Ny giftblanding åpner for henrettelser

Delstaten Georgia har besluttet å endre kjemikaliesammensettingen i giftsprøytene, noe som vil åpne for at de kan gjenoppta henrettelsene. Troy Davis kan være den første som henrettes.
Publisert: 24. Mai 2011, kl. 11:15 | Sist oppdatert: 30. aug 2011, kl. 13:33
Myndighetene i Georgia har lenge forsøkt å finne erstatning for sodium thiopental, som tidligere ble brukt i henrettelser, etter at leverandøren la ned produksjonen fordi de var sterkt imot at medisinen ble brukt til å ta liv.

Nå har Georgia funnet en erstatning i Pentobarbital, utviklet av den danske produsenten Lundbeck, som også er sterkt kritiske til at medisin som de lager for å redde liv, blir benyttet til å ta liv.

- Argumentene fra myndighetenes side om at den nye giftblandingen gjør dødsstraffen mer human, er en grov avsporing av debatten rundt bruken av dødsstraff. Dødsstraff er et absolutt overgrep mot menneskerettighetene, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge.

Stadig flere stater i USA går i retning av å avskaffe dødsstraffen. Myndighetene i Georgia går dermed mot den stadig økende motstanden mot dødsstraff i befolkningen.

Den neste kan bli Troy Davis
Troy Davis har sittet på death row i nærmere 20 år. Det fantes ingen fysiske bevis som knyttet han til drapet. Syv av de ni opprinnelige vitnene har trukket sine utsagn og flere har antydet at politiet presset dem til å vitne mot Troy Davis. Selv dommeren uttalte at saken ikke var "helt vanntett", men valgte allikevel å dømme han til døden.

- Vi håper flest mulig nå signerer aksjonen til Troy Davis. Spre den til venner, kolleger og kjente. Vi mobiliserer nå over hele verden for å redde livet til Troy Davis, sier John Peder Egenæs.



Juli 2011 stoppet det danske farmasiselskapet Lundbeck salget av medikamentet Pentobarbital til fengsler i US-delstater som fortsatt bruker dødsstraff. Les mer i The Guardian.

Støtt Amnestys appell til EU-kommisjonen for å stoppe eksport av utstyr for tortur og henrettelser.

Mer om dødsstraff