Knebler ytringsfrihet på nett

De blokkerer søkemotorer, torturerer aktivister for å få passord til Twitter og Facebook, og vedtar lover om hva folk kan og ikke kan snakke om online.
Publisert: 2. Mai 2012, kl. 14:45 | Sist oppdatert: 2. Mai 2012, kl. 14:45
Dette er bare noen av måtene myndighetene i land som Syria, Kina, Cuba og Aserbajdsjan hindrer journalister, bloggere og aktivister fra å snakke om menneskerettighetsbrudd.

I forbindelse med verdens pressefrihetsdag 3. mai, kan du lese kort om tre nettaktivister som sliter med sensur i Iran, Aserbajdsjan og Cuba. Se lenger ned i saken.

I noen land er det så farlig å kritisere myndighetene på nett at Reportere uten grenser har omtalt 2011 som det dødeligste året for nettaktivister noensinne: Flere ble drept i både Bahrain, Mexico, India og Syria.

Hittil i år har 17 journalister blitt drept, ifølge Reportere uten grenser og Committee to Protect Journalist.

Kreative aktivister

Men journalister, blogger og aktivister kommer stadig opp med nye måter for å unngå kontrollen på nettet, og dermed forsikre seg om at deres stemmer blir hørt av millioner i hele verden.

-Det digitale rommet har gjort det mulig for aktivistene å støtte hverandre mens de kjemper for menneskerettigheter, frihet og rettferdighet rundt om i verden, sier Widney Brown, seniorleder for internasjonal lov i Amnesty International.

-Stater angriper nettjournalister og aktivister fordi de forstår hvordan disse modige menneskene effektivt kan bruke internett til å utfordre dem. Vi må motarbeide alle forsøk på å undergrave ytringsfriheten.

Aserbajdsjan: Emin Milli

Emin Milli er en blogger og aktivist som brukte online nettverksverktøy for å spre informasjon om situasjonen i Aserbajdsjan. Han ble arrestert 8.juli 2009. Milli og en annen blogger ble angrepet av to ukjente menn på en restaurant i Baku, men da de gikk til poli9tiet for å anmelde episoden ble de selv arrestert og anmeldt for ordensforstyrrelser.

En uke tidligere hadde de postet en video på YouTube, av en mann kledd som et esel som holdt en tøysepressekonferanse. Målet for denne satiren var en nyhetssak om hvordan myndighetene i Aserbajdsjan angivelig brukte tusenvis av dollar på å importere esler fra Tyskland, en deal som skal ha skjult korrupsjon eller svindel av offentlige midler.

11.november 2009 ble Emin funnet skyldig og dømt til to og et halvt års fengsel. Ett år etter fikk han innvilget prøveløslatelse, men dommen er ikke omgjort. Han bor nå i London.

Iran: Ashkan Delanvar

Ashkan Delanvar er en student som er bannlyst for videre utdanning på grunn av sine politiske synspunkter. Han ble arrestert i juli 2012 og i juni året etter var han den første Amnesty vet om som ble dømt under den nye cyberkriminalitetsloven. Han ble dømt til ti måneder i fengsel for å skaffe antisensur software og å trene folk i å bruke det.

Da han ble kalt inn for å sone dommen, så rømte han landet av frykt for sitt eget liv. Han bor nå i Tyskland.

Les også om Mojtaba som ble torturert for å blogge

Cuba: Luis Felipe Rojas

Hver gang journalist og blogger Luis Felipe Rojas vil ha tilgang til internett, så må han reise 200 kilometer fra hjembyen Holguin på Cuba, for å finne nærmeste nettcafe. Der må han betale seks amerikanske dollar for å være på nett i 60 minutter. Det tilsvarer omtrent en halv lokal månedslønn.

Av og til oppdager han også at nettsider med kritikk av myndighetene er sperret eller at mailer har forsvunnet fra innboksen hans.







FAKTA:
Tallene er fra 2011:
  • Antall drepte journalister: 66.
  • Topp 5 dødeligste land å være journalist i: Pakistan, Mexico, Filippinene, Brasil og Russland.
  • Journalister som ble fysisk angrepet eller truet: 1959.
  • Kidnappede journalister: 71.
  • Arresterte journalister: 1044.
  • Fengslede journalister: 179.
  • Bloggere som ble fysisk angrepet: 62.
  • Bloggere/nettaktivister som ble arrestert: 199.
  • Journalister drept i Mexico de siste ti årene: 80.
  • Journalister drept hittil i 2012: 17.
Kilder: Reportere uten grenser og Committee to Protect Journalists

LES MER:

GJØR NOE: