- Sikkerhetsrådet må inn for å avverge blodbad i Burma

FNs sikkerhetsråd må snarest plassere en utsending i Burma for å forsøke å løse menneskerettighetskrisen og unngå voldshandlinger mot demonstrantene, mener Amnesty.
Publisert: 26. sep 2007, kl. 14:57 | Sist oppdatert: 25. Feb 2010, kl. 03:11

Massedemonstrasjonene i Burma de siste dagene er av samme skala som demonstrasjonene i 1988, da sikkerhetsstyrker brøt opp demokratiforkjempende demonstranter med vold og tusenvis døde. Ifølge Democratic Voice of Burma er fem munker drept under demonstrasjonene i dag.

- Risikoen for at massakren i 1988 skal gjenta seg er så stor at det internasjonale samfunnet har en plikt til å reagere raskt. De militære myndighetene i Burma må bli fortalt i klartekst at lignende voldshandlinger mot demonstrantene vil få alvorlige konsekvenser, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Han setter pris på at Storbritannias statsminister Gordon Brown i dag ba sikkerhetsrådet om å møtes for å diskutere tiltak mot Burma der en slik FN-utsending kan avverge en krise og legge press på myndighetene for å forbedre menneskerettighetssituasjonen i landet.

- Som fast sikkerhetsrådsmedlem og en nasjon med viktig politisk innflytelse over myndighetene i Burma, har Kina en spesielt viktig rolle å spille og er forpliktet til å benytte alle kanaler landet har for å avverge en krise. Det samme gjelder andre land med særskilt tilknytning til Burma, som Japan og India, sier Egenæs.

Amnesty International henstiller også FNs sikkerhetsråd om å sørge for at FN-utsendingen tar opp de omfattende menneskerettighetsproblemene i landet med myndighetene i Burma, blant annet husarresten til Aung San Suu Kyi og andre politiske fanger.

I en årrekke har Amnesty International dokumentert den redselsfulle menneskerettighetssituasjonen i Burma. Mer enn 1160 politiske fanger holdes under stadig verre fengselsforhold. Barnesoldater og tvangsarbeid er fortsatt utbredt. Bruk av tortur og annen nedverdigende og umenneskelig behandling er vanlig, særlig i varetekt og under forhør.

- Menneskerettighetene blir systematisk undertrykket og brutt i Burma. Demonstrantene utøver grunnleggende rettigheter som retten til å ytre sin protest mot mangelen på demokrati i landet på en fredelig måte. Burma er forpliktet under internasjonal rett til å respektere dette, sier Egenæs.

Les mer her

Les brevet til FNs sikkerhetsråd her