Oljens mørke bakside i Ecuador

Mange forbinder produksjon i Ecuador med bananer, kaffe og kakao. Men visste du hvor viktig oljeproduksjonen er, og hvilke konsekvenser det har for menneskerettighetene i landet?
Publisert: 21. jul 2012, kl. 13:10 | Sist oppdatert: 11. Mar 2015, kl. 15:05

Naturen har vært en svært viktig del av Ecuadors kultur og økonomi. I 2008 ble Ecuador verdens første land som ga rettigheter til naturen i grunnloven. I en paragraf som ble lagt til står det at "natur i alle former har rett til å eksistere, vedvare, opprettholde og fornye sine livsviktige prosesser".

Myndighetene har vært bevisste på hvor viktige naturressursene har vært for den nasjonale økonomien. Dette har desverre ført til mye konflikt om kontroll av disse inntektskildene.

Regjeringen gjør som de vil

«Forestill deg at regjeringen i ditt land erklærer at din bakgård, der familien din har vært bosatt i århundrer, vil bli brukt til å bore etter olje, uten å i det hele tatt forhøre seg med deg»

Ifølge Guadalupe Marengo fra Amnesty Internationals Sentral- og Sør-Amerika program, er det nettopp dette Sarayaku-folket i Ecuador har opplevd.

- Konsultasjon med lokalbefolkningen må gjennomføres i god tro, og ikke etter at viktige beslutninger allerede har blitt tatt bak lukkede dører, sier Marengo.

"So that no one can demand anything"

En fersk Amnesty-rapport avslører at myndighetene i Ecuador misbruker rettssystemet for å stanse protester mot utvinningsprosjekter som det Sarayaku-folket vitnet.

Les Amnesty rapporten So that no one can demand anything - Criminalising the right to protest in Ecuador?”.

Demonstrasjoner mot slike prosjekter blir slått hardt ned på, og spesielt lederne for de innfødte gruppene opplever falske beskyldninger og grunnløse arrestasjoner.

Ledere får tvilsomme anklager

De 24 lederne som rapporten fokuserer på står overfor tilsammen 16 siktelser for terrorisme, 11 for sabotasje, 6 for veiblokkering, og en for drap.

Alle siktelsene er knyttet til protester som utspilte seg i 2009 og 2010. I mange tilfeller har siktelsene og påfølgende arrestasjoner blitt avfeid som grunnløse av dommere.

- Det faktum at 24 ledere har fått tvilsomme anklagelser innen en periode på 18 måneder tyder på et urovekkende mønster, sier Tamaryn Nelson, Amnesty Internationals Ecuador-etterforsker.

Ifølge Nelson har denne tendensen en lammende effekt på lokale samfunn som nå må tenke seg om de protesterer mot tiltak som berører dem.

Utvikling på bekostning av rettigheter

Ecuador er en av de fem største oljeprodusentene i Latin-Amerika. Utvinningsprosjektene har hatt en negativ effekt på menneskerettighetssituasjonen i Ecuador.

Økonomisk utvikling på bekostning av menneskerettigheter er ikke den riktige måten å gå frem på, mener Guadalupe Marengo.

- Mens mange kanskje hevder at utvinningen vil tjene lokalsamfunnene, er det viktig at alle avgjørelser blir gjort i samsvar med de lokales rett til å bli konsultert, legger Marengo til.

Dette krever Amnesty:

  • Myndighetene i Ecuador bør forsikre at lover og tiltak må gå gjennom en konsultasjonsprosess med de lokalsamfunn som vil bli påvirket.
  • I tillegg vil Amnesty at regjeringen fremmer, beskytter og respekterer ytringsfriheten i landet.
  • For å gjøre dette må myndighetene slutte å misbruke rettssystemet mot ledere av urbefolkningen for å hindre dem i å ytre sine bekymringer og krav.


FAKTA:

  • Ecuador ligger på vestkysten av Sør-Amerika, og har en befolkning på 14,6 millioner.
  • Landet eksporterer petroleum, bananer, reker, kaffe, kakao, blomster og fisk.
  • Gjennomsnittslig bruttonasjonalprodukt (BNP) per innbygger er $3,850. Til sammenligning er BNP per innbygger i Storbritannia $38,370, nesten ti ganger så mye.
  • President Rafael Correa kom til makten i 2007, og har lovet reformer i fordelingen av land og naturressurser. Hittil har det vært få forbedringer, og behandlingen av Sarayaku-folket er et eksempel på at det fortsatt er langt igjen før det er rettferdighet i Ecuador.


Les mer på amnesty.no