Japan: to henrettet ved henging

I morgentimene torsdag ble to japanske innsatte hengt. Nå frykter Amnesty International en ny bølge av henrettelser i Japan. 
Publisert: 28. sep 2012, kl. 07:58 | Sist oppdatert: 8. okt 2012, kl. 15:58
Sachiko Eto (65) og Yukinori Matsuda (39) ble begge henrettet torsdag morgen, henholdsvis ved forvaringsanstaltene Sendai og Fukuoka i Japan. Eto er den første kvinnen som har blitt henrettet i Japan siden 1997.

- Henrettelsene av Matsuda og Eto er overlagte og kaldblodige drap gjennomført av japanske myndigheter, sier Roseann Rife, direktør for Amnesty Øst-Asia.
I skrivende stund sitter det 131 dødsdømte fanger i japanske fengsler. Amnesty International regner nå alle disse for å være i umiddelbar fare for å bli henrettet.
Gjør narr av løftet om offentlig debatt
Makoto Taki, den japanske justisministeren, er tilhenger av dødsstraff og har godkjent fire henrettelser i løpet av de fire månedene han har sittet som minister.
Kort tid etter Taki ble innsatt som ny minster meldte Amnesty om henrettelsene av Junya Hattori (40) og Kyozo Matsumura (31). Henrettelsene i går ble gjennomført til tross for at det regjerende partiet, Det demokratiske parti, har lovet å ha en nasjonal debatt om bruken av dødsstraff i Japan.

- De siste henrettelsene gjør narr av det demokratiske partiets løfter om å starte en nasjonal debatt om avskaffelse av dødsstraff. Denne debatten må finne sted og regjeringen burde stanse alle fremtidige henrettelser, fortsetter Rife.

Protester mot bruken av dødsstraff ble avholdt torsdag kveld utenfor justisdepartementet i Tokyo.
Henrettes i hemmelighet

Henrettelser i Japan skjer vanligvis ved henging, og er som oftest utført i hemmelighet.
Fangene får beskjed kun få timer før henrettelsene skal finne sted. Av og til får de ikke beskjed i det hele tatt.
Familiene får vanligvis beskjed først etter at henrettelsene har funnet sted.

Urovekkende utvikling
Så langt i 2012 har syv innsatte har blitt henrettet i Japan. Ingen ble henrettet i 2011.
I Amnesty Internationals årlige dødsstraffrapport, som ble publisert i mars 2012, ble Japan rost for å ikke ha fullbyrdet noen dødsdommer i 2011.
Noen få dager senere ble tre fanger henrettet. Amnesty International er imot dødsstraff i alle tilfeller, uavhengig av forbrytelsens art, skyldspørsmål eller den metoden som brukes av staten til å gjennomføre henrettelsen.
Dødsstraff er brudd på retten til liv og er den ultimate grusomme, umenneskelig og nedverdigende straff.


FAKTA:
  • Tidligere i år publiserte Amnesty International sin årlige dødsstraff-rapport og skrev om den positive utviklingen i Japan, som ikke hadde henrettet på nesten to år. Denne positive utviklingen ble dessverre brutalt brutt i mars.
  • Den 17. juli startet Amnesty International en hastekampanje rettet mot den japanske justisministeren for å stoppe han fra å signere flere henrettelser, samt å innføre en midlertidig stans av henrettelser med sikte på full avskaffelse av dødsstraff.
  • Amnesty International sendte også et åpent brev i juni i år til spesialkomiteen for den lovgivende forsamlingen, som vurderer reformer i det japanske rettssystemet.
  • Brevet oppfordret til regjeringen til å reformere eller avskaffe Japans "daiyo kangoku"-fengselssystem, samt innføre elektroniske registreringer av hele avhørsprosessen.
  • Amnesty International mener slike reformer må til for å forhindre menneskerettighetsbrudd innenfor rettssystemet, herunder muligheten for justismord i dødsstraffsaker.
  • Under "daiyo kangoku"-systemet kan politiet anholde og avhøre mistenkte for opp til 23 dager med begrenset tilgang til en advokat. Advokater tillates ikke under avhør.
  • Amnesty International mener at dette systemet blir rutinemessig brukt til å få "tilståelser" gjennom tortur eller annen mishandling som slag, trusler og ydmykelser, søvnmangel og lange perioder med avhør uten pauser.