Velkommen til Japan

Mens tusenvis av utlendinger inviteres til Japan for å se VM i fotball, må en annen gruppe utlendinger tåle internering, mishandling og umiddelbar deportasjon. I en ny rapport fra Amnesty International dokumenterer organisajonen hvordan tusenvis av utlendinger hvert år utsettes for menneskerettighetsbrudd når de ankommer Japan.
Publisert: 4. jun 2002, kl. 08:34 | Sist oppdatert: 25. Feb 2010, kl. 02:21

"Velkommen til Japan" heter den nye rapporten fra Amnesty International som omhandler behandlingen av et stort antall utlendinger i Japan hvert år. Menneskene det gjelder kommer stort sett fra utviklingsland. De plukkes ut ved ankomst til Japan og sendes inn i et system som ofte har vist seg å innebære lang tids internering, mishandling, mangelfull juridisk og medisinsk støtte og krav om egenbetaling av utgifter. Vanligvis ender prosessen med depotering tilbake til hjemlandet uten en forsvarlig behandling av saken. Både asylsøkere og mennesker med gyldige reisedokumenter har blitt utsatt for denne behandlingen. Tilsynelatende er det utseende eller nasjonalitet som brukes som utvelgelseskriterium.

Enkelte anholdte har blitt holdt i vindusløse celler i flere uker uten på noe tidspunkt å se naturlig lys eller få noen form for mosjon. Mange har blitt utsatt for mishandling fra vakter leid inn fra private sikkerhetsselskaper, enten som straff for uønsket oppførsel eller for å tvinge den internerte til å betale for sin kost og losji i fengsel.

Utlendingsmyndighetene har gjennomført intervjuer uten nødvendige tolker. Enkelte har også blitt tvunget til å skrive under på dokumenter uten å vite hva de skrev under på. Det er eksempler på at asylsøkere ved å underskrive slike dokumenter har fraskrevet seg retten til å anke myndighetenes beslutning i sin sak.

- Denne behandlingen av utlendinger, enten de er asylsøkere eller besøkende, bryter med Japans internasjonale forpliktelser, sier Petter Eide, generalsekretær i Amnesty International Norge. - Mennesker avvises på bakgrunn av nasjonalitet ikke fordi man etter en grundig individuell gjennomgang har funnet at de ikke oppfyller kriteriene for asyl. Fotballfans fra for eksempel Tyrkia, Senegal, Nigeria og Tunisia hadde kanskje ikke sluppet ut av flyplassen dersom de ankom Japan i august istedenfor i slutten av mai.

Amnesty International oppfordrer japanske myndigheter til å etterleve sine internasjonale forpliktelser og ikke opprettholde det nåværende sytemet med ekspressbehandling av utlendinger som ønsker å slippe inn i landet. De må snarest få kontroll over de vaktene de leier inn til å overvåke interneringen og få slutt på mishandling. De internerte må få tilgang til juridisk bistand . De halvt hemmelige interneringssentrene må åpnes for uavhengig inspeksjon uten noen begrensninger.