Tusenvis av hjem slukt av flammer

Den 8. mars brant slumområdet Deep Sea i Nairobi ned til grunnen. Deep Sea huser folk som allerede har blitt tvangsutkastet fra andre slummer. Nå står de bokstavelig talt på bar bakke.
Publisert: 24. Mar 2011, kl. 23:36 | Sist oppdatert: 29. Mar 2011, kl. 09:57
Mellom 80-90% av husene ble ødelagt i brannen. Ifølge Røde Kors i Kenya ble nesten 10.000 mennesker berørt av brannen, de fleste av dem ble hjemløse og flere titalls er rapportert skadet.

- Dette er forferdelige nyheter, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty som selv besøkte Deep Sea i januar.

- Vi var i mange slumområder, men Deep Sea bar sterkest preg av nedtrykthet og en nærmest truende desperasjon. Dette er mennesker som allerede har opplevd sin dose av motgang, og nå står de på nytt på bar bakke, sier han.

Stor brannfare
På grunn av dårlige bygningsmaterialer og konstruksjoner, overbefolkning og slurvete, elektriske tyvtilkoblinger er brannfaren stor i Nairobis slumstrøk. Framkommeligeheten for brannbiler er liten og vanntilførselen dårlig. Derfor sprer ilden seg raskt mellom husene.

Brannen i Deep Sea spredte seg hurtig, i de fleste tilfeller via de elektriske ledningene som er trukket fra hus til hus. Brannbilene hadde store vanskeligheter med å komme fram fordi det bare er én vei inn, og denne er svært smal og dårlig.

Sover fortsatt ute
Etter brannen i Deep Sea ble de fleste beboerne hjemløse. Fremdeles sover mange utendørs eller i provisoriske hus. En kvinne sa til Amnesty at hun sov sammen med en venn i et offentlig toalett som skulle åpnes i slutten av mars og som ikke ble ødelagt i brannen. Andre offentlige sanitæranlegg ble totalskadet.

Mange av familiene i Deep Sea mistet alt de eide under brannen, også sine personlige dokumenter. Mest akutt er at fristen for barn til å registrere seg for å gå opp til eksamen i barneskolen er 31. mars, og til dette trenger de fødselsattestene sine.

Selv om gjenoppbyggingen så vidt har kommet i gang, forteller flere av beboerne i de brannherjede områdene at de har fått melding fra myndighetene om at de ikke får lov til å gjenoppføre husene før regjeringen har vedtatt en hittil ukjent plan.

- Ethvert forsøk fra myndighetenes side på å forhindre bygging eller fjerne beboere fra området uten å tilby dem et godt boalternativ, vil være brudd på Kenyas internasjonale forpliktelser, fastslår Egenæs.

Må tilby nødhjelp
Amnesty International ber den kenyanske regjeringen og Nairobis kommunale myndigheter om å sørge for nødhjelp, det vil si mat, vann og medisinsk hjelp, til de menneskene som har blitt hjemløse på grunn av brannene i Deep Sea og de andre slumområdene i Nairobi.


HUSLØS ETTER BRANNEN
Redempta Mueni er ung og aleneforsørger for to små barn. Amnesty.no møtte henne i Deep Sea i januar i år. Hun hadde i mange år bodd i Suswa Village, et av slumområdene i Nairobi, da traktorer og politioffiserer plutselig en natt i august i fjor begynte å rive ned huset hennes mens den lille familien lå og sov.

Kastet ut midt på natten
Brått revet ut av søvnen fikk Redempta, kun iført nattkjolen, røsket med seg et barn under hver arm og kastet seg ut døren. Men hun fikk aldri tid til å ta med seg noen av eiendelene sine. Hun og mange andre voksne ble slått og mishandlet i tumultene som fulgte. 20 familier var vitne til at husene deres ble revet ned, ett etter ett.

Ingen hadde fått noen form for advarsel på forhånd om at de sto i fare for å miste hjemmene sine. De har heller aldri fått noe informasjon om hvorfor de ble utsatt for en slik voldelig og uverdig tvangsutkastelse eller grunnen til at husene deres ble revet. Redempta fikk aldri et tilbud fra myndighetene om en alternativ bolig.

Uten hjem og jobb
Redempta Mueni rømte den natten til Deep Sea, slumområdet som i hovedsak består av tvangsutkastede fra andre områder rundt omkring i Nairobi. Her har hun bodd siden, og hun har livnært seg og barna ved å selge chips.

Men brannen den 8. mars slukte også huset hennes og et allerede beinhardt liv har blitt enda hardere. Redempta Mueni og barna har nå mistet både hjemmet og næringsgrunnlaget sitt. Da Amnestys lokale samarbeidspartnere var i kontakt med henne etter brannen, var hun usikker på hvordan hun skulle løse situasjonen.