- Sikkerhetsrådet må på banen

Amnesty krever at FNs Sikkerhetsråd i dagens møte tar konkrete grep for å stanse blodbadet i Syria.
Publisert: 2. aug 2011, kl. 14:46 | Sist oppdatert: 24. Jan 2012, kl. 15:57
- Det er paradoksalt at mens regjeringen i Norge i disse sorgens dager hylles for dens støtte til demokrati og menneskerettigheter, dreper regjeringen i Syria sitt eget folk som ber om det samme, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International.

Idet FNs Sikkerhetsråd for andre dag på rad har møte om hvordan verdenssamfunnet skal forholde seg til grusomhetene i Syria etterlyser han aktiv handling fra rådet, og ikke bare uforpliktende diskusjoner.

Pågående kamper
Sikkerhetsstyrkene i Syria fortsetter å bombe byen Hama hvor flere titalls mennesker har mistet livet de siste dagene. 52 mennesker, deriblant fire barn, skal ha blitt drept senest på søndag. Situasjonen er svært spent over hele Syria, og overalt tar folk til gatene i massive protester mot det sittende regimet.

- Det er helt tydelig at president Bashar al-Assad ikke kommer til å stoppe sikkerhetsstyrkenes brutale nedslaktning, så her må Sikkerhetsrådet på banen for å få stanset det ekstremt voldelige undertrykkelsesmaskineriet vi er vitne til i Syria, sier Egenæs.

Sikkerhetsrådets rolle
Amnesty mener at de systematiske angrepene på sivilbefolkningen over store deler av landet utgjør forbrytelser mot menneskeheten. FNs Sikkerhetsråd må derfor i minste fall innføre en våpenembargo overfor Syria. I tillegg mener Amnesty at Sikkerhetsrådet må fryse midlene til presidenten og andre tjenestemenn som kan ha gjort seg skyldige i forbrytelser mot menneskeheten.

- Det viktigste vil trolig være å henvise Syria-massakren til Den internasjonal straffedomstolen (ICC), slik rådet gjorde med Libyas regjering i juni, sier Egenæs.

Hama - i sentrum av begivenhetene
Syriske tropper hadde i utgangspunktet trukket seg ut av byen Hama - et viktig sentrum for prodemokratiske demonstrasjoner de siste månedene - for én måned siden, men har altså returnert de siste dagene. Søndag ble det rapportert om at tropper og tankbiler prøvde å gjenerobre byen ved å angripe boligområder med bombing og maskingeværsalver. En ansatt ved et av Hamas fire sykehus fortalte Amnesty at i løpet av en av hans vakter hadde sykehuset mottatt 19 døde, hvor samtlige kynisk hadde blitt skutt i hode eller bryst.

Også i andre deler av Syria, inkludert den østlige byen Dayr al-Zor, kommer det fortløpende rapporter om intens skyting og sammenstøt med sikkerhetstyrker som har ført til mange ofre.

Amnesty har mottatt navnene til mer enn 1500 personer som har blitt drept siden opprørene startet i Syria i midten av mars. Tusenvis av andre har blitt arrestert, og mange sitter innesperret på ukjent sted og blir utsatt for tortur og nedverdigende behandling.


Les også:
Khaled kom aldri hjem - øyevitneskildringer fra Hama

Vis din støtte til det syriske folk ved å aksjonere her