Hellas bryter asylreglene

Greske myndigheter bryter EU-reglene for behandling og beskyttelse av asylsøkere og innvandrere, viser en ny rapport fra Amnesty International. Nå ber Amnesty EU-kommisjonen om å legge press på Hellas.
Publisert: 5. okt 2005, kl. 09:49 | Sist oppdatert: 25. Feb 2010, kl. 02:50

I rapporten "Greece - Out of the spotlight: The right of foreigners and minorities still in a grey area" dokumenterer Amnesty hvordan myndighetene i Hellas systematisk bryter EUs vedtatte standarder når det gjelder asylsøkere og immigranter. Rapporten avslører at enkelte asylsøkere har blitt holdt i forvaring i sentre bygd av store metallcontainere, mens folk som har ankommet Hellas uten identifikasjonspapirer er blitt nektet å søke asyl og i stedet tvunget til å svømme over elven til nabolandet Tyrkia.

Rapporten avslører også foruroligene diskriminering mot minoritetsgrupper i Hellas, som sigøynere og muslimer, noe som viser at diskrimineringen av minoriteter ikke bare er et problem i EUs nyeste medlemsland.

- Rapporten illusterer hvordan alvorlige brudd på menneskerettighetene også skjer innenfor EU, og at EU på ingen måte gjør nok for å sikre at medlemslandene holder en lovlig standard, sier Petter Eide, generalsekretær i Amnesty International Norge.

- Dette er fjerde gang på fire måneder at Amnesty har offentliggjort detajerte bevis på menneskerettsbrudd i forhold til innvandring i en rekke EU-land, påpeker han.

Amnesty har sendt rapporten til EU-kommisjonens president José Manuel Barroso og EUs justiskommissær Franco Frattini, og ber EU-kommisjonen, som skal overse at unionens regelverk blir fulgt, om å reagere overfor Hellas. Amnesty kritiserer samtidig EU-kommisjonen for ikke å ha gjort nok for å sikre at EU-avtalen om behandlingen av asylsøkere blir fulgt av de enkelte medlemsland. Resultatet er at asylsøkere blir fanget i et "beskyttelseslotteri", mens målet har vært å sikre en lik, rettferdig og effektiv behandlig av asylsøkere over hele EU.

I april i fjor vedtok kommisjonen en ny mekanisme for å kontrollere at EUs regelverk er i samsvar med menneskerettighetene. Den gang sa EU-president Barroso at han var fast bestemt på at "en kultur med fundamentale rettigheter skal låses inn i EUs lovgivning".

- Rapporten åpenbarer at EUs krav til andre nasjoner, f eks Tyrkia, krever en helt annen innsats for å rydde blant egne medlemsland. Visjoner og papir er ikke nok, sier Petter Eide.

Les hele rapporten her