Somalia: Flere journalister drept

Amnesty International fordømmer drapet på den somaliske radiojournalisten Hassan Yusuf Absuge og andre mediearbeidere.
Publisert: 26. sep 2012, kl. 06:00 | Sist oppdatert: 25. sep 2012, kl. 13:20
Kaféen Village Restaurant, som er populær blant journalister og politikere ble også utsatt for et selvmordsangrep forrige uke. I dette angrepet ble 15 mennesker drept, blant dem fire journalister. Syv journalister ble også hardt skadet.
Etter disse to angrepene har totalt 14 journalister og mediearbeidere blitt drept i Somalia siden desember 2011. Minst 35 har blitt drept siden februar 2007.

- Amnesty International er ikke bare sjokkert over dette gjentatte mønsteret av målrettede angrep på mediearbeidere, men også somaliske myndigheters passive holdning til det å beskytte journalistene og etterforske disse angrepene ordentlig. Ikke en eneste person har blitt stilt for retten for journalistdrapene i Somalia i år eller tidligere år, har Bénédicte Goderiaux, Amnesty Internationals Somalia-etterforsker tidligere uttalt.
Vanskelig for journalister
I følge Committee to Protect Journalists (CPJ) er Somalia også det afrikanske landet som har tvunget flest journalister i eksil. I CPJs rapport ”Journalists in Exile 2012” kommer det frem at syv journalister har blitt drevet på flukt fra Somalia det siste året. Over en periode på fem år har så mange som 78 journalister og mediearbeidere blitt drevet i eksil.

Journalistflukt har vært et stort problem i Øst-Afrika i over ti år, og er et alvorlig hinder for pressefriheten i regionen.

Les om journalister som trakasseres i det sentralafrikanske landet Tsjad på amnesty.org
Militant gruppe tar skylden
Al-Shababs talsmann Ali Mohamud Rage sier til AFP at det er Al-shabab sympatisører som står bak angrepene.
- Vi har ikke direkte bestilt angrepene, men det er mange sinte mennesker i Somalia som støtter vår kamp og ønsker å forandre situasjonen.
Utfordring for myndighetene
Bare to dager etter at den nye presidenten ble innsatt tidligere denne måneden ble han forsøkt drept. En anonym kilde i Al-Shabab har uttalt til AFP at gruppen har som mål å ta livet av alle de 274 medlemmene av nasjonalforsamlingen, en etter en. Så langt har de myrdet presidentens svigerfar.

Disse angrepene på sivile bryter mot internasjonal humanitær lov, og er en påminnelse om hvor utsatte befolkningen i sør– og sentral-Somalia er for å bli drept og skadet i denne typen angrep.

- Den nye regjeringen må utøve sin plikt til å beskytte sivilbefolkningen. Dette innebærer en umiddelbar, upartisk og grundig etterforskning av disse angrepene. Målet med etterforskningen må være å straffeforfølge de ansvarlige gjennom rettferdige rettssaker, uten dødsstraff som hjelpermiddel, sier Kathryn Achilles, Amnesty Internationals kampanjeleder for Somalia.


JOURNALISTER I SOMALIA:
  • Siden 1992 har 46 journalister blitt drept i Somalia.
  • De fleste har blitt myrdet, ekstremt få har blitt drept i krig eller på farlig oppdrag.
  • Ingen har blitt straffet for disse drapene.
  • 43% av de drepte er TV- eller radiojournalister.
  • Andre mediearbeidere som har vært spesielt utsatt er redaktører, produsenter og fotografer.
  • Politiske grupper står bak 55% av journalistdrapene i Somalia.
Kilde: www.cpj.org