Kunst for Amnesty

2011 var året Amnesty fylte 50 år. Vi ønsker våre lesere en fredfull høytid og et godt nytt år med et lite dypdykk i hvordan artister, kulturpersonligheter og kunstnere av verdenskaliber har stilt opp for å sette fokus på organisasjonens viktige arbeid opp igjennom disse tiårene.
Publisert: 21. des 2011, kl. 22:00 | Sist oppdatert: 22. des 2011, kl. 01:33

FILMENS VERDEN
Contre l’Oubli
En samling kortfilmer ble i 1991 skapt av 30 franske filmskapere i 1991 hvor hver film fokuserer på én bestemt politisk fange. Kortfilmene ble bestilt av Amnesty International i Frankrike til organisasjonens 30-årsjubileum. Mange av de mest kjente skuespillerne og artistene i Frankrike medvirket i filmene, bl.a Youssou N’Dour, Bruno Masure og Marie Trintignant.

Happy Birthday Oscar Wilde
I 2004 ble det laget en film til minne om 150-årsdagen for Oscar Wildes fødsel, hvor inntektene gikk til Amnesty. 150 skuespillere, musikere og andre artister, bl.a. Bono og Annie Lennox bidro med tekster av Oscar Wilde.

Everybody
En barnefilm ble i 2008 produsert i anledning 60-årsjubileet for Verdenserklæringen om menneskerettighetene. Filmen var delvis en tegnefilm basert på illustrasjoner fra boken ”We Are All Born Free. Blant artister som bidro var Jeremy Irons, George Lamb og Amanda Mealing.
Filmen er senere oversatt av nasjonale Amnesty-seksjoner for visning i mange land.

The Invisibles
I 2010 skapte den meksikanske Hollywood-skuespilleren Gael Garcia Bernal, sammen med produsent Marc Silver, en filmserie "The Invisibles" i samarbeid med Amnesty som beskrev situasjonen for illegale migranter i Mexico.

Dødsstraff
I en egen film-monolog fra 2008 reflekterer Jeremy Irons over dødsstraffen, en umenneskelig straff som for det meste rammer samfunnets fattige og sårbare.

Stop Violence Against Women
Patrick Stewart, som i mange år har vært en av Amnestys støttespillere, lånte sin stemme til organisasjonen i forbindelse med kampanjen Stopp vold mot kvinner. I forbindelse med lanseringen av boken om kvinners rettigheter ”Created Equal” snakker han om sin personlige erfaring om vold i hjemmet.

Gaza Crisis: Artist speak out
Kjente artister som Terry Jones, Annie Lennox og Jason Flemyng ga gjennom en film fra 2009 sin støtte til Amnestys kampanje for rettferdighet for både palestinere og israelere og appellerte mot blokaden av Gaza.

Daw Aung San Suu Kyi: Her Burma
En rekke artister stilte opp for Amnesty i 2009 og fortalte historien til den burmesiske menneskerettighetsforkjemperen og tidligere samvittighetsfangen Aung San Suu Kyi og ba folk om å aksjonere på vegne av henne. Fionay Shaw, Johathan Pryce og Beverly Knight var blant de stjernene som bidro.

Movies that matter-festivalen
Movies that matter festival fant sted på Amnesty Internationals filmfestival i Nederland. Festivalen er en fantastisk plattform for engasjerende film og viser hver år et titalls dokumentarfilmer og spillefilmer. Menneskerettighetsforkjemper og tidligere supermodell Bianca Jagger var i 2011 tilstede som dommer på festivalen under hoveddelen av programmet A matter of ACT.


LITTERATURENS KRUMSPRING
We are all born free
Tretti internasjonalt kjente illustratører kom i 2008 sammen i forbindelse med markeringen av 60-årsjubileet for Verdenserklæringen om menneskerettighetene og produserte barnetegninger til artiklene i erklæringen. Samlingen ble utgitt i samarbeid med Amnesty. Boken ble oversatt til mer enn tretti språk og har solgt over 200 000 eksemplarer. Illustrasjonene ble også omgjort til en kort tegnefilm, produsert av Julian Rhind Tutt.

Freedom
En samling noveller inspirert av Verdenserklæringen om menneskerettigheter ble også utgitt i 2008. Her bidro 36 internasjonalt kjente forfattere bidro, bl.a Paolo Coelho og Henning Mankell.

Akkurat Nå
I 2010 oppfordret Amnesty i Norge 18 norske forfattere og skribenter, blant annet Levi Henriksen, Gunnar Stålesen og Hilde Hagerup om å skrive personlige tekster med utgangspunkt i temaer og personer som Amnesty jobber med. Rammen for tekstsamlingen er alle menneskerettighetsbrudd som foregår rundt om i verden "akkurat nå".


KUNST, FOTO OG MOTE
Temperley-lyset
I 2009, i anledning markeringen av Menneskerettighetsdagen, designet Alice Temperley et spesielt duftlys til inntekt for Amnesty. Alice Temperley er en kjent motedesigner og har i mange år støttet Amnesty.

Betty Jackson-skjerfet
Til markeringen av 60-årsjubileet for Verdenserklæringen for menneskerettigheter i 2008 designet Betty Jackson et silkeskjerf for Amnesty.

Katherine Hamnetts t-trøye
I 2008 designet Katherine Hamnett en spesiell t-trøye for Amnesty med ordene ”Life, Freedom, Justice”.

Placards portrettserie
Nesten 300 kjente artister lånte bort ansiktet sitt til Amnesty i forbindelse med Placards portrettserie. Serien viser hvordan disse kjente personene støtter opp om Amnestys kampanjer i sitt dagligliv. Blant artistene var bl.a. Annie Lenonox, Jeremy Irons og Patrick Stewart.

In the Time of Shaking
In the Time of Shaking var en kunstutstilling i 2004 til inntekt for Amnesty i samarbeid med Irish Museum of Moderen Art. Utstillingen omfattet verk av over hundre av Irlands mest kjent moderne billedkunstnere.

Universal Links
I 1995 skapte kunstneren Tony O’Mally skulpturen ”Universal Links on Human Rights”. Metallskulpturen står i Dublin, er 2,6 meter i diameter og innerst brenner en evig gassflamme. Skulpturen ble bestilt av Amnesty og symboliserer alle verdens fengsler hvor det fremdeles er samvittighetsfanger.


TEATERSCENEN
Voices of the Disappeared
Forestillingen Voices of the Disappeared ble i 1994 oppført på Dublin’s Gaiety Theatre og viser historien til seks personer som ble bortført av statlige myndigheter og ikke-statlige grupper. Den ble produsert i forbindelse med Amnestys kampanje mot forsvinninger. Den ble også TV-overført på Menneskerettighetsdagen samme år. Medvirkende var bl.a. Bianca Jagger og Liam O Maonlai.

Human Rights
I samarbeid med Amnesty tok Jeremy Irons initiativet til en serie radioteater som ble sendt i 2006 og 2007. Det ble oppført stykker av fremstående forfattere som tok for seg ulike menneskerettighetstemaer. Blant forfattere som bidro var navn som Roddy Doyle, Eugine McCabe og Harold Pinter. Flere kjente britiske skuespillere som Vanessa Redgrave, Liam Cunningham og Jeremy Irons deltok.

Voice our concern
Voice our concern var et undervisningsprosjekt i regi av Amnesty i Irland. Målet med prosjektet var å lære folk i lokalsamfunn om menneskerettigheter og skape et forum for kreativitet, deltakelse og bevisstgjøring. Prosjektet startet opp i 2004 og mange av Irlands mest kjent artister har deltatt, bl.a. Roddy Doyle og Liam O Maonlai.



Les også Verdensstjerner for Amnesty som beskriver hvordan verdenskjente artister til alle tider har stilt opp for Amnesty.