- Må omgjøre dødsstraff for ung iraner

Amnesty frykter at en ung iransk mann snart blir henrettet. Han kan bli siste offer for Irans bølge av henrettelser. Nye tall viser at så mange som 272 iranere skal være henrettet så langt i år. 
Publisert: 12. aug 2012, kl. 07:42 | Sist oppdatert: 10. aug 2012, kl. 15:43
Iranske myndigheter må umiddelbart omgjøre dødsdommen til en ung iransk butikkmedarbeider som er tiltalt for narkotikaforbrytelser, mener Amnesty, som frykter at mannen snart kan bli henrettet.

1. august ble den tiltalte Saeed Sedeghi overført fra Teherans Kahrizak forvaringssenter til Ghezel Hesar fengsel i Karaj, om lag 50 kilometer vest for hovedstaden.
Amnesty frykter det er et tegn på at mannen blir henrettet.
Les Amnestys forrige sak om Saeed Sedeghi og Irans siste dødsstraff-tall her.

Ble informert om dødsstraff via brev
Overføringen kom bare dager etter at han ble stilt for Teherans revolusjonære domsstol, uten at en advokat var tilstede. Der ble han bedt om å signere et dokument som informerte ham om at dødsstraffen kom til å gjennomført.

- Når iranske myndigheter overfører Saeed Sedeghi så raskt etter at han ble informert om at de kom til å utføre dødsstraffen, frykter vi at de nå forbereder seg på å henrette ham, sier Ann Harrison, nestleder for Midtøsten og Nord-Afrika-avdelingen hos Amnesty International.
Harrison mener Sedeghi bør få dødsstraffen omgjort umiddelbart.

Før overføringen fra hovedstaden, hadde Sedeghi søkt Irans Amnesty og benådningskommisjonen for benådning, men fikk aldri noe svar om utfallet.

- Han bør også få saken opp på nytt, i tråd med internasjonale standarder for en rettferdig rettergang. Dette bør gjøres uten at iranske myndighetene søker dekning i dødsstraff, mener Harrison.
Tiltalt for narkokjøp
2. juni 2012 dømte den iranske revolusjonære domstolen Sedeghi til døden for kjøp av narkotika sammen med tre andre menn og oppbevaring av 512 kilo metamfetamin ("crystal meth").

I tillegg til henrettelse ga domstolen Sedeghi en bot på 2 millioner iranske rial, rundt 970 norske kroner. I tilegg dømte de ham for individuell oppbevaring av 2 gram opium og marihuana.
Skal ha fått tenner banket ut
Domfellelsen kom etter at butikkarbeideren har vært gjennom en lite rettmessig rettergang: Sedeghi hadde ikke hadde noe kontakt med sin statsutnevnte advokat før han møtte opp i retten.

Sedeghi skal ha fortalt familien at han ble torturert og misandlet mens han var i Kahrizak forvaringssenter, der han skal ha fått tennene banket ut av tjenestemenn der.

Kahrizak forvaringssenter ble rapportert stengt i 2009. Det skjedde på ordre fra Irans øverste leder etter at beskyldninger om at tortur førte til flere dødsfall i fangenskap.

Nye anlegg har blitt åpnet under et annet navn, "Soroush 111", selv om lokale i Iran fortsetter å referere til anlegget som Kahrizak.
Bruker dødsstraff som narko-avskrekking
Flertallet av henrettelsene i Iran de siste årene har vært for narkotikaforbrytelser. Det er ikke noe bevis for at myndighetenes bruk av dødsstraff fungerer som et effektivt avskrekkingsmiddel mot narkotikakriminalitet i landet. Iranere er blant de mest narkotika-avhengige i verden.

I Irans anti-narkotikalov er dødsstraff påbudt i tilfeller av oppbevaring eller handel av eller med en bestemt mengde av ulike typer narkotika. I desember 2010 ble loven utvidet.

Dermed gjelder loven nå et større utvalg ulovlig dop, blant dem var metamfetamin, stoffet Sedeghi står tiltalt for å ha oppbevart.

I artikkel 32 av den samme loven står det at dødsstraff blir dømt av lavere domstoler som trenger bekreftelse av høyesterett eller riksadvokaten. De som er tiltalt kan ikke be om benådning, noe som strider med iransk og internasjonal lov.
Iran er det andre landet i verden etter Kina der flest dødsdommer utføres. Man antar at 600 ble drept i 2011. Henrettelsesbølgen skjer bak et teppe av hemmelighold.
Fram til den tredje uka i juli i 2012 antas det at Iran har henrettet minst 272 personer, 98 av dem gjelder henrettelser som iranske myndigheter ikke har sagt noe om offentlig. Flere enn 65 prosent av henrettelsene har handlet om narkohandel.
Forbrytelser kan ikke dødsstraffes
Internasjonale standarder forbyr bruk av dødsstraff utover "forbrytelser der intensjonen er å drepe og som forårsaker til tap av liv". FNs menneskerettighetskomité har flere ganger sagt at narkotikaforbrytelser ikke møter dette kravet.

Dette er Amnesty enig i.

Amnesty krever at iranske myndigheter umiddelbart ser på Irans anti-narkotikalover for å fjerne som dødsstraff som en mulig straff, og å fjerne dødsstraff fra straffen til de innsatte som nå er på dødsceller.

Amnesty International er imot alle former for døddstraff og ser på dødsstraff som den mest grusomme, inhumane og krenkende, i strid med FNs menneskerettighetserklæring.


IRAN OG DØDSSTRAFF
  • Offisielt har 139 mennesker blitt bekreftet henrettet i Iran i 2012.
  • Det egentlige tallet antas å være mye høyere. Hittil i år kan tallet på henrettede være så høyt som 272. Dermed snakker Amnesty om en henrettelsesbølge i landet.
  • Amnesty anslår at 65 prosent av henrettelsene i Iran i år handler om narkotikaforbrytelser.
  • Etter Kina (med over 1000 henrettelser i 2011) er Iran det landet som henretter flest.
Kilde: Amnesty International

Les mer på amnesty.no