Etterlengtet hyllest av Nora Sveaass

- Vi torturofre i Norge har ventet lenge på at Nora skulle få en sånn pris, sa iranske Ali Saki til en tydelig rørt prisvinner under utdelingen av årets Amnestypris.
Publisert: 9. des 2009, kl. 17:36 | Sist oppdatert: 23. Mai 2023, kl. 15:15

Ali Saki er en av hundrevis av mennesker som Nora Sveaass har behandlet for psykiske lidelser etter å ha vært utsatt for tortur og vold. Saki fikk ryggen ødelagt av torturister i Iran på 80-tallet. Det var også på et rehabiliteringssenter etter en ryggoperasjon at han fikk nyheten om hvem som var vinneren av Amnestyprisen 2009.

- Wow! Jeg ble så glad, sa han og fortsatte:

- Det tar kort tid for en torturist å ødelegge et menneske, men det tar mye lenger tid å bygge det opp igjen. Nora bygger oss opp igjen.

Ydmyk prisvinner

Da fungerende styreleder i Amnesty Gustav Haver ringte Sveaass for å gratulere henne med prisen, skal hun ha svart at hun er usikker på om arbeidet hennes gjør noen stor forskjell. Juryen er imidlertid ikke i tvil:

Hun har bidratt til å synliggjøre at overgrepene ikke avsluttes ved et rettsoppgjør, men at de fysiske og psykiske ettervirkningene vil prege torturoverlevende og deres familier for resten av livet. Ved å dokumentere behovet for langsiktig behandling og oppfølging har hun bidratt til at det er etablert et tilpasset behandlingstilbud i Norge for overlevende etter mishandling og tortur.

Stor inspirasjon

- Du har gjort en stor forskjell for mange enkeltmennesker og du har bidratt til at det offentlige nå erkjenner at torturofre trenger behandling og oppfølging, insisterte Haver og mente prisvinneren var altfor beskjeden.

- I en tid hvor flyktning- og asyldebatten dreier seg mest om begrensning og hjemsending, er det spesielt behov for deg for de som kommer hit, fortsatte Haver og la til at Sveaass også er en stor inspirasjon for menneskerettighetsmiljøet både nasjonalt og internasjonalt.

Prisvinneren selv var tydelig rørt under hele seremonien. Hun brukte mye av talen på å takke Amnesty for det hun mente er tydelig, nakent og uredd arbeid mot tortur både i Norge og internasjonalt, blant annet gjennom skyggerapportene Amnesty leverer til FNs torturkomite, der hun selv sitter.

Styrke fra de overlevende

Sveaass har brukt mesteparten av sitt voksne liv i kampen mot tortur, som behandler, forsker, skribent, veileder og aktivist. Nøkkelen til å overleve med all den triste informasjonen år etter år finner hun hos de samme menneskene som forteller henne den.

- Jeg ser mye lidelse og smerte, men også styrke, livsgnist og vilje til å overleve hos de jeg møter, sa hun og la til at prisen gjorde henne begeistret, rørt og oppmuntret til å fortsette arbeidet.

- For jeg har ikke tenkt å gi meg på lenge enda.

Nåværende og tidlige kollegaer, blant annet Frode Nilsen, tidligere norsk ambassadør i Chile på slutten av 70-tallet, takket Sveaass for sin nitidige kamp og dype engasjement for torturofre.

I tillegg til Amnestyprisens statuett og flere blomsterbuketter, fikk prisvinneren med seg en hengekøye med oppfordring om å også hvile litt innimellom.

Tor Øystein Hansen og Une Lange Buer i duoen You Wish satte stemningen med myke, men følelsesladde toner under prisutdelingen.