Bhopal-dom – for liten, for sen

En indisk domstol i byen Bhopal dømte i går syv tidlgere Union Carbide-ansatte til to års fengsel for uaktsomhet i gasslekkasjen som drepte tusenvis av mennesker i 1984.  Lovlig sent, mener Amnesty.
Publisert: 8. jun 2010, kl. 12:04 | Sist oppdatert: 9. jun 2010, kl. 16:25
- Dommen er historisk ettersom det er første gang noen har blitt tilskrevet noe ansvar i denne saken, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International.

Han mener likevel den burde kommet før.
- En slik dom 25 år etter katastrofen er lovlig sent. Utover at den selvfølgelig er symbolsk viktig, er dommen altfor liten til å ha noen slags betydning som oppreisning for ofrene, sier han.

Verdens verste
Bhopal-ulykken regnes for å være en av verdens verste industrikatastrofer og Amnesty har arbeidet på vegne av ofrene i mange år.

De syv personene er ventet å anke saken.

Union Carbide i USA og tidligere styreleder, Warren Anderson, ble tiltalt i 1987, men nekter å møte opp til en rettssak.

- Mens indiske statsborgere nå har blitt dømt etter en rettsprosess, klarer de utenlandske tiltalte å lure seg unna et rettferdig oppgjør med fortiden rett og slett ved å forbli utenlands. Dette er totalt uakseptabelt, sier Egenæs.

- USA må ta ansvar
Union Carbide i USA ble i 2001 kjøpt opp av The Dow Chemical Company. Overlevende og menneskerettighetsgrupper i Bhopal har siden prøvd å få Dow til å ta ansvar for de problemene som fortsatt råder etter katastrofen, men disse oppfordringene har ikke blitt tatt til følge.

- Som mange ganger før ser vi at komplekse selskapsstrukturer og det at internasjonale selskaper opererer på tvers av mange rettssystemer, gjør det ekstremt vanskelig å holde selskaper ansvarlig for de menneskerettighetsbruddene de begår. Styresmaktene i USA må her ta ansvar, avslutter Egenæs.

Les mer om Bhopal-katastrofen på Amnesty Internationals hjemmeside.