Amnestypris til Liv Jessen - et svar på kritikken

Både Amnesty International Norge og Liv Jessen har fått mange positive tilbakemeldinger fra både enkeltpersoner og organisasjoner i forbindelse med prisutdelingen. Amnesty har imidlertid også fått kritikk fra blant andre RV og SU, som mener at Amnesty nå er med på å fremme en normalisering av prostitusjon.
Publisert: 20. sep 2004, kl. 16:22 | Sist oppdatert: 25. Feb 2010, kl. 02:41

Amnesty International Norge har tildelt Liv Jessen årets menneskerettighetspris for hennes mangeårige innsats for å sette prostituertes rettigheter på dagsorden.

Forsvaret av enkeltmenneskets rettigheter er grunnsteinen i alt Amnestys arbeid, uavhengig av om det er snakk om rett til ytringsfrihet og politisk deltagelse, frihet fra diskriminering, rett til beskyttelse mot tortur og mishandling eller andre grunnleggende menneskerettigheter.

Liv Jessen arbeider helt i tråd med Amnestys grunntanker for å fremme og forsvare menneskerettighetene til en marginalisert og utstøtt gruppe kvinner. Hun krever respekt for kvinnenes rettigheter, og vektlegger deres rett til deltagelse og medbestemmelse i beslutninger som angår deres liv. Hun har oppnådd mange viktige resultater i sitt arbeid, til tross for tidvis hard motstand fra mange ulike hold.

Både Amnesty International Norge og Liv Jessen har fått mange positive tilbakemeldinger fra både enkeltpersoner og organisasjoner i forbindelse med prisutdelingen. Amnesty har imidlertid også fått kritikk fra blant andre RV og SU, som mener at Amnesty nå er med på å fremme en normalisering av prostitusjon.

Amnesty er først og fremst opptatt av prostituerte kvinners behov for beskyttelse mot diskriminering og overgrep, uavhengig av hvilken legal status prostitusjon har. Enhver kvinne har krav på beskyttelse av grunnleggende menneskerettigheter, og rett til rehabilitering og kompensasjon når disse rettighetene brytes. Dette gjelder alle kvinner - uavhengig av deres yrke og deres sosiale status. Prostituerte kvinner blir ofte utsatt for samfunnets diskriminering, spesielt i møte med rettsapparatet, og er sårbare for stigmatisering, vold og misbruk. Kriminalisering av prostitusjon kan medføre at faren for overgrep øker. Vold og krenkelser blir tatt mindre alvorlig, kvinnen får høre at det er hennes eget ansvar, og overgriperen går fri.

Kvinner er utsatt for ulike former for kjønnsbasert diskriminering som i enkelte situasjoner begrenser kvinners muligheter til å ta utdanning og lønnet arbeid. Dermed innskrenkes også andre valgmuligheter. De færreste kvinner velger prostitusjon framfor mange andre og gode alternativer. Å motvirke kjønnsbasert diskriminering og å fremme kvinners økonomiske og sosiale rettigheter er derfor viktige virkemidler for å motvirke prostitusjon og den volden som er forbundet med den.

Handel med mennesker, som involverer anslagsvis rundt fire millioner mennesker og har en omsetning på mellom fem og sju miliarder US dollar i året, er under enhver omstendighet et brudd på grunnleggende menneskerettigheter. Kvinner som er utsatt for denne handelen er utsatt for en kriminell handling, i strid med internasjonal rett. Beskyttelsen av ofrenes menneskerettigheter må være fokus for ethvert tiltak for å bekjempe menneskehandel.

Amnesty samarbeider med mange forskjellige enkeltpersoner og organisasjoner, både i Stopp vold mot kvinner-kampanjen og i andre sammenhenger. Enhver form for samarbeid mellom organisasjoner forutsetter at det er mulig å definere felles mål og virkemidler, men må også bygge på en respekt for forskjeller i tilnærming og policy. Det er å håpe at dette også er en rettesnor som andre organisasjoner legger til grunn for samarbeid. Vi trenger sterke allianser for å sikre kvinner beskyttelse mot vold og overgrep

Les kritikken fra SU her

Les mer om Amnestyprisen til Liv Jessen her