Jemen i fritt fall

Jemens myndigheter ofrer sine egne innbyggeres menneskerettigheter under press fra USA og Saudi-Arabia for å bekjempe al-Qaida og andre opprørsstyrker, viser en ny Amnesty-rapport.
Publisert: 26. aug 2010, kl. 11:38 | Sist oppdatert: 24. Jan 2012, kl. 12:54
- Respekten for menneskerettene i Jemen viste på 90-tallet en positiv utvikling. I kampen mot trusler fra al-Qaida, Huthi-opprørere i nord og separatister som krever løsrivelse i sør har vi de siste årene sett en nedadgående voldsspiral, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International.
Han fortsetter: - Myndighetene i Jemen bruker, etter direkte eller indirekte press fra USA på den ene siden og Saudi-Arabia på den andre, nasjonal sikkerhet som en unnskyldning for å bekjempe opposisjon og kneble all kritikk.
Jemen i fritt fall
Amnesty-rapporten Yemen: Cracking down Under Pressure, som ble lansert på tirsdag, dokumenterer en lang liste av menneskerettighetsbrudd; bl.a. utenomrettslige henrettelser av folk som er anklaget for å ha forbindelser til al-Qaida og opprørsgrupper i sør, tilfeldige arrestasjoner, tortur og urettferdige retterganger i spesialdomstoler. Journalister, menneskerettighetsaktivister og regjeringskritikere blir angrepet, og noen er blitt gjenstand for tvungen forsvinning og har vært forsvunnet i uker og måneder. Bak en god del av disse overgrepene står uetterrettelige sikkerhetsstyrker som rapporterer direkte til president Ali Abdullah Saleh.
- Dette er brudd på internasjonal lov. Myndighetene i Jemen må sette en rask stopper for disse overgrepene, samt stille de ansvarlige for angrep mot sivilbefolkningen til ansvar, sier Egenæs.
- Ivaretagelse av menneskerettighetene må stå sentralt i alle tiltak som iverksettes for å bekjempe terror i Jemen. Vi kan ikke godta den trenden som nå har fått utvikle seg i kampen mot terror.
Med døden til følge
I 2009 var det en merkbar økning av dødsdommer i rettssaker som gjaldt forbindelser til al-Qaida eller til væpnede Huthigrupper. Minst 34 personer med forbindelser til væpnede Huthigrupper ble dømt til døden.
Siden 2009 er minst 113 personer drept av sikkerhetsstyrkene i forbindelse med operasjoner som myndighetene beskriver som angrep på ”terrorister”. Slike angrep har siden desember 2009 blitt hyppigere. I noen tilfeller har sikkerhetsstyrker drept mistenkte momentant uten engang å forsøke å arrestere dem.
Den 17. desember 2009 ble minst 41 personer drept, 21 av dem var barn og 14 kvinner. Dette skjedde da landsbyen deres i al-Majalah i det sørlige området Abyan ble truffet av raketter. Det er uklart om USA spilte en rolle i dette angrepet, hvor krysserrakettene som ble brukt, skal ha inneholdt klasevåpen.
Egne terrordomstoler
I 1999 opprettet man en spesialdomstol for straffesaker (SCC) for å bekjempe terror i Jemen. Dens mandatområde ble utvidet i 2004, og i 2009 etablerte man ytterligere tre spesialdomstoler. SCC har vært benyttet for å dømme for eksempel journalister som har dekket konflikten i Sadah og Southern Movements klagemål. Mange hundre er blitt dømt av disse spesialdomstolene, og myndighetene benytter dem mot en rekke mennesker som de mener skader regjeringen med sine handlinger.
Spesialdomstolen for presse og publikasjoner (SPPC) ble opprettet i mai 2009, og det er en alminnelig oppfatning at den ble opprettet for å undertrykke ikke-voldelig opposisjon og kritisk presse.
Enkeltskjebner
Qassem Askar Jubran, en tidligere diplomat, og Fadi Ba’oom, en politisk aktivist, ble arrestert i april 2009. De ble siktet for å ”skade republikkens uavhengighet” og ”Jemens harmoni” og for å organisere protester til støtte for separatistene i sør. I mars 2010 ble de dømt til fem års fengsel, men er senere løslatt. Qassems bror, Salah Askar Jubran, hevdet overfor Amnesty at alt myndighetene hadde på ham var hans involvering i separatistbevegelsen, hans artikler i avisen al-Ayyam og deltagelse i møter.
Anissa Uthman, en journalist som arbeidet for avisen al-Wassat, var en av de mange journalistene og redaktørene som er blitt dømt av SPPC. I januar 2010 ble hun dømt in absentia til tre måneders fengsel for å ha ærekrenket president Saleh. Ifølge meldinger ble hun stilt for retten fordi hun hadde skrevet kritiske artikler om arrestasjon og fengsling av menneskerettighetsaktivister.


Les også:

Hele rapporten: Yemen: Cracking down Under Pressure

Washington Post 24. august: CIA: al-Qaida i Jemen er USAs største trussel

USA brukte klasevåpen i Jemen? (om rakettangrep mot Abyan 9. desember 2009)

Aftenposten: Glemt konflikt på den arabiske halvøy (om Saudi-Arabias bombing av sivile mål i nord-Jemen)