Romfolket: Ikke snu det blinde øyet til!

Angrepet mot rom-befolkningen på Årvoll er svært alvorlig, og må etterforskes som rasistisk motivert vold.
Publisert: 18. jul 2012, kl. 16:59 | Sist oppdatert: 20. jul 2012, kl. 10:27

Juli 2012 avfyrer fire menn fyrverkeri-raketter mot et grustak på Årvoll i Oslo der 200 romfolk har fått lov til å slå seg ned. Med dette føyer Norge seg inn i den lange rekken av land i Europa der rombefolkningen utsettes for rasistisk motivert vold.

Angrepet kommer etter at både politiet i Oslo og enkelte politikere over lengre tid har mistenkeliggjort og stigmatisert rom-befolkningen.

Les bloggen til artikkelforfatter og politisk rådgiver Patricia Kaatee: "En viktig påminnelse"

Trakassert og diskriminert

En omfattende europeisk kartlegging konkluderte med at hver femte rom-person har vært utsatt ulike former for rasistisk motivert voldskriminalitet i løpet av det siste året, inkludert vold, trusler om vold, og andre former for trakassering. I flere land er personer som tilhører rombefolkningen blitt drept i rasistiske angrep.

  • I en seks-måneders periode fram til mars 2012 registrerer European Roma Rights Centre 23 voldelige angrep på romfolk i Tsjekkia. Tre har dødelige utfall. Angrepene kommer etter stadig hyppigere verbale angrep mot rom-befolkningen i landet.
  • Natt til 24. oktober 2011 blir flere molotov-cocktails kastet inn i et nedlagt varehus på Rue des Pyrénées i Paris der en gruppe på rundt 100 romfolk har slått seg ned. Varehuset går opp i flammer. En person blir angivelig drept i brannen. Angrepet kommer etter lengre tids negativ omtale av rombefolkningen i franske media, blant annet av daværende president Sarkozy.
  • Mellom januar 2008 og august 2009 blir seks rom-personer, inkludert kvinner og barn, drept i Ungarn. I samme periode ble det registrert 40 voldelige angrep på medlemmer av rom-befolkningen. Også i Ungarn er angrepene tydelig rasistisk motivert og begrunnet.

Norske myndigheter må følge opp

Norske myndigheter må følge de tydelige retningslinjene for strafferettslig forfølgelse av rasistiske motivert voldskriminalitet rettet mot rom-befolkningen som Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har fastlagt gjennom sine domsavsigelser.


Norge har tilsluttet seg FNs Konvensjon for avskaffelsen av alle former for rasistisk diskriminering (CERD). Norge er dermed forpliktet til å følge opp Generell Anbefaling 27 fra CERDs ekspertkomité, og å forebygge, etterforske og straffe alle former for rasistisk motiverte voldshandlinger mot rom-befolkningen, og å sikre at gjerningsmennene, enten de er offentlige tjenestemenn eller andre personer, ikke nyter noen grad av straffrihet.


Amnesty International er svært glad for statsminister Jens Stoltenberg tar tydelig avstand fra stigmatisering av personer som tilhører rombefolkningen, og ser frem til myndighetenes videre oppfølging av anbefalingen til CERDs ekspertkomité.

Krav til etterforskning

Den europeiske menneskerettighets- domstolen (EMD) har i flere domsavsigelser fremhevet nødvendigheten av å gjennomføre en grundig og upartisk etterforskning av voldskriminalitet som kan være rasistisk motivert.

Nachova og andre vs Bulgaria (2005):

"Der det er mistanke om at rasistiske holdninger har resultert i en voldelig handling er det spesielt viktig at etterforskningen blir gjennomført på en grundig og uavhengig måte.

Her må det tas hensyn til behovet for å bekrefte samfunnets fordømmelse av rasisme og etnisk hat og av å opprettholde tillit til at myndighetene har evnen til å beskytte minoriteter fra trusselen om rasistisk vold."

Stoica vs Romania (2008):

"Når voldelige hendelser etterforskes har statlige myndigheter i tillegg en plikt til å iversette tiltak for å avdekke eventuelle rasistiske motiv og å etablere hvorvidt etnisk hat eller fordommer kan ha spilt en rolle i hendelsene.

Å behandle rasistisk motivert vold og brutalitet på lik linje med saker som ikke har rasistiske overtoner ville være å snu det blinde øye til kjennetegn ved handlinger som er særlig ødeleggende for grunnleggende rettigheter."

Les mer på amnesty.no