Undertrykkingen fortsetter i Burma

I Burma fortsetter militærregimet undertrykkingen. Minst 18 samvittighetsfanger Amnesty har aksjonert for sitter fortsatt fengslet, over fire måneder etter de store protestene i september 2007. Stadig nye aktivister fengsles med vage tiltaler.
Publisert: 5. Feb 2008, kl. 13:40 | Sist oppdatert: 25. Feb 2010, kl. 03:21

Amnesty har aksjonert for at myndighetene i Burma skal løslate Min Ze Ya, Paw U Tun, Ko Ko Gyi, Pyone Cho og minst 14 andre aktivister som ble arrestert i forbindelse med protester mot økte bensinpriser i august 2007. Disse 18 aktivistene sitter fremdeles fengslet i Insein-fengselet i Rangoon. Ti av dem er tiltalt for brudd på trykkeri- og forlagsloven, til tross for at Burmas øverste politisjef, Khin Yi, forsikret om at bare de som hadde vært involvert i brannstifting eller i besittelse av ulovlige våpen skulle tiltales. Amnesty International anser dem for å være samvittighetsfanger, og ber folk fortsette aksjonen.

– Engasjementet for Burma både i Norge og andre land i september 2007 var enormt. Det er viktig at vi fortsetter arbeidet for menneskerettigheter i Burma, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Fortsatt undertrykking

Militærregimet i Burma fortsetter å slå hardt ned på protester og krav om ytringsfrihet. Bare siden 1. november 2007 har 96 aktivister blitt arrestert, og over femten personer er dømt for protester. Regimet har lenge benyttet seg av vagt formulerte sikkerhetslover og streng sensur for å arrestere og dømme studentaktivister, politikere og andre som de hevder forsøker å skape ”uro”.

– Deler av lovverket i Burma er bygget opp med tanke på å forhindre uønskede ytringer og protester, sier Egenæs.

– Amnesty er svært bekymret for at myndighetene i Burma fortsetter med arrestasjoner av demonstranter og andre som benytter seg av ytringsfriheten.

De vagt formulerte sikkerhetslovene som skal rettferdiggjøre mange av arrestasjonene er så åpne for fortolkning at det er opp til myndighetene å vurdere hva som utgjør en sikkerhetsrisiko. Ytringsfriheten i Burma er blant annet begrenset av den såkalte trykkeri- og forlagsloven, som Amnesty lenge har vært kritisk til. Loven krever at alle bøker, blader, tidsskrifter, sangtekster og filmmanus må godkjennes av myndighetene før de gis ut. Straffen for å bryte loven er bøter og inntil syv års fengsel. Minst en av aktivistene som er dømt i det siste er dømt etter trykkeri- og forlagsloven.

Send appell for de 18 aktivistene her.