Egypt: - Frykter fortsatt militærmakt

Amnestys etterforsker i Egypt, Mohamed Lotfy, svarte VGs lesere direkte fra Kairo. Det er ett år siden demonstrantene veltet Mubarak, og fortsatt blir folket diskriminert og torturert.
Publisert: 25. Jan 2012, kl. 09:18 | Sist oppdatert: 26. Jan 2012, kl. 15:19
- Vi vet fortsatt ikke om militæret vil gi makta over til det nyvalgte parlamentet. Egyptere frykter at militæret vil fortsette å prøve og beholde både den økonomiske og politiske makten, skriver Lotfy.

Tortur og ydmykelse

Militæret bruker fortsatt tortur mot demonstrantene.

- Jeg holder på å samle nye beviser om dette. Militærets motiv ser ut til å være å ydmyke fangene, og å vise dem hvem som er sterkest og har mest makt, skriver Amnestys Egypt-etterforsker.

Kvinner som melder fra om seksuelle overgrep i forvaring har blitt torturert.

Undertrykkelse

Kopterne (kristne egyptere) blir fortsatt ikke behandlet likt når det kommer til å bygge kirker, sammenlignet med moskeer.

- Kirker og kirkesamfunn har blitt angrepet flere ganger over årene, og politiet har gjort svært lite for å beskytte dem fra slike angrep, skriver Lotfy.

Da militæret prøvde å spre demonstrantene under opprøret i oktober 2011, ble 27 drept. De ble kjørt over av pansrede bilder og skutt med skarp ammunisjon.

Amnesty er bekymret for at myndighetene ikke er troverdige i beskyttelsen av de reiligiøse minoritetene i Egypt.

Fremdeles dødsstraff og diskriminering

- Det er fortsatt ingen ny grunnlov, så vi må vente og se om det nye parlamentet vil utarbeide en grunnlov som baserer seg på ikke-diskriminering, skriver Lotfy.

Amnesty har spurt hvert parti i det nye parlamentet om de vil jobbe for respekt for menneskerettighetene.

De to islamistiske partiene som har majoriteten i det nye parlamentet har så langt nektet å svare, og mange andre partier har nektet å forplikte seg til å bekjempe kjønnsdiskriminering.

- Dessverre har de fleste av partiene også nektet å si at de vil jobbe for å avskaffe dødsstraffen.

- Det er svært viktig at den nye grunnloven beskytter kvinners rettigheter og ikke-diskriminering mot koptere og andre minoriteter. Grunnloven må garantere politiske, økonomiske og sosiale rettigheter, skriver Lotfy.


Mohamed Lofty:
  • Har jobbet som etterforsker i Amnesty i fem år.
  • Han var i Egypt fra januar til mai i fjor, altså under hele opprøret.
  • Nå befinner han seg i Kairo.
  • Han er tett på urettferdigheten som pågår i landet, og følger menneskene som krenkes.