FN må dokumentere volden i Syria

Kofi Annans team til Syria må også rapportere om menneskerettighetsbrudd og overgrep.
Publisert: 23. Mar 2012, kl. 14:20 | Sist oppdatert: 26. Mar 2012, kl. 11:28
Amnesty International er klar på følgende: Enhver FN-utsending til Syria som har som formål å få slutt på volden i Syria, må også se det som en del av sin oppgave å rapportere om brudd på menneskerettighetene og overgrepene, samt forbrytelser mot menneskeheten.

Amnesty understreker dette etter at FNs sikkerhetsråd godkjente en «sekspunktsplan» foreslått av Kofi Annan, spesialutsending til Syria for FN og Den arabiske liga.

- Dersom Syrias regjeringen samvittighetsfullt gjennomfører sekspunktsplanen, ville dette bety en sterk forbedring av menneskerettighetene i Syria, sier Jose Luis Diaz, Amnesty Internationals representant ved FN-kontoret i New York.

– Men det syriske regjeringens mål gjennom den ett år lange oppstanden har tilsynelatende vært å knuse all opposisjon, uansett omfanget av tapte liv og ære. Denne planen vil kreve en helt annen måte å nærme seg konflikten på, understreker Diaz.

Viktig med MR-deltagere

Amnesty International anmoder Kofi Annan, FNs sikkerhetsråd og Den arabiske liga om å sikre at enhver FN-utsending til Syria består av menneskerettighetobservatører som kan videreformidle viktig informasjon til etterforskere. Dette gjelder også den uavhengige internasjonale granskningskommisjonen for Irak.

- Det er av stor betydning at menneskerettighetsobservatører blir en del av gruppen slik at de kan rapportere om og dokumentere forbrytelsene der de skjer, sier Jose Luis Diaz.

Den syriske regjeringen har hele tiden nektet menneskerettighetsetterforskere adgang til landet. Dette gjelder både representanter fra internasjonale organisasjoner og fra granskingskommisjonen. FNs utsendiger gir mulighet til å rette på dette.

Ofre og vitner må beskyttes

Det ventes at FNs menneskerettighetsråd vil utvide mandatet til granskningskommisjonen til september. Granskningskommisjonen har bekreftet Amnesty Internationals dokumentasjon om at forbrytelser mot menneskeheten finner sted i Syria

Amnesty International mener det er svært viktig at internasjonale overvåkere får dokumentere forbrytelser i henhold til internasjonal rett, slik at overgripere for fremtiden kan stilles til ansvar for sine handlinger.

For å kunne stille overgripere til ansvar, må overgrepene ha vært gjenstand for granskning enten av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) eller av nasjonale myndigheter. Amnesty International har bedt om at straffedomstolen gransker overgrepene, og at granskningen kan muliggjøre en rettferdig rettergang uten anvendelse av dødsstraff.

Organisasjonen mener også at man må bli enige om effektive tiltak som kan beskytte ofre, vitner og enhver som samarbeider med overvåkerne.









SEKSPUNKTSPLANEN

21. mars kom FNs sikkerhetsråd endelig med en felles uttalelse hvor de krevde en slutt på voldsbruken i Syria. I uttalelsen sier Sikkerhetsrådet at ytterligere tiltak må til hvis Syria ikke innen rimelig tid retter seg etter fredsplanen som toppdiplomaten Kofi Annan har lagt fram. Denne fredsplanen er også kjent som "sekspunktsplanen".

Amnesty har identifisert flere problemstillinger i forbindelse med den syriske regjerings forpliktelser til planen:

  • Amnesty Interntional har pekt på at mange av forpliktelsene i «sekspunktsplanen» er identiske med dem den syriske regjeringen ble enige med Den arabiske liga om i 2011. Observatører fra Den arabiske liga konkluderte med at Syrias myndigheter ikke hadde etterlevd disse forpliktelsene i særlig grad.
  • Et viktig punkt i det FN-godkjente forslaget er anmodningen om at Syrias myndigheter skal «intensivere løslatelsen av tilfeldig arresterte personer», men det er uklart hvem som skal overvåke slike løslatelser.
  • Obervatører fra Den arabiske liga var pålagt oppgaven med å «kontrollere løslatelsen av arresterte personer i den aktuelle situasjonen». Lederen for observatørene uttalte at de kunne bekrefte at to tredjedeler av de 7.604 internerte som syriske myndigheter sa var internert, var løslatt.
  • Rapporter fra troverdige kilder indikerer imidlertid at mange internerte var blitt holdt unna observtørene og at mange tusen fortsatt forble i fangenskap. Lokale menneskerettighetsforkjempere har navnene på over 18.000 mennesker som fremdeles holdes innesperret, og de hevder at dette er under halvparten av det virkelige antallet fanger.
  • Ifølge sekspunktsplanen forventes det at regjeringen «øyeblikkelig skal stanse troppeforflytningene mot befolkede områder og bruken av tunge våpen der, og begynne tilbaketrekningen av militær konsentrasjon i og rundt befolkede områder».
  • Overvåkere fra Den arabiske liga har gjort et forsøk på å kontrollere tilbaketrekningen av «alle militære elementer» fra byer og boligområder". Det har imidlertid vært mange troverdige rapporter om at det står armerte kjøretøyer i boligområdene, at de blir gjemt unna i smågater og smug eller malt hvite for å skjule at det er militære kjøretøyer.
  • Amnesty International har mottatt navnene på over 7.200 personer som ifølge rapporter er drept i forbindelse med protestene og oppstanden i løpet av det siste året.