USA må løslate mindreårige fra Guantanamo

Amnesty International fordømmer USA for å holde mindreårige fanget ved Guantanamo-basen på Cuba og krever at barna umiddelbart flyttes fra basen. – Dette er motbydelig og klart i strid med grunnleggende menneskerettslige prinsipper, sier Petter Eide, generalsekretær i Amnesty International Norge. En anonym militær kilde ved basen har opplyst at blant de 660 fangene er 3 gutter mellom 13 og 15 år. En talsmann for det amerikanske militæret har bekreftet at mindreårige blir holdt ved den omstritte basen.
Publisert: 24. Apr 2003, kl. 15:46 | Sist oppdatert: 25. Feb 2010, kl. 02:31

- Det er sjokkerende og uholdbart at så unge mennesker i det hele tatt blir holdt på Guantanamo. Amnesty International krever at USA løslater barna, eller som siste utvei og hvis det finnes grunnlag for dette, tar ut tiltale mot de mindreårige fangene, sier Eide. - Uansett må de flyttes vekk fra basen på Cuba og de uakseptable forholdene der.

- Det er allerede kjent at mesteparten av fangene på basen holdes i svært små celler bortimot 24 timer i døgnet, og i følge rapporter får de kun trene 15 minutter to ganger i uka, da iført lenker. Amnesty tror at disse forholdene i seg selv kan defineres som grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling. At barn kan ha blitt utsatt for dette er selvfølgelig svært alvorlig, understreker generalsekretæren.

- Vi vet at det på basen finnes en seksjon med noe bedre forhold. Selv om muligheten for at barna holdes i denne seksjonen er til stede, brytes fortsatt internasjonal lov ved at fangene holdes på ubestemt tid og med uavklart fangestatus. USA holder fangene på Guantanamo i et rettslig vakuum ved å nekte dem krigsfangestatus, og heller ikke tillate de fengslede rettergang for en sivil domstol.

Det er altså ukjent hvor mange mindreårige som egentlig befinner seg ved basen. Barnekonvensjonen fastslår at barnets beste interesse alltid skal være den grunnleggende vurderingen i alle handlinger som angår barn, også barn mistenkt for alvorlige forbrytelser. Internasjonale standarder krever også at fengsling av barn alltid skal være siste utvei.

- USA og Somalia er de eneste medlemslandene i FN som ikke har ratifisert Barnekonvensjonen, men USA har skrevet under på den og er dermed forpliktet til ikke å handle på måter som virker mot konvensjonens hensikter og mål. USA bryter dette når de holder så unge mindreårige fengslet på Guantanamo, sier Petter Eide.