Kina: Skyldig til det motsatte er bevist

Vitner forteller om barbariske torturmetoder i kinesiske fengsler. Den mistenkte må selv bevise at han eller hun er uskyldig.
Publisert: 27. Mar 2012, kl. 16:18 | Sist oppdatert: 14. des 2015, kl. 14:32
Den årlige Amnesty-rapporten om dødsstraff og henrettelser viser dermed liten endring i Kina.

- Kina er så mektig og viktig for verden og verdensøkonomien at det er vanskelig å true dem til en bedre menneskerettspolitikk, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty i Norge.
Holder tall hemmelig
Egenæs påpeker likevel at kinesiske myndigheter tradisjonelt ikke er villig til å gi etter for internasjonalt press, selv ikke da de hadde mindre makt og innflytelse.
Minst 20 land gjennomførte henrettelser i 2011, det er tre færre enn året før, det viser den årlige Amnesty-rapporten.

Amnesty kan ikke verifisere tall fra Kina, men det er rimelig å anta at antall dødsstraffer her alene overgår totalen i verdenssammenheng.
Kinesiske myndigheter fortsetter med hemmelighold av sin henrettelses-praksis, men hevder at tallene har gått betydelig ned etter at bruken av dødsstraff ble strammet inn i 2007.
Endrer paragrafer
Myndighetene viser til at 13 kriminelle handlinger ble fjernet fra listen over dødsstraff-forbrytelser i fjor. Men herunder kommer ulike typer hvitsnippforbrytelser, som likevel sjeldent endte med dødsdom, skriver Amnesty i rapporten.

Kinesiske myndigheter opprettholder dessuten muligheten for dødsstraff for flere ikke-voldelige-handlinger som korrupsjon og narkotika-forbrytelser. I tillegg er kriminelle handlinger som har med kjøp og salg av menneskeorganer, og salg av falske legemidler eller næringsmidler med giftig innhold, blitt tilføyd listen.
- Kina er i økende grad opptatt av internasjonalt renomé, og det at myndighetene endrer lovtillegg i forhold til dødsstraff viser en ny holdning, sier generalsekretær Egenæs.
- Dette kan tyde på at de faktisk har en plan om å redusere antall dødsstraffer.

Kina er en av tre G-20-land som tviholder på retten til å ta liv, på linje med USA og Saudi Arabia.
I provinsen Hebei ble Chen Ruiwu frikjent i november 2009, men det skulle ta to år før rettens første instans i Langfang samtykket, og dermed løslot han.

Under et lovlig seminar i Beijing i november i fjor la han frem førstehåndsinformasjon om hvordan etterforskningen forløp seg, og hvordan han som dødsdømt ble behandlet i kinesiske fengsler.

Barbariske metoder

Han forteller om tortur fra første dag, og sier han ble utsatt for elektrosjokk ved at strømførende kobberledninger ble tvinnet rundt fingre og tær, og ved at en elektrisk batong ble brukt mot kjønnsdelene. Han fikk plastpose over hodet, og lighter ble brukt under fotsålene.

Chen Ruiwu forteller i rapporten at han i fortvilelse forsøkte å begå selvmord ved å prøve å bite av seg sin egen tunge. Han ble da tatt med til sykehus og sydd sammen med syv sting før han igjen ble ført tilbake til fengsel.

Etter over en måned under tortur ga imidlertid Chen Ruiwu etter. Tilståelsen var et faktum, men han forteller at han endret etternavnet i signaturen noe, i håp om at en eventuell etterforsking kunne avvise den som falsk.

- Jeg ville ikke bringe skam over familienavnet, sier Chen Ruiwu.
Endring fra innsiden
Generalsekretæren i Amnesty i Norge tror at den endelige løsningen vil komme innenfra og derfor at det viktigste for Amnesty er å gjøre informasjon tilgjengelig til landets egen befolkning.

- Press innenfra er endelige vei for å få antall dødsstraffer redusert kraftig, og avskaffet over tid, sier Egenæs.

Han påpeker at diskusjonen kommer til å komme opp, og at akademikere allerede er i gang i enkelte fora.

- Befolkningen vil selv overbevise kinesiske myndigheter om at dette er til deres eget beste, avslutter Egenæs.
Tallene i rapporten er basert på Amnesty Internationals egen etterforskning. I tilfeller der enkelte land bevisst holder tilbake informasjon kan tallene derfor være betydelig høyere.





LES MER:
Amnesty-rapporten viser flere momenter som er verdt å merke seg:
  • I skarp motsetning til demokratiske rettssystem der den tiltalte antas uskyldig inntil det motsatte er bevist, må den som står som tiltalt i Kina selv bevise sin uskyld.
  • Dødsdømte i Kina får ikke en rettferdig rettsak.
  • Politiet får ofte tilståelser under tortur eller annen mishandling.
  • Etter kinesisk lovgivning har ikke dødsdømte rett til å søke benådning eller omgjøring av straffeutmålingen når dommen er rettskraftig.
Amnestys tall på henrettelser i 2011:
  • Kina: Antagelig over 1000
  • Iran: 360, +
  • Saudi Arabia: 82, +
  • Irak: 68
  • USA: 43
  • Jemen: 41 +
  • Nord Korea: 30 +
  • Somalia: 10
Tegnet + ved siden av tallet indikerer et minimumstall, og at det reelle tallet kan være høyere.
Disse landene har i praksis avskaffet dødsstraffen:
  • Algerie, Benin, Brunei, Burkina Faso, Burma, Den sentralafrikanske republikk, Kamerun, Kongo, Eritrea, Gambia, Ghana, Grenada, Kenya, Laos, Liberia, Madagaskar, Malawi, Maldivene, Mali, Mauritania, Marokko, Nauru, Nigeria, Papau Ny Guinea, Russland, Sierra Leone, Sør-Korea, Sri Lanka, Surinam, Swaziland, Tajikistan, Tanzania, Tonga, Tunisia og Zambia.
Her har dødsstraffen ikke formelt blitt avskaffet, men ingen henrettelser er gjennomført de siste ti år.