Ber Stoltenberg spørre Medvedev om terrorisering av aktivister

Amnesty har bedt Stoltenberg ta opp den stadig forverrede menneskerettighetssituasjonen i Russland når president Medvedev kommer til Norge mandag. Det er spesielt det vanskelige arbeidklima for menneskerettighetsaktivister som Amnesty er bekymret for.
Publisert: 24. Apr 2010, kl. 09:28 | Sist oppdatert: 27. Apr 2010, kl. 13:18

Mandag denne uken møtte Amnestys generalsekretær John Peder Egenæs på statsministerens kontor (SMK) sammen med 15 andre organisasjoner til et forberedende møte i forkant av statsbesøket fra Russlands president Dmitri Medvedev mandag 26 - og tirsdag 27. april.

Amnesty International har i lang tid vært svært bekymret over utviklingen av menneskerettighetene i Russland. I forbindelse med statsbesøket har Amnesty bedt statsminister Jens Stoltenberg om å uttrykke sin bekymring over de mange begrensningene på ytrings- og forsamlingsfriheten i Russland.

Forverring i Murmansk

- De fleste organisasjonene som var tilstede hadde erfaring med at deres ansatte eller samarbeidspartnere har vært utsatt for trusler fra russiske myndigheter og at arbeidsklima var vanskeligere. Det har ført til et svakere sivilsamfunn, sier Egenæs.

Amnesty oppfordret statsministeren spesielt om å ta opp situasjonen for utsatte menneskerettighetsforkjempere, spesielt i Nord-Kaukasus ,og bedt ham om å ta opp drapene på journalisten Anna Politskovskaia og menneskerettighetsaktivisten Natalia Estemirova som begge jobbet i dette området.

Må etterforske drap
Helt spesifikt ber Amnesty om å anmode presidenten om å sikre en grundig og uavhengig etterforskning av disse drapene som bidrar til at de som har beordret, planlagt og utført drapene kan bli stilt til ansvar i en rettferdig rettsprosess.

- Russland har blitt dømt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen flere ganger for overgrep mot menneskerettighetsforkjempere. Myndighetene betaler boten til fornermede, men gjør ingen av de systemendringene som de også pålegges, sier Egenæs, og mener dette er symptomatisk for situasjonen.

Klar beskjed

En rekke ulike lobby og miljøorganisasjoner stilte på forberedelsesmøtet. Organisasjonene la ikke fram et felles krav, men analysen av menneskerettighets-situasjonen i Russland og faren aktivister var utsatt for var samsvarende.

- Vi hadde ikke koordinert et felles utspill, men det var påfallende å se hvor like erfaringer vi hadde. Dette gir et tydelig signal til Stoltenberg om at myndighetene må ta dette på alvor, sier Egenæs.

Amnesty har overlevert et notat til statsministerens kontor med krav om å ta opp flere bekymringspunkter om menneskerettighetssituasjonene i Russland med president Dmitri Medvedev når han kommer på offisielt statsbesøk i Norge mandag 26. og tirsdag 27. april. Les notatet fra Amnesty International her.