Ett år siden opprøret: Grov tortur i Libya

På ettårsdagen for oppstanden mot Gaddafi-regimet, hærjer væpnede militsgrupper flere steder i landet. Det svekker håpet om et nytt Libya.
Publisert: 16. Feb 2012, kl. 08:00 | Sist oppdatert: 22. Feb 2012, kl. 13:28
I januar og tidlig februar 2011 besøkte Amnesty International og Donatella Rovera, Amnestys kriseetterforsker, elleve interneringssentre i sentral- og vest-Libya. Sentrene brukes av militsgrupper.

- For ett år siden risikerte libyerne livet for å kreve rettferdighet. I dag blir håpet deres satt på spill av lovløse væpnede militser som tråkker på menneskerettighetene med sin straffefrihet, sier Donatella Rovera.

Hun forteller videre at væpna militsgrupper i Libya er ute av kontroll, og at straffefriheten de nyter oppmuntrer til ytterligere overgrep og opprettholder ustabilitet og usikkerhet.

Mennesker har blitt urettmessig anholdt og torturert – noen til døde.

Alvorlige overgrep

Amnestys ferske rapport Militias threaten hopes for new Libya, dokumenterer at militser har begått utbredte og alvorlige overgrep mot mistenkte Gaddafi-tilhengere.

På ti av interneringssentrene Amnesty besøkte, fortalte fanger at de hadde blitt torturert eller mishandlet, og viste Amnesty skader etter nylige overgrep. Flere fanger sa at de hadde tilstått for å ha begått voldtekt, drap og andre forbrytelser de ikke hadde begått for å få slutt på torturen.

- Den eneste måten å bryte med denne fastlåste overgrepspraksisen på, er å sikre at ingen er hevet over loven, og at overgrepene blir gransket, mener Amnestys kriseetterforsker Donatella Rovera.

”Vi dreper dem”

Minst tolv fanger, holdt av militser, har dødd etter å ha blitt torturert siden september. Likene deres var dekket av blåmerker, sår og kutt. Noen hadde fått neglene sine dratt av.

Andre fanger har fortalt Amnesty at de har blitt holdt i forvridde stillinger, og slått i timevis med pisker, kabler, plastikkslanger, metallenker og trekjepper. Torturen skal ha forekommet i og rundt byene Tripoli, Gharyan, Misratah, Sirte og Zawiya. De fortalte at de hadde blitt gitt elektrisk sjokk med strømførende ledninger og elektrosjokkvåpen.

På interneringssentrene i Misratah, observerte Amnesty væpnede militser som slo og truet fanger som skulle løslates.

En eldre fange fra Tawargha satt sammenkrøket mot veggen og skrek, samtidig som han ble sparket og truet av et militsmedlem – som fortalte Amnesty at ”de fra Tawargha vil ikke bli løslatt, eller så dreper vi dem”.

Blir ikke etterforsket

I et avhørssenter i Misratah og Tripoli, fant Amnesty fanger som avhørsledere hadde prøvd å skjule. De hadde blitt alvorlig torturert, en så alvorlig at han nesten ikke kunne røre seg eller snakke.

Ikke en eneste etterforskning er satt i gang i saker som omhandler tortur. Selv ikke i saker der fanger har dødd etter å ha blitt torturert i hovedkvarteret til militsene, som formelt eller uformelt er knyttet til de sentrale myndighetene.

- Militser som tidligere har begått overgrep mot fanger skal simpelthen ikke ha tillatelse til å anholde noen. Og alle fangene bør umiddelbart overflyttes til autoriserte interneringssentre under kontroll av Det nasjonale overgangsrådet, mener Donatella Rovera.

Henrettelser

Det er heller ikke satt i gang granskninger på alvorlige overgrep som utenomrettslige henrettelser av fanger, og andre krigsforbrytelser. Dette inkluderer drapet på rundt 65 mennesker som ble funnet døde 23. oktober på et hotell i Sirte. Hotellet var en base for motstandskjempere fra Misratah.

Amnesty International har videomateriell av militsmedlemmer som slår og truer med å drepe 29 mennesker som er i varetekt. På videoen sier en av militsmedlemmene ”ta dem alle og drep dem”.

Likene til disse menneskene var blant de som ble funnet tre dager senere på hotellet, mange med hendene knyttet bak ryggen og skutt i hodet.

Tolererer overgrepene

Milits fra Misratah fordrev hele befolkningen i Tawargha, omkring 30 000 mennesker, og plyndret og brente hjemmene deres. Dette gjorde de for å hevne seg på noen som var anklaget for å ha gått forbrytelser under konflikten.

Tusenvis av medlemmer i Mashashya-stammen ble også tvunget ut av landsbyen sin av militser fra Zintan.

Myndighetene i Libya har så langt ikke gått til aksjon mot militsene, og ingenting er gjort for å få befolkningene returnert til hjemmene sine.

- Straffefriheten som er gitt til militsene sender ut et signal om at slike overgrep er tolerert, og bidrar til å gjøre slik praksis akseptert. De som er ansvarlig for overgrepene må bli stilt til ansvar for det de har gjort, og bli fjernet fra posisjonene som tillater dem å gjenta overgrepene, sier Donatella Rovera.

Hun mener at det er viktig at myndighetene i Libya viser at de vil lukke kapittelet med flere tiår av systematiske krenkelser, og etterforske all tidligere og nåværende overgrep.
- De må også rettsforfølge de ansvarlige på alle punkter i samsvar med internasjonal lov.



Bli med på aksjon!

Send en epost, faks eller et brev til den libyske ambassaden i Sverige. Krev at overgrepene mot sivilbefolkningen stanses og at gjerningsmennene blir etterforsket og stilt for retten!

Bruk gjerne tekstforslaget nedenfor og send det til [email protected] eller via faks på (+46) 8 10 43 80.


Dear Ambassador,

I am writing to express my concern about ongoing human rights violations committed by armed militias in Libya.

I call on the Libyan authorities to rein in the armed militias, including to:
- Investigate and bring to justice militia members responsible for human rights abuses, including arbitrary detention, torture, extra-judicial killings, the forcible displacement of the Tawargha, the Mashashiya and other communities and other human rights abuses.

- Take effective action to stop the repetition of such abuses

- Ensure that communities displaced by the militias, such as the Tawarghas are able to return to their homes and are given adequate assistance to rebuild their lives, including compensation and assistance in reconstruction.

Yours sincerely,