Hjerteplakater blir Amnesty-blikkfang på Øya

Ni plakater blåst opp i to meters høyde skal fortelle publikummet på Øyafestivalen at å elske den man vil er en menneskerett.
Publisert: 6. aug 2012, kl. 16:10 | Sist oppdatert: 7. aug 2012, kl. 10:49

Menneskehud og punkterte hjerter er noe av det Øya-publikumet får se denne uken.

Amnesty på Øya

- Det er viktig for oss også å være visuelt til stede på Øya-festivalen. Plakater er et sterkt uttrykk som lett får fram budskap. Dessuten er kult at unge kreative folk får sette sitt uttrykk på "Å elske er en menneskerett"-problematikken, sier Tonje Kaada, aksjonsrådgiver i Amnesty.

I år er Amnesty Øyafestivalens humanitære samarbeidspartner, og i samarbeidet står kjærlighet i sentrum. Dette temaet er også en del av årets TV-aksjon, som går til Amnesty søndag 21.oktober 2012.

Amnestys akjsonsrådgiver tror Øya-publikummet definitivt vil få med seg vinnerne i plakatdugnaden.

Plakatene blåses opp i to meters høyde og plasseres rundt om på festivalområdet, klare til å tåle festivalvær- og vind.

De ni vinnerplakatene er laget av:

  • Christian Ruud
  • Eduardo C. Beer-Svendsen
  • Fredrikka Mei Huang Stoyva
  • Kim Holm
  • Torill Gaarder
  • Kristina Farstad Bjerkek
  • Steinar Zahl
  • Anna Karenina Anda Barron og Christer Andersson

- Må være et blikkfang

Plakatdugnaden er et ledd i Amnestys sommerkampanje "Å elske er en menneskerett".

Juryen som har måtte vrake og velge blant 63 innsendte bidrag, har bestått av:

  • Are Kleivan, grafisk designer
  • Julie Forchhammer fra Øya-festivalen
  • programleder i P3 Christine Dancke
  • kunstner og musiker Nils Bech
  • illustratør Esra Røyse
  • Amnestys Tonje Kaada

Jurymedlem Are Kleivan som er grafisk designer for Øyafestivalen har arbeidet med plakater i over 20 år. Han har også laget og arrangert

plakatutstillinger i flere år, og har en klar formening om hva som gjør en god plakat.

- Hvordan vil du beskrive en god plakat?

- Et tydelig blikkfang er viktig. Budskapet bør komme fram gjennom så få virkemidler som mulig. Folk som passerer en plakat på gaten bruker lite tid på den. I forbindelse med Øya og Amnestys "Å elske er en menneskerett"-kampanje så vi etter folk som hadde illustrert dette tydelig, men også plakater som var litt annerledes eller som fikk deg til å stoppe litt opp, sier Kleivan.

Han kjente ikke til noen av vinnerne fra før, men synes nivået var jevnt og godt.

- Dere valgte ut åtte vinnere, var det noen fellesnevner for plakatene?

- Ja, de var enkle i formidlingen av budskapet. Det er det vanskelige med å lage en god plakat. Man tenker for mye, sier Kleivan.

Menneskehud og effektiv kommunikasjon

- Hva synes du om nivået?

- Det var gøy å se at såpass mange deltok. Særlig plakaten til Christian Ruud, som er en illustrasjon av menneskehud som danner et hjerte, imponerte meg. Den var effektiv.

Han trekker fram nok en vinner blant de åtte plakatene:

- En annen plakat viser et lydsignal ut av et hjerte, lagt på siden. Den var det litt "rop det ut" over. Den ga en aktivistfølelse, en klassisk protestplakat. Den var estetisk, og enkel i formen. Det er viktig, sier Kleivan.

Stor interesse

Til sammen fikk Amnesty inn mer enn 60 plakater fra hele Norge.

Se de mange bidragene til Amnestys plakatdugnad på facebook her!

Det kan hende de åtte heldige vinnerne av plakatkonkurransen i tillegg til å bli vist på årets Øya-festival også vil få mer hederlig omtale. Vinnerplakatene kan også bli brukt framover som del av TV-aksjonens søkelys på homofile, lesbiske, bifile og transpersoners rettigheter.

Men det er ikke bare på Øya-festivalen Amnesty har trådt til for at det å elske den man vil, er en menneskerett. Amnesty har også vært til stede på Skeive Dager, Bergenfest og vil være på Fjordfesten i Sandefjord.

Les mer om hvordan Amnesty i sommer sprer kjærlighet på festivaler.

I tillegg har mennesker i hele landet sendt inn egenlagede hjerter til Amnestys hjertebank- som så blir sendt til utsatte Prider i Europa.

Se hjertet ditt i vår digitale "Hjertebank" på facebook.

Nødvendig aksjon!

Dessverre er diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering og kjønnsidentitet et stort problem i mange deler av verden. I enkelte land i Europa er det straffbart å snakke positivt om homofili. Andre steder får du ikke jobb eller bolig om du er homofil eller lesbisk. Noen steder i verden kan du til og med dømmes til fengsel, eller i verste fall til døden for å elske en av samme kjønn. Derfor aksjonerer Amnesty International og Øya-festivalen denne sommeren for at alle mennesker skal kunne få vise hvem de elsker og være den de er.

Kriminelt i 70 land

  • Jean-Claude Mbede fra Kamerun ble i 2011 dømt til tre og et halvt års fengsel for å ha sendt en tekstmelding til en venn. I Uganda er det lagt fram et lovforslag som vil straffe homofili med døden, mens både Sudan og Saudi-Arabia har innført dødsstraff for homofili.
  • I St. Petersburg og flere andre russiske regioner er det vedtatt lover som forbyr positiv omtale av homofili overfor mindreårige. Et tilsvarende lovforslag er fremmet for parlamentet i Ukraina. I Litauen diskuterer parlamentet en grunnlovsendring som utelukker andre familieformer enn ekteskap mellom kvinne og mann. Et tilsvarende lovforslag er allerede vedtatt i Ungarn.
  • I både Serbia, Litauen, Ukraina og flere andre europeiske land blir Priden, den årlige markeringen for LHBT-rettigheter, møtt med voldelige motdemonstrasjoner.

    AKSJON: Send brev til Kameruns president og krev at Jean-Claude Mbedes dom oppheves!

PLAKATDUGNADEN:

  • Amnesty og Øyafestivalen har invitert alle designere, illustratører, fotografer, studenter, ADer, tekstforfattere, kunstnere og andre kreative sjeler på plakatdugnad.
  • Oppfordringen har vært å spre kjærlighet i form av et plakatdesign.
  • Plakatdugnaden er en del av Amnestys sommeraksjon for lesbiske, homofile, bifile og transpersoners rettigheter med kampanjen “Å elske er en menneskerett”.
  • Kampanjen setter fokus på at alle mennesker skal ha rett til å være den man er og til å elske den man vil, uten noen form for diskriminering.
  • Dette temaet er også en del av årets TV-aksjon, som går til Amnesty søndag 21.oktober 2012.
  • Plakatene trykkes og stilles ut på Øyafestivalen i Oslo 7. – 11. august 2012.

Vil du ha daglige nyheter om menneskerettigheter? Følg oss på Facebook.

OG VINNERNE ER...

Les mer på amnesty.no