver har rett til menings- og ytringsfrihet”.

Brede og vagt definerte siktelser som ”avsløring av statshemmeligheter” og ”samfunnsfiendtlige aktiviteter” er brukt for å reise tiltale mot og fengsle journalister og i økende grad internettbrukere. Dette har hindret mange i å rapportere om sensitive saker som menneskerettighetssaker eller uoverensstemmelser med myndighetene.

Farlig for menneskerettighetsforkjempere
Kinesiske menneskerettighetsforkjempere står overfor store hindre i sine forsøk på å rette oppmerksomhet mot menneskerettighetsbrudd.

Menneskerettighetsforkjempere som forsøker å rapportere om brudd, som utfordrer politikk som myndighetene anser som sensitiv eller som forsøker å få flere til å støtte opp om deres sak, risikerer fengsling, politiovergrep og overvåkning. Noen har blitt fengslet mens andre er blitt holdt under streng overvåkning eller satt i husarrest.






Aksjonèr for Hu Jia

Skriv brev til Hu Jia og Zeng Jinyan